Bestuursleden Door Water Fit zwemmen voor kust Kroatië

KAPRIJE (KR.) / SLIEDRECHT – Twee bestuursleden van de Sliedrechtse zwem en polovereniging Door Water Fit (DWF) zijn net terug uit Kroatië, waar ze open water hebben gezwommen in de Adriatische Zee. “Een unieke ervaring, die smaakt naar meer!”, zegt Henriëtte Schreuders, die daar samen met Peronne van Kooij-Kraaijeveld was. In de ochtend werd meestal zo’n 2,5 km gezwommen; in de middag één tot anderhalve kilometer. De Nederlanders zwommen samen met mensen uit andere landen.

De dames spreken van ‘een unieke ervaring’. Ze zwommen dagelijks twee tochten. De ene keer rond het eiland Kaprijke of Dvainka de andere keer een oversteek van  Zjamajan via het zogenaamde ‘vingerafdrukeiland’ naar Kaprije of ond het eiland Lupac. De andere dagen Noord en zuidzijde van het eiland Zlarin. De ene dag een spiegelgladde zee, de andere dag ‘wind op de kop’ dus golven. (Foto Simon Emm)

“Normaal gesproken zwemmen we in het Wantij in Dordrecht en soms in de Hollandse/Sliedrechtse Biesbosch”, vertelt Van Kooij, “Het was een verademing om eens een keer niet stroomopwaarts te zwemmen of in zwembadwater. Het was een zwemvakantie waarin ook gekeken werd naar je techniek en waar je tips kon krijgen. Op de eerste dag werd er een video gemaakt, zowel boven als onder water. Deze video werd later besproken. Zo kon je precies zien hoe je zwemt en waar je verbeterpunten liggen.”

Belevenissen uitwisselen
Dagelijks zwommen ze tussen 3 en 4 km in de Adriatische Zee. Schreuders: “Onze dertien medezwemmers kwamen uit Amerika, Engeland, Duitsland en Zuid-Afrika. Onze zwemcoaches hebben een sportieve achtergrond. Eén van hen is zelfs medaillewinnaar van de ‘European & World Master Open Water Swimming’. Het was super om ervaringen en belevenissen uit te wisselen. Wie weet wat voor mooie dingen hier nog uit kunnen voortkomen!” Sinds Covid zwemmen de dames het gehele jaar door buiten in open water. “In de wintermaanden trainen we bij DWF in Sliedrecht. We hebben allebei een actieve rol in het bestuur van DWF”, vervolgt Van Kooij.

Navigeren
is de enige vereniging in de Drechtsteden die specifieke training geeft voor open-water-zwemmers. “Voor wie nog nooit in aanraking gekomen is met open water zwemmen adviseren we, probeer het eens! Het is één van de meest pure vormen van de zwemsport”, aldus Van Kooij. Naast techniek en conditie is het ook een sport waarin het tactische aspect ook belangrijk is. Navigeren in het water, positie kiezen in een groep, op het juiste moment toeslaan bij wedstrijden, en dan ook nog goed je energie weten te verdelen. Van Kooij: “Bij DWF bieden we in de maanden oktober t/m maart/april conditie- en techniektrainingen aan tegen een speciaal lidmaatschapstarief. Zo voel je steeds meer als een vis in het buitenwater.” Online krant Sliedrecht24 is mediapartner van DWF. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld