Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Column: #Blijfthuis

Het nieuws van vandaag, zondag 22 maart 2020: 43 mensen in Nederland overleden en 573 nieuwe besmettingen er bij.

“Ach, dat virus is hetzelfde als een griepje”, hoor ik nog steeds in mijn omgeving. Een uitspraak waar ik me eerder deze crisis ook schuldig aan maakte. Statistisch gezien leek dat ook te kloppen. Toch weten we nu: dat coronavirus is besmettelijker en dodelijker dan het welbekende influenzavirus. 

De Middeldiepstraat zondagmiddag 22 maart 2020, waar niemand op straat is. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Waar iemand met griep gemiddeld 1,3 andere personen besmet, loopt dat aantal bij corona al snel op tot twee á drie personen. Het sterftecijfer is moeilijk in cijfers uit te drukken, omdat niet duidelijk is hoeveel mensen besmet zijn met coronavirus. Toch sterven er al meer dan 1.000 mensen per dag aan het virus wereldwijd en dat aantal loopt snel op. Sliedrecht blijft vooralsnog rustig met één besmetting, maar dat cijfer zal hoogstwaarschijnlijk oplopen.

Dat het virus zich verspreidt en zijn tol eist, kunnen we niet meer terugdraaien. Hoe we de komende weken de verspreiding tegengaan, daar kunnen we wel iets aan doen. Begrijp me niet verkeerd. Ik snap dat je niet elke dag de hele dag thuis kunt zitten. Je moet boodschappen doen. Je wilt een wandeling maken met je partner en kinderen. Je geeft een boodschap af bij je ouders. We hoeven niet krampachtig voor het raam te zitten, na te denken wat had kunnen zijn. Toch hoeven we ook niet elke dag erop uit te trekken om aan onze behoeftes te voldoen.

Ik zie elke dag in Sliedrecht mensen die een praatje maken op straat of in de supermarkt. In het Willem Dreespark zat laatst een groepje mensen bij elkaar op een bankje. Voor de Albert Heijn vinden we weer een groep jongeren die elkaar blijven opzoeken. Zelfs de speeltuinen zitten vol kinderen die met elkaar spelen. Desondanks vind ik het een prachtig gezicht zo veel mensen buiten te zien, kinderen die zichzelf vies maken en zo veel snuffelende honden. Ik zou niets liever willen zien, behalve… een daling in het aantal coronabesmettingen. 

Daarom deze column: mijn oproep aan de angstlozen. Ik waardeer jullie nuchterheid, maar er zijn grenzen. Je behoort wellicht niet tot de risicogroep, bent niet bang voor een ‘virusje’ of denkt “gevaren zijn er altijd”. Die mensen vind ik arrogant en eigenwijs. Je past namelijk niet alleen op voor jezelf, maar ook voor anderen. Terwijl de helft van Nederland strijdt om mensen in leven te houden, denken sommige Sliedrechters dat ze nergens rekening mee hoeven te houden. Denk dan alsjeblieft aan al die mensen die weken op de intensive care vechten voor hun leven. Die mensen die straks een half jaar tot misschien wel een jaar mogen revalideren. Denk ook eens aan de doden die zijn gevallen, in Nederland en de rest van de wereld.

Zoals het NL Alert zondag rond het middaguur weer duidelijk maakte: ‘1,5 meter afstand. Blijf thuis. Bescherm uzelf en anderen’. Laten we dat dan ook doen met zijn allen. Jij wordt misschien niet dodelijk ziek, maar neem alsjeblieft verantwoordelijkheid voor elke persoon die jij kunt besmetten. Die jij doodziek kan maken! Daarnaast hoop ik dat je je beseft dat de intensive care een beperkt aantal plekken heeft. Wil je straks daar belanden en de plek van iemand anders innemen?

Laten we dat voorkomen. In Italië zijn de begraafplaatsen al vol, zullen we het in Sliedrecht niet zo ver laten komen?

Bob Rekelhof

Let op! Een column bevat altijd een mening en mag prikkelen. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op:  de column is echt een column en geen ingezonden brief). 

4 gedachten over “Column: #Blijfthuis”

  1. Als men blijft denken dat het een griepje is mag je wel dagje meelopen in Brabants ziekenhuis. Praten we daarna verder!!

  2. Dankje bob ik hoop dat iedereen in sliedrecht zo slim is om naar je te luisteren

  3. Foto van de Middeldiepstraat op zondag !!!
    Loopt daar dan ooit weleens iemand op zondag, ?
    Buiten het begin en einde van de kerkdiensten.

  4. Dankjewel Bob, elk geschreven stuk zet hopelijk iedereen nogmaals aan het denken! Graag wil ik iedereen oproepen om zijn telefoon te pakken en van a t/m z na te gaan wie er misschien weleens op een gezellig praatje zit te wachten, wie zit er misschien al dagen alleen, …..pak je telefoon en bel hem of haar, ze zijn je zeker dankbaar!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld