Japans restaurant Oishi Fusion

Laatste nieuws rond coronamaatregelen in Sliedrecht

SLIEDRECHT – Ook vandaag, maandag 23 maart 2020, bericht de redactie van Sliedrecht24 over de ingrijpende coronamaatregelen in Sliedrecht. Het laatste nieuws over afgelastingen, ontwikkelingen en reacties staan in het onderstaande artikel, als liveblog opgesteld. Dit artikel wordt de hele maandag aangevuld.

Nieuws melden rond corona uit Sliedrecht? Stuur een e-mail naar: info@sliedrecht24.nl

22.16 uur

22.00 uur
(Advertorial)
Afbeelding

21.11 uur
Wethouder Piet Vat (SGP-ChristenUnie) van Economie spreekt via een e-mail van Esther Smit (accountmanager bedrijven) maandagavond Sliedrechtse ondernemers toe.

“Beste ondernemers, Het zijn bijzondere tijden waarin we met z’n allen verkeren. Grote onzekerheden op alle gebieden. U als ondernemer staat ook iedere dag weer klaar om keuzes te moeten maken. Keuzes die niet gemakkelijk zijn, keuzes die indruisen tegen de normale wijze waarop u ondernemer wilt zijn. Het Coronavirus treft iedereen, ook uw bedrijf en uw werknemers. Vanuit landelijke, regionaal en lokale overheden zetten we ook alle zeilen bij om u daar waar mogelijk is, bij te staan. Als gemeente kunnen u helpen door u tijdig te informeren en ondersteuning te bieden gedurende deze onzekere tijd”, schrijft Vat.

20.59 uur
In alle instellingen voor de gehandicaptenzorg, zoals bij ASVZ, wordt de bezoekersregeling aangescherpt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er komt een zogenoemde ‘nee, tenzij’-regeling. Dat betekent dat er alleen bezoek wordt toegestaan als het contact met de familie of vrijwilliger van essentieel belang is voor de patiënt. Sommige instellingen voor gehandicapten voeren dit beleid al uit, maar het gaat nu landelijk gelden, vooralsnog tot en met 6 april. Dat hebben het ministerie van VWS en VGN, de brancheorganisatie voor instellingen in de gehandicaptenzorg afgesproken. Zorgorganisaties bepalen zelf of het bezoek nodig is. Per dag mag één bewoner dan maximaal één persoon een uur ontvangen, mits de bezoeker klachtenvrij is. Als het virus in een instelling wordt geconstateerd, geldt een volledig verbod op bezoek. Voor kinderen en jongeren in jeugdhulpinstellingen gaat dezelfde bezoekersregeling gelden als in de gehandicaptensector. Koepelorganisatie VGN zegt verder dat mensen die normaal gesproken op bezoek komen, worden aangemoedigd om op een andere manier contact op te nemen met de bewoners, bijvoorbeeld door te videobellen.

20.37 uur
Julia Baars uit Sliedrecht stuurde ons haar kijk op de coronacrisis:

Corona-laksheid brengt afscheid steeds dichterbij 
Starende gezichten, oordelende blikken, roddelende stelletjes en voor de grap ‘kuchende’ mensen. Dit is wat ik tegenkom als ik, na een week thuisblijven door besef van de ernst van dit virus, even een boodschap doe en langs de apotheek fiets.

‘Wat is er dan zo mis met dit mens, dat diegene zo raar aangekeken wordt in het openbaar?’ 

Een vraag die hoogstwaarschijnlijk in uw gedachten naar boven is gesprongen. Tenminste, ikzelf herhaalde deze vraag meerdere keren in mijn hoofd tijdens mijn wandel door de Albert Heijn. 

Door mijn astma-problemen ben ik een verhoogd risico voor het –o zo, vér onderschatte- Coronavirus. Het liefst blijf ik in mijn huis, want ik ben als de dood om het op te lopen of eventueel anderen te besmetten. Dit was de reden waarom ik vandaag mijn huis uitging met plastic handschoentjes aan, en een mondkapje voor. Deze twee voorzorgsmaatregelen waren overigens niet alleen de reden voor bescherming van mijn gezondheid en die van anderen, maar ook voor het disrespectvolle, kinderachtige en trieste gedrag dat mij werd getoond in de winkel. 

Liever voorkomen dan genezen. Dat is iets waar ik voor sta, en volgens mij zijn er veel meer die het op dat vlak met mij eens zijn. De maatregelen van de overheid zijn simpel, duidelijk en in twee categorieën opgedeeld; maatregelen voor je eigen hygiëne en maatregelen tegen de verspreiding van het virus (tegenover anderen).  Deze maatregelen komen neer op het volgende; vermijd lichamelijk contact bij begroetingen, let op de risicogroepen; de ouderen, personen met zwakke immuunsystemen en kinderen (die het virus makkelijk kunnen verspreiden), houdt afstand van grote groepen en vermijd contact met zichtbaar zieken. Ik kan nog wel even doorgaan met het noemen van effectieve maatregelen, maar ja ‘’nu snappen we het wel hoor!’’ 

Het grappige aan de net genoemde -vooral uit Nederlandse monden te horen- uitspraak of gedachte is, dat we al die voorzorgsmaatregelen misschien wel heel erg goed horen en snappen, maar er verder gewoon geen ene bal mee doen. Voornamelijk in de kleinere steden en dorpen, waar ik zelf ook rondhuppel, is de laksheid het grootst. Jongeren zie ik met grote groepen voor de supermarkten hangen, terwijl de burgemeester er –bijna smekend- op wees dit alstublieft te vermijden. 

Ook de oudere generatie, die zo ontzettend vatbaar is voor dit ongelofelijke rotvirus, lopen rustig rond op straat en zijn daarmee bijna ten dode opgeschreven. Mensen van middelbare leeftijd die mij stoppen in de supermarkt om mij te vragen wat ik in Godsnaam met zo’n dom kapje opdoe, mij –na mijn duidelijk gegeven argumenten-  beschimpen en belachelijk maken, waarna ze, alsof er niks aan de hand is, hun boodschappenmandje volleggen. 

Mensen, alstublieft, waarom zijn we zo dom bezig? Luister nou eens goed naar de mensen die hier verstand van hebben. We weten allemaal zo dondersgoed dat dit virus levensbedreigend is en zoveel pijn en verdriet kan geven. Waarom doen we er met zijn allen zo weinig aan? Waarom kunnen we elkaar niet bijstaan in deze moeilijke tijden; elkaar een hart onder de riem steken; elkaar respecteren als we een mondkapje willen dragen die ik, naast het behoud van mijn eigen gezondheid, ook opdoe om u te beschermen, mocht ik het virus bij mij dragen. Want ja, u kunt ook een drager zijn van het virus; zonder dat u er last van hoeft te hebben. Nóg een feit, wat we allemaal hartstikke goed weten. Maar dit feit beseffen en er wat mee doen? Oh, nee tuurlijk niet! Waarom zouden we? ‘’Griep gaan meer mensen aan dood hoor, dat nieuwe virus kan geen kwaad. Ik voel me kiplekker!’’

Om de zaak even wat helderder te maken, geef ik u een feit over de verspreiding en voortgang van het Coronavirus in Nederland, ten opzichte van andere Europese landen: Nederland staat met zijn 4749 besmettingen en dodental van 213 op een prachtige, schitterende, vooral niets om zorgen over te maken hoor, 11e plek van de wereld. (Getroffen landen en dodental, 23 maart 2020) 

Nu geef ik u mee dat wij in Nederland anders gewend zijn. En er zijn ook meer dan genoeg sterke argumenten om de ernst van het Coronavirus te ontkrachten. Maar lieve mensen, dit is niet zomaar een griepje. Dit is niet ‘zomaar’ een longontsteking. This is serious business. 

Kunnen we alstublieft het verschil maken en onze strijdende dokters een toekomstige last van de schouders nemen, onze geliefden langer bij ons houden en elkaar bijstaan in deze ontzettend moeilijke periode? Maatregelen zoals Lock-Downs van landen worden niet zomaar genomen; hier gaat zoveel ten koste van; dat weet uzelf net zo goed als ik. Deze maatregelen worden wél genomen om uw gezondheid en die van anderen, te beschermen. 

Met het gedrag dat wij als burgers op dit moment tonen in Nederland, gaat het nog heel lang duren voordat het virus –mocht het ooit gebeuren- geëlimineerd wordt. Misschien lijkt het nu allemaal nog niet zo ernstig, maar nog even, en we hadden gewenst dat we dit lakse gedrag niet vertoond hadden. 

Mijn vraag aan ons als Nederlanders is of we de nare situatie in deze wereld serieus willen nemen; de ernst niet willen negeren en alle genomen maatregelen van de overheid en onze medemens willen accepteren. Iedereen in hun waarde laten en niet als individuen, maar als een team door deze crisis heenkomen. 

Dit gezegd hebbende, wens ik iedereen in Nederland (en de rest van de wereld) enorm veel sterkte, moed, kracht en geduld toe. Ik hoop dat mijn verhaal ogen heeft geopend en een start kan zijn voor het samen strijden tegen de Corona crisis.

Bedankt voor uw aandacht.

20.28 uur:

19.42 uur

19.16 uur

19.00 uur
Per direct komen aangescherpte regels vanuit het kabinet. De belangrijkste maatregelen op een rij: 

 • Samenkomsten worden verboden tot 1 juni 2020.
 • Ook voor minder dan 100 mensen.
 • Burgemeesters kunnen nog strenger handhavend optreden 
 • Ook in winkels geen groepen.
 • Forse boetes (particulieren € 400,–, bedrijven € 4.000,–) en sluiting bij overtreden van afspraken
 • Eén persoon koorts, dan blijft het hele gezin thuis.
 • Scholen krijgen rond 6 april meer duidelijkheid.
 • Geen verjaardagsfeestjes meer.
 • Geen kappers of nagelstylisten meer open. 
 • Maximaal drie personen bij elkaar en op afstand van minimaal anderhalve meter.

16.29 uur
Stichting Open Jeugdwerk Sliedrecht (SOJS) komt met ruilactie. “In deze tijd zitten veel kinderen binnen en hoe leuk is het om bijvoorbeeld weer eens een ander spel te spelen. Heb je een spel, boek of bijvoorbeeld een puzzel thuis liggen die je niet meer gebruikt? SOJS biedt je de mogelijkheid om deze te ruilen. De kringloopwinkel Sliedrecht heeft veel leuke puzzels, boeken en spellen beschikbaar gesteld voor deze actie”, zegt Michael Groen
Combinatiefunctionaris Sport & Cultuur bij SOJS.

Op maandag en donderdag fietst SOJS met een volle fietskar vol door Sliedrecht en wordt er gestopt op onderstaande tijden en plekken:
10.00 uur                  Sporthal de Valk
10.30 uur                  Maranatha Kerk
11.00 uur                  Eetcafé Elektra
11.45 uur                  Sporthal Craeyenest
12.30 uur                  Anne de Vries (Baanhoek)

Deze actie loopt vanaf dinsdag 24 maart t/m vrijdag 3 april 2020. Ook opent SOJS de deuren van het eetcafé in Elektra op dinsdag en woensdag tussen 13.00 – 14.00 uur. Neem dus zelf een boek, spel of puzzel mee die je toch niet meer gebruikt om deze te ruilen voor een ander. Uiteraard zal SOJS bij deze actie de maatregelen rondom het corona virus handhaven. Als er mensen zijn die graag spellen, puzzels of boeken willen doneren kan er contact opgenomen worden via: michael@sojs.nl

14.16 uur
De Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat / hoek Oranjestraat schrapt de zondagavond 29 maart 2020 de dienst met als gasten het koor The Credo Singers uit Rotterdam, maakt de kerk maandagmiddag bekend. Desondanks gaat Gerard de Haan met medewerking van pianist/organist Erik van der Klooster een dienst verzorgen met bekende liederen en goede woorden. Iedereen is welkom om deze dienst live te volgen. Dat kan via kerkdienstgemist.nl of via gksliedrecht.nl  

14.16 uur
Bouwmarkt Praxis bericht alleen open te blijven zolang dat verantwoord is. Veel mensen gebruiken de tijd om klussen aan hun huis aan te pakken. Het personeel is druk met ‘gezinnen’ buiten de deur te houden en te wijzen op de anderhalve meter afstand grens. De drukte legt extra druk op de medewerkers. “We willen graag open blijven en dat blijven we ook. Maar – en dit is heel belangrijk – alleen zolang dat verantwoord is. We leven de adviezen van de overheid op dit gebied strikt na”, schrijft de directie van Praxis. De bouwmarkt roept de klant op om alleen te komen, de afstand van anderhalve meter te respecteren en niet te komen als je ziek bent.

13.00 uur
In de wekelijkse nieuwsbrief van de Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen (VSO) wordt opgeroepen ‘te denken aan de lokale ondernemers’. “Het Coronavirus heeft enorme gevolgen voor de economie. Dus ook voor de ondernemers in onze gemeente. Zo heeft bijvoorbeeld de horeca zijn deuren volledig moeten sluiten en anderen zijn of voelen zich genoodzaakt openingstijden aan te passen of moeten op zeer terughoudende wijze hun klanten ontvangen”, schrijft het bestuur van de VSO, die ook wat tips geeft hoe je lokale ondernemers in deze zeer moeilijke tijd kunt ondersteunen. Genoemd wordt: winkel in je eigen gemeente; laat zaken thuis bezorgen door de lokale ondernemer, bestel via Social Media; schaf cadeaubonnen aan; zet je eigen bereik in en /of stuur een berichtje. “Laten we hopen dat alle maatregelen er voor zorgen dat deze crisis snel voorbij is. Dat kan alleen als we ons allemaal aan de maatregelen houden”, meldt het VSO-bestuur maandagmiddag aan hun leden.

12.09 uur
De bewonerscommissie Valkhof heeft alle activiteiten voor de komende weken afgeblazen. De inloopavond van maandag 6 april 2020 gaat niet door. Ook het paaseieren zoeken voor kinderen van de flat gepland voor zaterdag 11 april 2020 is afgelast vanwege het coronavirus.

10.40 uur
Een opmerkelijke oproep van Waterbus zelf over het reizen met dit vervoermiddel.

10.02 uur

09.34 uur
Vanaf vandaag… Ben je zzp’er of (kleine) ondernemer in de Drechtsteden en heb je als gevolg van de coronacrisis direct inkomensondersteuning nodig? Voor jou is er de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’. Voor een digitale aanvraag kunt u terecht bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Wanneer kom je in aanmerking? Lees er hier alles over.

01.05 uur

00.01 uur
De fysieke lentekoopavond woensdag 25 maart 2020 bij Intratuin Sliedrecht aan Prima 200 gaat niet door. Wel is het online lentekoopavond bericht het bedrijf op Facebook: “In verband met de extra maatregelen tegen het coronavirus is de koopavond op woensdag 25 maart landelijk in alle winkels afgelast. Wel krijg je woensdag 25 maart tussen 18.00 en 00.00 uur 20% korting op het hele assortiment in de webshop!”

00.00 uur
Het laatste coronanieuws uit Sliedrecht van zondag 22 maart 2020 vind je hier online. Elke dag heeft Sliedrecht24 een liveblog over de coronamaatregelen in Sliedrecht.

7 gedachten over “Laatste nieuws rond coronamaatregelen in Sliedrecht”

 1. Beste mensen,
  Het is ernstig deze huidige situatie, vanmorgen bij Dirk leek het wel de Efteling zoveel ouders met kinderen. Ik begrijp best dat dit moeilijk is maar ga alleen boodschappen doen.
  Buiten bij de draaideur staat men gewoon fff kletsen met elkaar of er niets aan de hand is.
  Door dit gedrag gaan we binnenkort (misschien wel morgen een) “Lockdown” in.
  Bedankt.
  Rien den Hollander

 2. Op rivm staat nu 12 per 100000 mensen besmet in Sliedrecht. We hebben 25000 inwoners.

  0,25 x 12 = 3 besmettingen geregistreerd in Sliedrecht.

 3. De opmerking van de waterbus is geheel terecht. Ook vorige week zat de waterbus ’s middags vanaf de merwelanden vol met ouders en rondrennende kinderen die geen afstand houden. De kinderen hebben geen vakantie!! Er gaan mensen dood. Door dit soort domme acties kunnen mensen met bv copdklachten en wel naar hun werk moeten geen gebruik meer maken van de waterbus.

 4. Heb alles kunnen kopen bij Dirk van de broek alle schappen vol.
  Mijn reactie was alleen maar bedoeld richting A H
  Ga geen dingen doen als je het niet kan leveren wat je beloofd en mee adverteert
  Veel mensen vertrouwen er op.

 5. Meneer Van Valen,
  Heeft u het ondertussen al ergens anders kunnen halen? Misschien dat ik u ergens mee kan helpen??

 6. De actie van Albert Heijn was een grote teleurstelling.
  Was om 07.20 in de winkel.
  Kwam met lege tas en ging met lege tas weer huiswaarts
  Wat wij nodig hadden was niet aanwezig.
  Zeker 50% van de schappen leeg ,erg teleurstellend
  Had gedacht eieren toiletpapier keukenpapier te scoren.
  Extra reclame genereren met deze actie??

Plaats een reactie

*=Verplicht veld