‘Koolstofbedden verminderen GenX-lozing in water met meer dan 85%’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Chemiebedrijf Chemours is enthousiast over de koolstofbedden. Die verminderen de GenX-lozing in water met meer dan 85% laat het bedrijf donderdag 12 juli 2018 weten. 

Chemiebedrijf Chemours zegt blij te zijn met de resultaten van de koolstoffilters, maar nog steeds is er emissie van GenX. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Chemours in Dordrecht zegt, als blijk van zijn toewijding aan verantwoord milieubeheer, de waterlozingen van de GenX polymerisatiehulpstof FRD903 significant verminderd door de inzet van een filterinstallatie met koolstofbedden. “Het bedrijf gebruikt geavanceerde technologie en werkt nauw samen met de autoriteiten en andere betrokkenen om de belasting van het milieu te verminderen. Een proef met een filterinstallatie met koolstofbedden ging in juli 2017 van start en is sinds kort altijd in bedrijf en wordt voorgezet. In de huidige situatie vermindert deze technologie de waterlozing van het GenX-bestanddeel FRD903 met meer dan 85% ten opzichte van de jaarlijkse emissielimiet van 2035 kilogram zoals vastgesteld door de Provincie Zuid-Holland in de vergunningsherziening van 21 april 2017”, aldus woordvoerder Jeroen Bruning van Chemours.

Vereisten
Het chemiebedrijf heeft bij de overheid een aanvraag ingediend om de proef te verlengen om de filterinstallatie met koolstoffenbedden verder te optimaliseren en de efficiëntie in het afvangen van het GenX-bestanddeel FRD903 te verhogen. Bruning: “Chemours verwacht dat het in staat zal zijn om de waterlozingen van GenX-bestanddelen nog verder te kunnen verminderen, naar niveaus onder het huidige, door het inzetten van de best beschikbare technologieën. Het bedrijf zal blijven samenwerken met de autoriteiten om verder te gaan dan de huidige én toekomstige vereisten in de door de Provincie Zuid-Holland afgegeven vergunning.” Onlangs heeft de Voorzieningenrechtbank in Den Haag geoordeeld dat ‘beschikbare wetenschappelijke data laten zien dat het voortzetten van FRD903-lozingen in water tot de huidige toegestane limiet van 2035 kilogram per jaar geen schade doet aan het milieu of de volksgezondheid.’

Continu proces
Manager Marc Reijmers van Environment, Health, Safety and Quality Chemours Dordrecht vertrouwt erop dat na verloop van tijd de GenX-waterlozingen nog verder kan verminderen. “Dat is niet iets wat we meteen kunnen bereiken, maar wij zijn vastberaden om het voor elkaar te krijgen en de bereikte, substantiële vooruitgang bewijst dat. Met de huidige beschikbare kennis en technieken hebben wij het maximale resultaat tot dusverre behaald. De koolstofbedden hebben onze verwachtingen overtroffen. Het is nu aangetoond dat zij een significante bijdrage kunnen leveren aan een lange termijn oplossing voor het terugdringen van emissies. Dit is een continu proces dat gedreven wordt door een niet-aflatende doelgerichtheid. Wij hebben naar onze buren geluisterd en wij begrijpen hun zorgen. Wij zijn keihard aan het werk om alles te doen aan het inlossen van onze toewijding aan verantwoord milieubeheer.”

Blijvend onderzoek
Metingen en controles met de meest geavanceerde technieken hebben volgens Chemours uitgewezen dat de koolstofbedden ook substantieel sporen van andere stoffen verwijderen die nog in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig zijn, zoals historische resten van de stof PFOA. Bruning: “De milieudienst DCMR maakte in november 2017 melding van een verwaarloosbare aanwezigheid van PFOA in waterlozingen van de fabriekslocatie in Dordrecht. Naast de inzet van koolstofbedden om historische, microscopisch kleine resten PFOA te verwijderen, heeft Chemours op de fabriekslocatie een breder onderzoeksprogramma ingesteld om de oorsprong daarvan te bepalen en de uitstoot van die sporen te elimineren.” Chemours zal volgens Bruning onderzoek blijven doen naar aanvullende technologieën en methoden om met de best beschikbare technieken de water- en luchtemissies nog verder terug te dringen.

5 gedachten over “‘Koolstofbedden verminderen GenX-lozing in water met meer dan 85%’”

  1. Wat gebeurt er met deze koolstofbedden?
    Worden die verbrand bij de buren?
    Wordt Molenwaard het nieuwe Bopal van Europa?

  2. Als het kalf verdronken is dempt men de put. Daar lijkt het wel op. Gek eigenlijk dat bij het maken van medicijnen jaren lang onderzoek plaats vind of die wel goed werken en wat de bijwerkingen zijn. Bij bedrijven als DuPont mogen jaren lang de hele regio vergiftigen en als het de spuigaten uitloopt moeten we applaudisseren omdat ze de uitstoot verminderen. Geen nieuwe productie starten voordat bewezen is dat het veilig is en de restproducten niet schadelijk zijn.

  3. Aldus Chemours. Maar wat zeggen onafhankelijke instituten hierover? Daar hebben we meer van te verwachten dan “de slager die eigen vlees keurt”. En verder is jezelf kietelen erg prettig. Je kunt stoppen als het niet meer fijn is ….

  4. Mooie woorden, in mijn tijd heette de stof C8. 10 % ging door de schoorsteen naar buiten in het milieu.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld