Japans restaurant Oishi Fusion

Laatste nieuws rond coronamaatregelen in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Ook vandaag, dinsdag 24 maart 2020, bericht de redactie van Sliedrecht24 over de ingrijpende coronamaatregelen in Sliedrecht. Het laatste nieuws over afgelastingen, ontwikkelingen en reacties staan in het onderstaande artikel, als liveblog opgesteld. Dit artikel wordt de hele dinsdag aangevuld.

Nieuws melden rond corona uit Sliedrecht? Stuur een e-mail naar: info@sliedrecht24.nl

22.30 uur
Er is opnieuw bij iemand uit Sliedrecht dinsdagmiddag corona vastgesteld. Dat zegt een patiënt tegen Sliedrecht24. Burgemeester Van Hemmen bevestigt dinsdagavond dat er inderdaad een coronapatiënt in Sliedrecht is bij gekomen. 

21.10 uur: 

20.43 uur
Koningsdag en de activiteiten eromheen gaan niet door. Dat is eigenlijk al algemeen bekend. “Voorlopig prikken we geen alternatieve datum. We denken nog wel aan een ludieke actie, maar een idee hebben we nog niet. Zoals het er nu uitziet, gaat het stilletjes aan ons voorbij. Het is voor de OranjeVereniging Sliedrecht nog niet eerder voorgekomen sinds de Tweede Wereldoorlog. We hadden drie dagen feest willen maken, maar de volksgezondheid gaat voor”, zegt voorzitter Henk Lammers van OranjeVereniging Sliedrecht. De vereniging viert in 2021 het 110-jarig bestaan. 

17.23 uur
Vervoerder Qbuzz merkt dat regelmatig misbruik van de situatie wordt gemaakt nu er coronamaatregelen zijn genomen voor het gebruik van het openbaar vervoer. Woordvoerder Gea de Rie van Qbuzz: “Het feit dat er tijdelijk geen vervoersbewijzen in de bus verkocht worden, wordt door sommige reizigers als excuus gebruikt om gratis te rijden. Om het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs te verminderen verzoeken we reizigers om via de achterdeur in te stappen en daar in te checken. Ook worden er in de bus geen vervoersbewijzen meer verkocht bij de buschauffeur.”

Met name die laatste maatregel roept volgens De Rie nogal wat discussie op. “Normaal gesproken reist 95% van de reizigers met de OV-chipaart. We zien dat dit percentage daalt en ervaren dat mensen het feit dat er geen kaartje in de bus gekocht kan worden, aangrijpen om gratis te kunnen reizen. We roepen iedereen op om gewoon te betalen voor je rit. Naast dat dit verplicht is, blijf je op deze manier het openbaar vervoer steunen. Deze steun kunnen we juist in deze tijd goed gebruiken”, aldus De Rie

Naast het verzoek aan reizigers om in de bus via de achterdeur in te stappen én in te checken, is sinds dinsdag (vandaag) ook in de trein een deel van de zitplaatsen afgezet en verzoekt vervoerder Qbuzz reizigers deze plaatsen vrij te houden. De Rie: “Dit zodat de machinist veilig en zonder te veel contactmomenten met reizigers zijn cabine in- en uit kan stappen.”

16.44 uur

15.28 uur
Hét Nationaal Baggermuseum is nu al een week gesloten. “Helaas zijn de omstandigheden totaal veranderd door het Coronavirus. De aandacht gaat nu uit naar andere zaken. Het museum is gesloten en we weten nog niet wanneer we weer open kunnen. De focus ligt op het gezond houden van onze vrijwilligers. De meeste vrijwilligers werken vanuit huis en als ze op het museum aanwezig zijn worden de omgangsvormen nageleefd. Het museum is sinds een week dicht en dat is wel even wennen. De vrijwilligers die kunnen, mogen komen, mits de afspraken rondom het virus nageleefd worden. Maar eerlijkheidshalve doen we alles op een laag pitje. Veel werk wordt nu thuis gedaan. En gelukkig kan dat ook. Onze IT mensen hebben e-mail adressen omgezet naar de thuiswerkende vrijwilligers. Het zijn onzekere tijden. Waarvan we niet weten hoe lang het gaat duren. We hopen dat iedereen gezond en wel de periode doorstaat en zin krijgt om bij ons langs te komen als we weer open zijn”, bericht het museum dinsdagmiddag in hun nieuwsbrief.

15.15 uur
Zang, theater, dans Zingen&Zo is inmiddels online met peuterlessen. Op dinsdag en donderdag komen er peuterlessen online en op maandag, woensdag en donderdag zullen er leuke opdrachten/oefeningen voor de oudere kids worden gepost.

14.29 uur

14.15 uur

14.04 uur

13.46 uur
ASVZ staat geen bezoek meer toe op de woningen. Dat bericht het liveblog van de zorginstelling aan de Touwbaan. “De overheid heeft maandag nieuwe maatregelen aangekondigd en de VGN (Vereniging Gehandicaptensector Nederland) heeft een advies gegeven over een bezoekregeling op woonlocaties. “De gezondheid van cliënten en medewerkers staat voorop. Daarom heeft ASVZ besloten om geen bezoek meer toe te staan op woningen. De maatregel gaat per direct in en heeft vooralsnog geen einddatum. We realiseren ons dat deze nieuwe maatregel een enorme impact heeft op bewoners en hun netwerk, maar zien ons genoodzaakt om dit besluit te nemen in het belang van de gezondheid van bewoners en medewerkers”, aldus ASVZ. 

Uitzonderingen
Voor calamiteiten kunnen uitzonderingen worden aangevraagd via de teamleider van de woning. De teamleider neemt in overleg met de manager en orthopedagoog een besluit. Als er een gegronde reden is waarom bezoek wel moet plaatsvinden, gelden er strikte maatregelen voor de visite conform landelijke richtlijnen vanuit de VGN en overheid.

Bezoek door cliënten
Als ouders, verwanten of het netwerk een cliënt willen ophalen om naar huis te gaan, kan dat alleen als de cliënt bij diegene blijft tot de bezoekregeling is opgeheven. ASVZ: “We kunnen niet aangeven hoe lang deze maatregel gaat duren. Het is daarom belangrijk dat betrokkenen goed beseffen dat de cliënt dan een langere periode bij hen moet verblijven.” Cliënten die nu niet bij ASVZ aanwezig zijn, kunnen dinsdag (vandaag) terugkomen of bij hun netwerk blijven totdat deze maatregelen opgeheven zijn. “Onze medewerkers op de woningen denken graag met verwanten of bekenden mee om op andere manieren contact te hebben. Zoals via beeldbellen of via de telefoon. Of stuur elkaar een kaart, brief of tekening.”

11.27 uur
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht sprak dinsdagmorgen enkele burgemeesters bij over de corona-aanpak door het ziekenhuis. “De situatie is nu te overzien, maar mocht dat veranderen dan hebben we elkaar misschien snel nodig.”Vanuit die gedachte had de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis dinsdagochtend een werkontbijt over de corona-uitbraak met de burgemeesters Wouter Kolff van Dordrecht en Hein van der Loo van Zwijndrecht. Het zijn de twee grootste gemeenten van de Drechtsteden, waar tevens de twee grootste locaties van het ziekenhuis gevestigd zijn. De burgemeesters van de andere locaties, Sliedrecht en Ridderkerk, waren er niet bij.

De ziekenhuisbestuurders  Anneke Sanderse (links) en Peter van der Meer (midden) vertelden de burgemeesters – met ruime persoonlijke afstand aan de ontbijttafel – hoe de ziekenhuiszorg nu is ingericht. (Foto Albert Schweitzer ziekenhuis)

“We hebben ons reguliere, allround ziekenhuis in korte tijd teruggebracht tot de hoogst noodzakelijke kern voor het bieden van zorg aan ernstig zieke coronapatiënten. Alles concentreert zich momenteel rondom de Intensive Care die uitgebreid is én eventueel nog verder kan uitbreiden; de Spoedeisende Hulp die elk moment kan opschalen als dat nodig is; en de speciaal ingerichte corona-verpleegafdelingen”, aldus de ziekenhuisbestuurders.

Alle hens zijn aan dek om de kritieke afdelingen op de locatie Dordwijk langere tijd te kunnen bemensen. Om dat mogelijk te maken ligt alle planbare, niet-spoedeisende zorg zo goed als stil. In het ziekenhuis verbleven dinsdagochtend 67 patiënten in isolatie in verband met corona. Van hen zijn er 31 bewezen drager van het virus. Elf liggen op het coronagedeelte van de Intensive Care, dat daarmee nu bijna vol is. “We kunnen daar nog met zeven intensief bewaakte bedden uitbreiden, maar we doen dat nog niet. De landelijke strategie is om patiënten eerst uit te plaatsen naar andere regio’s, om de druk op ziekenhuizen overal ongeveer even groot te houden.” Zorgprofessionals zijn deels thuis zodat zij ‘fris’ blijven voor aflossing.

De burgemeesters vertelden hoe zij in deze bijzondere situatie de gemeenten besturen en invulling geven aan de geldende noodverordening. “We hebben de indruk dat veruit het merendeel van onze inwoners bereid is om zich te houden aan de verscherpte maatregelen van maandagavond. Afgezien van het persoonlijk leed van ernstig zieke mensen, is de situatie beheersbaar. Iedereen kan eraan bijdragen dat we dat in onze regio zo houden.” De burgemeesters en de Raad van Bestuur spraken af elkaar nauwgezet op de hoogte te houden en elkaars hulp tijdig in te roepen.

11.21 uur
Kookwinkel en kantoorboekhandel de Gruijter Sliedrecht heeft bij de ingang van hun winkels aan het Burgemeester Winklerplein logo kaarten hangen. Klanten mogen alleen naar binnen met zo’n toegang bewijs. Dat betekent dat als er geen kaarten hangen, er al zes personen in de winkel zijn. Dat is het maximale aantal dat we nu toestaan in de winkels. Hangt er geen kaart meer, dan moeten de klanten buiten wachten. Na elke klant desinfecteren we de kaarten weer opnieuw. Kinderen zonder toezicht mogen niet binnen. Fysiek contact met elkaar en met ons personeel is verboden in onze winkel. Mensen bij wie wij zien dat ze verkoudheidsklachten hebben, mogen niet binnen. Ook in de winkel hebben wij vlakken op de vloer waar mensen zich beter aan de anderhalve meter regel kunnen houden. Klanten die dit onzin vinden of zich hier niet aan houden, worden zonder pardon de winkel uit gezet”, zegt dinsdagmorgen Jim Cornelissen van De Gruijter Sliedrecht. Buiten klinkt er muziek voor de klanten die moeten wachten. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

10.26 uur
Het gebouw van Muziekvereniging Wilhelmus’ is dicht vanwege het coronavirus maakt het bestuur van Wilhelmus’ Muziekkorpsen bekend. Zij zijn bang in zwaar weer te komen. “Geen inkomsten uit de kantine. Optredens voor de komende maanden zijn afgezegd. Kortom: geen inkomsten! We proberen ons hoofd boven water te houden, maar kunnen daar zeker hulp bij gebruiken!”, schrijft het bestuur. Zij doen een oproep voor support. Dat kan op de volgende manieren:

  1. Supportersvereniging U betaalt als supporter vanaf  10,- per jaar (meer mag natuurlijk ook) .Hiervoor krijgt u een vermelding op het bord Supporter van Wilhelmus in ons clubgebouw
  2. Vrienden van Wilhelmus U betaalt  45,- per jaar. Hiervoor krijgt u een vermelding op het bord Vrienden van Wilhelmus in ons clubgebouw,
  3. Sponsorloterij Door deelname aan de Sponsorloterij heeft u kans op mooie prijzen EN steunt u onze vereniging. Een lot kost  8,80 per maand, waarvan direct e 4,40 naar onze vereniging gaat! (bij 5 zondagen in de maand e 10,25)
  4. Bussponsoring vanaf 100 euro Voor bedrijven die herkenbaar willen zijn op onze materiaalwagen.

Wie hen wilt steunen, kan dat doen door één van de bovenstaande opties.
Stuur een e-mail naar cba@wilhelmus.org
Bankrekeningnummer is: NL41RABO0399357823 Wilhelmus Sliedrecht.

10.33 uur
Alle eindexamens worden geschrapt. De centrale eindexamens voor middelbare scholieren gaan niet door. Scholen moeten op basis van de de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. De schoolexamens zijn de toetsen die al eerder in het jaar afgenomen worden. Ze tellen voor de helft mee voor het centrale examen.

10.00 uur
Voor veel winkeliers / ondernemers / zelfstandigen zijn het barre tijden. Ondernemers Vereniging Kerkbuurt (OVK) plaatste een video op Facebook onder het motto #sliedrechtsamensterker “Het zit de Sliedrechters, als baggeraars, echt in de genen: schouder aan schouder, hard werken. De tijd van voor elkaar- en met elkaar zorgen is aangebroken. Wij zijn en blijven er voor jullie! schrijft de OVK op Facebook. 

#sliedrechtsamensterker

Het zit de Sliedrechters, als baggeraars, echt in de genen: schouder aan schouder, hard werken. De tijd van voor elkaar- en met elkaar zorgen is aangebroken. Wij zijn en blijven er voor jullie! #sliedrechtsamensterker

Geplaatst door Kerkbuurt Sliedrecht op Maandag 23 maart 2020

09.58 uur
De  Sliedrechtse Avondvierdaagse die  in juni zou plaatsvinden is vanwege het coronavirus afgelast. Dat meldt de organisatie. Na  de persconferentie maandagavond over Covid-19 is de maatregel uitgevaardigd dat alle evenementen tot 1 juni worden geschrapt. Direct na de persconferentie  is er overlegd met het gehele team en besloten tot afgelasting. Voorzitter Dik Schreuder: “Jammer natuurlijk, want we kijken hier altijd met z’n allen erg naar uit, maar de gezondheid van iedereen is het belangrijkste. Het voelt niet goed als we, op basis van de laatste ontwikkelingen en de evenementenstop tot 1 juni, een korte periode erna wel de avondvierdaagse door laten gaan.” De organisatie heeft besloten een jaar over te slaan en kijkt er naar uit om in het voorjaar van 2021 wederom het sportieve en feestelijke evenement te organiseren.

09.36 uur

09.00 uur
Na de aangescherpte maatregelen bericht Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) dinsdag dat de maandag aangekondigde ruilactie niet door kan gaan. Op maandag en donderdag was het plan van SOJS om met een volle fietskar vol spellen, boeken en spellen door Sliedrecht te gaan en op vaste tijden ergens te stoppen bij een sporthal, kerk of school. 

08.28 uur
ASVZ neemt maatregelen. Tegen hun medewerkers is verteld dat ze met maximaal drie mensen het terrein af mogen. “De overheid heeft maandag besloten dat je met niet meer dan drie personen buiten samen mag zijn. Dat betekent dat groepen die buiten de ASVZ-terreinen gaan wandelen dat in groepjes van hooguit 3 personen doen (1 medewerker en 2 cliënten)”, bericht ASVZ dinsdagmorgen. 

00.00 uur
Het laatste coronanieuws uit Sliedrecht van maandag 23 maart 2020 vind je hier online. Elke dag heeft Sliedrecht24 een liveblog over de coronamaatregelen in Sliedrecht.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld