Kwart kent gevolgen overstroming niet

SLIEDRECHT / REGIO – Het waterbewustzijn van inwoners van de Drechtsteden moet op een aantal punten verder worden verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderzoekcentrum Drechtsteden (OCD). Veruit de meeste inwoners die buitendijks wonen zijn zich er niet van bewust dat zij zelf maatregelen moeten nemen tegen hoog water en het risico dragen voor schade.

De laatste overstroming waar Sliedrecht na een dijkdoorbraak mee te maken kreeg, vond vandaag 63 jaar geleden plaats. Hier staat nu wijk De Grienden (Sliedrecht-Oost).

Verder valt op dat negen op de tien inwoners denken dat er in de toekomst maatregelen nodig zijn, maar dat de gevolgen van deze maatregelen voor de omgeving worden onderschat. Het onderzoek naar waterbewustzijn maakte deel uit van het jaarlijkse Omnibusonderzoek. Belangrijke delen van de Drechtstedengemeenten liggen buitendijks en zijn dus niet met een dijk beschermd tegen extreem hoog water. De watersnoodramp in 1953 – vandaag precies 63 jaar geleden – en de dreigende evacuaties in 1995 maken ons ervan bewust dat het mis kan gaan.

Buitendijks
De meest opvallende uitkomst is dat slechts 10 procent van de mensen die buitendijks wonen of een bedrijf hebben weten dat zij zelf maatregelen moeten nemen tegen hoog water en zelf het risico dragen voor schade. Het resterende deel denkt dat gemeente, waterschap en Rijk hiervoor verantwoordelijk zijn. Portefeuillehouder Waterveiligheid Hans Tanis van het Drechtstedenbestuur: “Dat is een opvallende uitkomst. Buitendijks zijn inwoners en bedrijven zelf verantwoordelijk voor de bescherming tegen het water. We zullen ze hierop blijven attenderen en helpen waar nodig.”

Vanzelfsprekend
Meer dan de helft van de inwoners denkt dat de kans op een overstroming toeneemt. Een ruime meerderheid denkt ook dat er daarom maatregelen getroffen moeten worden aan de dijken. Daarbij weet een op de vier inwoners niet wat voor gevolgen dit heeft voor de omgeving. Een meerderheid denkt dat het om kleine gevolgen zal gaan. Hans Tanis: “De waterveiligheid is nu op orde, maar het is niet vanzelfsprekend dat dit zo blijft. De Drechtsteden vormen samen een stad aan het water. Zee en rivier ontmoeten elkaar hier. Waterveiligheid is dan ook een speerpunt in het regionaal Meerjarenprogramma van de Drechtsteden. In de toekomst zullen wellicht ingrijpende maatregelen genomen moeten worden om droge voeten te houden. Dit kan grote gevolgen hebben voor de omgeving. Daarom zijn de gemeenten nu al betrokken bij regionale uitwerkingen van het landelijk Deltaprogramma.”

Bewust en zelfredzaam
Vanwege de lage ligging van het gebied zou het water bij een grote overstroming op sommige plekken metershoog komen te staan. Een op de drie respondenten geeft aan niet te weten hoe hoog dat is. Hans Tanis: “Het is belangrijk dat inwoners zich meer bewust worden van het feit dat ze leven met het water en –als het nodig is – zelfredzaam zijn. Aan het onderzoek hebben 1.529 inwoners van Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht meegedaan. Check hier hoe veilig u woont.

4 gedachten over “Kwart kent gevolgen overstroming niet”

  1. Waar ik ’53 bedoelde.
    Vraag me af hoe hoog het water nu zou komen.

    De laatste dreiging toen in ’95 vanuit Hardinxveld was overigens toen niet aan de dijken in Sliedrecht te wijten, het water zou dan vanuit de polder komen.;
    Zie:
    De evacuatie van het Rivierenland is een van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis. Op 31 januari 1995 en in de dagen daarna werden 250.000 mensen, variërend van vijf dagen tot twee weken, verplicht uit grote delen van het Rivierenland geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Rijn, Maas en de Waal.
    In het geval dat de dijken daadwerkelijk waren doorgebroken, zouden vele plaatsen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal tot ongeveer vijf meter onder water zijn komen te staan. Concreet betekent dit dat van veel huizen minimaal de eerste twee verdiepingen onder water zouden zijn komen te staan. In Nederlands-Limburg kwam het inderdaad tot overstromingen in de periode tussen 22 en 28 januari.
    Maandag 30 januari – Opnieuw stijgt de Maas bij Borgharen (NAP +45,62 m) en Venlo (+18,23 m). Dringend evacuatieadvies voor 75.000 bewoners van het stroomgebied van de Maas en de Waal. In Gorinchem vluchten duizenden mensen voor de Merwede. Ook het dorp Boven-Hardinxveld met 4.000 inwoners moest worden geëvacueerd.

  2. Dat is fijn om te horen Rico. 🙁
    Wilt u wel schuilen zeker tzt?(grapje)

    De hoogte van de watersnoodramp is ruim tot kniehoogte, alles lager als de dijk en oude uitbreiding. Eigenlijk heel Sliedrecht dus.

  3. Correctie: alleen mensen die buitendijks wonen zijn zelf verantwoordelijk voor bescherming tegen hoog water en voor eventuele schade. Geldt dus NIET voor binnendijks 😉

  4. Ik moest net even achter de oren krabben en kon niet geloven dit te lezen: “Slechts 17% weet dat men zelf verantwoordelijk is voor het voorkomen van schade.” Wie bedacht de locatie voor een nieuwe woonwijk? Was u dat niet gemeente Sliedrecht? U wilde uitbreiden, groeien en plande een wijk op een locatie die heeft bewezen niet veilig te zijn. En nu stelt u als overheid dat wij als bewoners verantwoordelijk zijn voor de schade? Hoe durft u! U bent als overheid / semi-overheid (waterschap) verantwoordelijk voor de veiligheid. Voor een goede bescherming, stevige dijken en veilig wonen. Dat is uw verantwoordelijkheid. Wij zijn ervoor als bewoners mede-verantwoordelijk voor dat we ons zelf in veiligheid brengen. Mooi om nu te zeggen dat wij verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van schade. Ik ben zeer benieuwd hoe hier de rechter over zal oordelen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld