Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Kroos in natuurspeeltuin kan levensgevaarlijk zijn

SLIEDRECHT – Spelen met het vlot in de natuurspeeltuin ‘In de Weren’ in de Werenbuurt is voor de kinderen door het kroos even niet mogelijk. Maar als zij zich toch op het vlot wagen en in het water belanden, kan het kroos levensgevaarlijk zijn. De gemeente Sliedrecht gaat het kroos verwijderen, is maandag 21 september 2015 aan Sliedrecht24 meegedeeld.

Kroos is een echt onkruid. Het plantje groeit razendsnel door zich te delen. Kroos is recordhouder en kan in 4 dagen verdubbelen. Op deze manier kan kroos het wateroppervlak volledig bedekken. (Foto Sliedrecht24)

Sloten bedekt met eendenkroos zijn gevaarlijk voor kleine kinderen, en zorgen voor stinkend water als gevolg van afsluiting van het oppervlak en belemmering van de doorstroming. Ook katten zakken nog weleens door het kroosdek. Deskundigen zeggen dat door een verandering van het klimaat ook kroos daar van profiteert en een kroosdek vaker te zien zal zijn. 

Fataal
Neem nu Den Haag. Daar verdronk enkele jaren geleden een jongetje van 3 jaar op een onbewaakt ogenblik bij een straatfeest. Hij dacht een grasveld op te rennen, maar rende een met kroos bedekte de sloot in. Omstanders konden hem onder het kroos niet vinden.

Reactie
De natuurspeeltuin ligt naast een brede school en een lokale sporthal. De PvdA wil dat actie wordt ondernomen. “Complexe situatie een “natuur” speeltuin en een verraderlijke situatie. Het is een natuurverschijnsel maar in dit geval zou ik preventief weghalen”, reageert fractievoorzitter Anton van Rees van de PvdA. De gemeente Sliedrecht heeft maandagmorgen bekendgemaakt het kroos weg te halen.

1 gedachte over “Kroos in natuurspeeltuin kan levensgevaarlijk zijn”

  1. @Sliedrecht24 kroos hoort bij de natuur. Wellicht beter over na moeten denken?

    Overigens: een goede visstand met voldoende brasem en karper voorkomt overdadige plantengroei.Dit scheelt minstens 1 keer per jaar een maaiboot.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld