Klein vindt dat raad veel kritischer moet kijken naar herontwikkeling BW-plein

door Peter Donk
SLIEDRECHT – “Het is eigenlijk van de gekke dat het plan al zo lang duurt en dat de verdere herontwikkeling van het Burgemeester Winklerplein nog niet is gebeurd. Ik denk wel dat de gemeenteraad nog eens zeer kritisch naar alles moet kijken voordat er een overeenkomst wordt gesloten met ABB (lees ontwikkelaar De Windroos – red.)”, zegt Hans Klein. De Sliedrecht24 Podcast Het Raadhuis sprak dinsdag 20 november 2021 met Klein. In zijn werkzame leven onder meer dertig jaar topambtenaar bij de gemeente Sliedrecht. In 2015 vertrok hij als directeur Sector Ruimte.

Journalist Peter Donk spreekt met oud-ambtenaar en nu adviseur Hans Klein (rechts) tijdens de Sliedrecht24 Podcast Het Raadhuis, in de studio van online krant Sliedrecht24. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Sinds 2019 is Klein adviseur van een ondernemer aan het Burgemeester Winklerplein. Hij schreef onder meer een zwartboek. Daarin schetste hij een ‘onthutsend’ beeld over veertig jaar ontwikkeling van het plein. Hij stuurde het ook naar de fracties in de raad. “Die hebben er naar gekeken”, aldus Klein, die ook zelfstandig én samen plannen ontwikkelde voor het plein. Klein: “We hebben de plannen doorgerekend en daaruit bleek dat het zeer lucratief was om de plannen te ontwikkelen. Het was onbegrijpelijk dat het niet eerder was gebeurd. Ook ABB ontwikkelde een plan, omdat de gemeenteraad dat vroeg aan het college om verder te onderhandelen. Omdat men zei ‘er mag geen geld meer bij komen.’ Er zaten verschillen in die plannen, omdat de ondernemersvereniging zei dat er een tweede supermarkt moest komen. In blok c, daar waar nu de Chinees zit en parkeren in het gebouw. In de oorspronkelijke plannen van ABB zat dat, maar door bezuinigingen in al die jaren zijn al die zaken eruit gehaald en is het plan een stuk kleiner geworden.” De raad is in het najaar van 2020 over de plannen geïnformeerd en waarbij is afgesproken of de plannen in elkaar geschoven konden worden. “Dat is gebeurd, maar wel met een verrassing. Want toen ABB in oktober 2021 met een nieuw plan kwam, bleek dat het aantal woningen flink was toegenomen”, aldus Klein, die tientallen plannen zag, waarbij woningaantallen juist minder werden. 

Tekst gaat verder onder podcast.

Geheim
Hans Klein heeft een uitgesproken mening. Hij vindt dat de gemeenteraad ten opzichte van de plannen herontwikkeling Burgemeester Winklerplein niet kritisch genoeg is. Klein: “Voor een deel zijn ze dat wel, maar voor een ander deel niet. Er wordt wat geheimzinnig gedaan over de financiën. Vooral voor blok C (daar waar een Chinees is gevestigd en waar de meeste woningen gebouwd moeten worden- red.) waar de gemeente medeverantwoordelijkheid voor draagt. Dat is geheim! Enerzijds snap ik dat wel, maar er zitten dingen in die ik niet te verklaren vind. Dat heb ik voor de raad op papier gezet, maar men wil daar in het openbaar niet over praten.” De raad lijkt volgens Klein blij dat er eindelijk overeenstemming is tussen verschillende partijen. “Ik heb getwijfeld of ik nu een witboek moest gaan maken in plaats van een zwartboek. Met een positiever verhaal, maar heb daar van af gezien omdat er nog wat onzekerheden zijn als het gaat om financiën en de totaal inrichting van het plein”, zegt Klein in de Sliedrecht24 Podcast, “Je moet je zegeningen tellen!’ 

Geld
De herinrichting van het Burgemeester Winklerplein is dinsdag 14 december 2021 een hamerstuk in de gemeenteraad. Dat betekent dat er niet meer over het plan wordt gesproken, alleen gestemd. Het verbaast Klein een beetje wel. “Maar dat komt ook, omdat ik kijk naar de financiën. Daar wil men, de raad, in het openbaar niet over praten. Wat zich achter de schermen afspeelt, dat weet ik niet. Ik heb in het verleden ook wel geprobeerd om hierover in contact te komen met Piet Vat (wethouder Financiën, portefeuillehouder Herinrichting Burgemeester Winklerplein, SGP-ChristenUnie – red.), maar dat is allemaal niet gelukt. Ik snap dat niet! Ik had er graag met Vat over gesproken. Dan had ik hem mijn berekeningen gegeven en uitgelegd van ‘zo bereken je de waarde’. Dat heb ik als directeur van het Grondbedrijf van de gemeente jarenlang gedaan. Ik maakte alle berekeningen zelf! Ik probeer mij via mijn adviesbureau goed op de hoogte te houden van prijzen en ontwikkelingen.” Klein zegt dat het plan nu weer meer gaat kosten. Volgens hem zit er een heleboel ‘lucht in’ tussen de bouwprijzen en de ontwikkeling van de woningmarkt. “Dat zouden mijnsinziens heel veel kosten uit die opbrengsten ten nutte van de pleininrichting worden gebruikt. Ik hoop dat het licht nog doorbreekt bij deze en gene of de gemeente moet met ABB zodanige afspraken gemaakt hebben dat het vastligt. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat ‘de plussen’ in de huidige situatie bij één partij komen en bij de ander niet.” Gemeenten willen volgens Klein weleens plannen realiseren, die niet budgettair neutraal kunnen. Klein ergert zich eraan dat de grondexploitatie geheim is en dat alleen de raadsleden de stukken inzien. 

2 gedachten over “Klein vindt dat raad veel kritischer moet kijken naar herontwikkeling BW-plein”

  1. het verbaasd mij dat ondernemers van,t plein zelf met plan voor concurrentie voor ah komen.Over rest zwijg maar geen verstand van!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld