Landelijke aandacht voor Merwedegijzelaars tijdens herdenkingen

LEUSDEN / SLIEDRECHT – De komende periode wordt er tijdens herdenkingen landelijk aandacht besteed aan de Merwedegijzelaars, de slachtoffers van de vergeldingsrazzia van 16 mei 1944 in de dorpen Sliedrecht, Hardinxveld, Giessendam en Werkendam. Dit jaar 75 jaar geleden. 

Deze week maakt de NOS nog opnamen voor een documentaire over de Merwedegijzelaars in Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht. 

De NOS werkt aan een tv-documentaire over de Merwedegijzelaars, die zaterdag 4 mei 2019 om 20.30 uur wordt uitgezonden op NPO2. Dat is direct na het verslag van de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Voor de documentaire over de oorzaak, aanleiding en de gevolgen zijn ook opnamen in Sliedrecht gemaakt.

Open lucht
Allereerst is er vrijdagmiddag 19 april 2019 de jaarlijkse herdenking van de overdracht van Kamp Amersfoort in Leusden. “Mijn dochter Nina en ik zijn als nabestaanden gevraagd een bijdrage aan het programma te leveren en daar hebben wij beiden dankbaar gehoor aan gegeven. Alle belangstellenden zijn van harte welkom, oud-gijzelaars en/of hun nabestaanden in het bijzonder”, vertelt Anja van der Starre, die de nabestaanden en oud-gijzelaars een uitnodiging heeft gestuurd. Van der Starre is één van de vele sprekers. Centraal staan de slachtoffers van razzia’s en represailles. 
 
Open lucht
Het is een verhaal in de vorm van muziek, tekst, video en toespraken die de bezoeker meeneemt in het herinneren, herdenken, erkennen, gedenken, eren en vieren. Deze herdenking in de open lucht in het bosgebied naast de schietbaan, op het terrein van Kamp Amersfoort, wordt ook bijgewoond door de burgemeesters van de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Altena (waartoe Werkendam behoort). 

1 gedachte over “Landelijke aandacht voor Merwedegijzelaars tijdens herdenkingen”

  1. Mijn vader is ook opgepakt geweest, ik vind het alleen vreemd dat hier over bijna niets bekend is.
    In de geschiedenisboeken kom je bijna niets tegen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld