Japans restaurant Oishi Fusion

Laatste nieuws rond coronamaatregelen in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Ook vandaag, vrijdag 20 maart 2020, bericht de redactie van Sliedrecht24 over de ingrijpende coronamaatregelen in Sliedrecht. Het laatste nieuws over afgelastingen, ontwikkelingen en reacties staan in het onderstaande artikel, als liveblog opgesteld. Dit artikel wordt de hele vrijdag aangevuld.

Nieuws melden rond corona uit Sliedrecht? Stuur een e-mail naar: info@sliedrecht24.nl

21.19 uur
Eerste bewezen coronabesmetting bij bewoner ASVZ. Op welke locatie, dat meldt de zorgorganisatie niet. Het lijkt erop dat dit niet locatie Merwebolder is. ASVZ schrijft erover: “De eerste aangetoonde coronabesmetting bij een bewoner van ASVZ is een feit. Deze cliënt wordt volgens de richtlijnen in isolatie verpleegd op de woning. Medewerkers hebben beschermingsmiddelen gekregen en de GGD heeft extra instructies gegeven. Daarnaast houden we bij een klein aantal cliënten van ASVZ rekening met een mogelijke besmetting met het coronavirus. Zij hebben klachten die verband kunnen houden met het virus. Omdat de GGD niet meer iedereen met klachten test, weten we het niet zeker. De veiligheid van onze medewerkers en cliënten is heel belangrijk. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere en behandelen deze cliënten alsof zij een coronabesmetting hebben.”

21.00 uur
Tot laat in de avond kreeg de redactie van verschillende mensen te horen via sociale media en e-mail dat mensen te dicht op elkaar gezien waren. Dat gebeurde onder meer op sport- en speelplaatsen, als mensen uitgaan en in winkels. Of we daar eens aandacht aan wilden besteden. Bij deze! Houd een afstand van twee keer een uitgestrekte arm aan lengte aan, zo’n anderhalve meter.

18.30 uur
Er wordt nog altijd door mensen gehamsterd. Maar de werkelijke achtergrond weten we niet. Het kan tenslotte ook om een groot gezin gaan. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24) 

17.21 uur
Het bestuur van buurtvereniging Baanhoek-West spreekt op hun website leden en andere bezoekers aan. “Als buurtvereniging vinden wij dat we ook juist in deze tijden onze meerwaarde in een wijk moeten laten zien. Wij denken dat voor elkaar klaar staan juist in deze tijd harder nodig is dan anders. Wij denken hier vooral aan de bewoners in onze wijk die in de risicogroep vallen. Hun leven is op dit moment vaak beperkt tot de eigen woonruimte en tuin”, schrijft het bestuur, dat verwijst naar het platform Wij Helpen. Bestuur buurtvereniging Baanhoek-West: “Als u hulp kunt bieden de komende weken (bijvoorbeeld boodschappen doen), willen wij u verzoeken zich hier aan te melden. Tevens het verzoek om de mensen die juist nu extra hulp nodig hebben te wijzen op dit platform.”

16.07 uur
De balie van Apotheek Hoogland is de komende zaterdagen gesloten. Dat is om te beginnen morgen, zaterdag 21 maart 2020. Alleen op zaterdag dus! Deze maatregel zal in ieder geval gelden voor alle zaterdagen in de komende maand en daarna voor zo lang als nodig. De medicatie kan wel worden afgehaald via de afhaalautomaten. Je krijgt daarvoor een e-mail met een code, zodra de medicatie voor je klaarstaat. Apotheek Hoogland is op zaterdagen wel telefonisch bereikbaar en ook zelfzorgartikelen kunnen telefonisch worden besteld en via de afhaalautomaat worden opgehaald.

“Op doordeweekse dagen willen wij geen patiënten in de apotheek om besmettingen te voorkomen. Alle medicatie wordt bezorgd of via de afhaalautomaten en ophaalkluisjes aan u geleverd. De apotheek is telefonisch, per e-mail of via mijngezondheid.net/de Medgemak app bereikbaar voor uw vragen over geneesmiddelen. Ook zelfzorgartikelen kunnen telefonisch worden besteld en via de afhaalautomaat worden opgehaald of thuisbezorgd”, zegt apotheker Van Bakel. Via mijngezondheid.net is jouw medicatieoverzicht in te zien en geneesmiddelen bestellen als je een Sliedrechtse huisarts hebt. Met e-consult kun je vragen stellen, die geen spoed hebben. Aanmelden kan hier online.

15.50 uur:

15.37 uur
Het Bonkelaarhuis is open op de reguliere werktijden voor afspraken en noodzakelijke diensten, maandag t/m vrijdag  van 8.30 – 17.00 uur. De spreekuren bij Het Bonkelaarhuis worden telefonisch of digitaal uitgevoerd. Corona Burenhulp Sliedrecht (via Stichting Welzijnswerk Sliedrecht) voor een luisterend oor, vrijwilligersinitiatieven of voor het inzetten van burenhulp, kan je bereiken door te bellen met tel. 06-12579883. Het Bonkelaarhuis is bereikbaar via tel. 0184-420539 (voor als er nog vragen zijn of per e-mail: info@bonkelaarhuis.nl

14.05 uur
Bij supermarkt Albert Heijn aan het Winklerplein zijn vrijdagochtend 20 maart 2020 plexiglazen scheidingswanden geplaatst bij de kassa’s. 

Ook zijn strepen op de vloer aangebracht om klanten aan te geven wat de onderlinge afstand van anderhalve meter is. Er meer maatregelen genomen. Er is een speciaal hygiëneteam actief om op zoveel mogelijk manieren besmettingsgevaar te voorkomen. Zo worden alle oppervlakken die regelmatig door klanten worden aangeraakt regelmatig ontsmet. Ook de handvatten van de winkelkarren worden geregeld schoongemaakt.

14.00 uur
In Sliedrecht is tot en met vrijdag 20 maart 2020 volgens de Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ officieel nog niemand positief op corona getest. De overheid heeft extra maatregelen genomen om brede verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Iedereen in Nederland is gevraagd om thuis te blijven bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Verder is landelijk bepaald dat minder mensen op coronavirus worden getest. De kwetsbare doelgroepen zijn: ouderen (mensen van 70 jaar en ouder) en mensen met een zwakke gezondheid (bijvoorbeeld vanwege hart- en longaandoeningen). Het nieuwe testbeleid betekent dat er mensen zijn die mogelijk het coronavirus hebben, zonder dat dat bevestigd is met een laboratoriumtest. “Omdat het aantal meldingen alleen gaat over het aantal positieve testen en niet iedereen getest wordt, geeft dit geen goed beeld van het verloop van de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Daarom brengt GGD Zuid-Holland Zuid deze informatie niet meer naar buiten via social media. Wel blijven we het aantal positieve testen in de regio voorlopig melden op onze website“, bericht de dienst. 

14.00 uur
Het zoeken naar eieren op de kinderboerderij woensdag 8 april 2020 gaat niet door. Dat bericht stichting Samen voor Sliedrecht. 

13.00 uur
Zorgorganisatie ASVZ wil geen bezoek toegestaan op kwetsbare groepen. “We volgen hierin de nieuwe maatregel van de overheid voor verpleeghuizen en het advies van de VGN. Dit betekent dat er op de kwetsbare groepen geen bezoek mag langs komen én dat bewoners niet elders op bezoek mogen gaan. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met maandag 6 april 2020. Voor calamiteiten kunnen uitzonderingen gemaakt worden in overleg met de arts”, aldus ASVZ. Met deze maatregel willen ze de kans op besmetting bij deze kwetsbare bewoners zo veel mogelijk beperken. ASVZ: “Probeer om op een andere manier contact te maken tussen bewoner en verwanten. Stuur een kaartje of maak een tekening. Pak de telefoon of maak contact via beeldbellen. Is een locatie niet als kwetsbare groep aangemerkt, maar wonen daar wel kwetsbare bewoners? Dan is de huidige richtlijn nog steeds van kracht: bezoek is wel toegestaan (maximaal 1 bezoeker per persoon en bezoek van tevoren afstemmen). Voor alle overige woningen gelden nog steeds dezelfde regels voor bezoek: bezoek is wel toegestaan, max 1 bezoeker van tevoren bellen om af te spreken of bezoek mogelijk is en wanneer.”

12.00 uur

12.00 uur
“Vandaag, op Nationale Pannenkoekendag, even de leerkrachten van de Oranje Nassauschool, die het ook heel moeilijk hebben deze tijd, een hart onder de riem steken met lekkere pannenkoeken!”, schrijft Judith van Dijk.

10.59 uur
Ook de Wereldwinkel aan de Van Goghstraat heeft de deuren gesloten, in principe tot maandag 6 april 2020. “Dit natuurlijk om mogelijk besmettingsgevaar voor klanten en medewerkers te voorkomen”, zegt Jan Fonteine vrijdagmorgen tegen Sliedrecht24.

09.36 uur
Het RIVM doet een belangrijke uitspraak voor mensen met huisdieren.

09.32 uur 
De Truckerstocht 2020 in mei wordt afgelast. Deze komt ieder jaar door Sliedrecht. “Naast het feit dat planningen nu niet mogelijk zijn hebben onze gasten vaak ook een hogere risicofactor en dat alleen al geeft de organisatie een meer dan voldoende reden om deze beslissing te nemen. De truckerstocht wordt niet verplaatst naar later in 2020, maar wij kiezen ervoor om deze in mei 2021 met veel enthousiasme weer te gaan plannen. Wij wensen u allen sterkte in deze moeilijke tijd”, schrijft de organisator Lions Club Alblasserwaard Souburgh op hun website.

09.25 uur

08.57 uur

08.49 uur
Supermarkt Albert Heijn Sliedrecht stelt net als alle andere AH-vestigingen een zogenoemd boodschappenuurtje in voor mensen die ouder zijn dan 70 jaar. Zij kunnen vanaf maandag op werkdagen tussen 07.00 – 08.00 uur hun boodschappen doen. Daarna zijn anderen welkom. “Op deze manier kan iedereen prettig en veilig boodschappen blijven doen”, laat de supermarktketen weten in een persbericht.  Ze hebben minder kans om mis te grijpen. 

07.43 uur

07.09 uur
Donderdag werd bekend dat bezoek aan verpleeghuizen en woonzorgcentra tot maandag 6 april 2020 niet meer kan, zoals aan cliënten van de afdeling Revalidatie & Herstel in Sliedrecht, locatie Waerthove, Kerkbuurt 200. “Wij begrijpen dat dit voor familie ingrijpend is. We nemen deze maatregel om het aantal contacten te beperken. Daarmee verkleinen we de kans dat een bewoner besmet raakt met het coronavirus. Het is dus een noodzakelijke stap om onze bewoners te kunnen beschermen. De eerste contactpersoon van de bewoner of cliënt is over deze maatregel geïnformeerd”, schrijft Rivas Zorggroep. Er is geen bezoek mogelijk tenzij er zwaarwegende afwegingen zijn om hiervan af te wijken. Dit gebeurt altijd in overleg met de locatieleider en met de specialist ouderengeneeskunde.

04.13 uur
OranjeVereniging Sliedrecht heeft nog geen besluit genomen over de activiteiten. Volgende week komt daarover mogelijk meer duidelijkheid.

00.00 uur
Het laatste coronanieuws uit Sliedrecht van donderdag 19 maart 2020 vind je hier online. Elke dag heeft Sliedrecht24 een liveblog over de coronamaatregelen in Sliedrecht.

4 gedachten over “Laatste nieuws rond coronamaatregelen in Sliedrecht”

  1. Ze moeten die super markten eens aanpassen.de eigenaren moeten dat hamsteren tegen gaan . Iedere klant dwingen van ieder twee stuks en niet-katholiek idioten toestand .dan heeft iedereen wat en zijn er geen legen schappen. Stop met dat hamsteren

  2. Ik snap dat de kapsalon de zaak niet wil sluiten vanwege het omzetverlies. Immers, zonder klanten zal deze waarschijnlijk failliet kunnen gaan, hoewel de overheid hiervoor steunpakketten in het leven heeft geroepen. Waar ik minder begrip voor heb is het feit dat ze nooit kunnen voldoen aan de regels zoals die zijn opgesteld door het RIVM. Immers, hoe houd je anderhalve meter afstand van je klanten als je hun haar moet knippen? Dat lijkt mij onmogelijk en is derhalve in mijn ogen niet verantwoord nu er juist op wordt gehamerd om ten alle tijde afstand te bewaren van elkaar.

  3. Tis te hopen dat alle ouderen 70+ dan al geholpen zijn door de.zorg medewerkers. Weet dat dit waarachijnlijk niet zo zal zijn. Misschien idee om van 1 uurtje er 2 van te maken meneerr AH?
    Zodat de 70+ iets meer tijd hebben na de zorg😉

Plaats een reactie

*=Verplicht veld