Kerk komt met online diensten en schaalt activiteiten na coronamaatregelen af

SLIEDRECHT – Het regieteam van de Gereformeerde Kerk Sliedrecht aan de Middeldiepstraat is weer actief in verband met de extra coronamaatregelen, die door het kabinet vrijdagavond 26 november 2021 zijn afgekondigd. Dat betekent een inperking van de fysieke activiteiten. 

Kerkdiensten kunnen niet meer op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Gereformeerde Kerk Sliedrecht gaat vanaf zondag over op online diensten. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

In het regieteam zitten Barbera van Wieren (voorzitter), Gerard de Haan (scriba), Alexander Veerman (predikant), Fia v Kuil (namens de diaconie), Jeroen Dubbeldam (namens het pastoraat), Cees de Jong (namens het College van kerkrentmeesters) en Johan Crezee (namens communicatie). Zij hebben voor de komende drie weken over een aantal activiteiten besloten.

Ochtend- en avonddiensten
Vanaf zondag 28 november 2021 zijn de avonddiensten in principe weer digitaal. “De overheid wil de pandemie bestrijden door bijna alles na 17.00 uur ’s avonds te stoppen. Zo helpen we het virus in bedwang te houden en vanuit de kerk is het ook nadrukkelijk een gebaar naar de zorg. De taakdragers, inclusief de voorzangers, zullen in ieder geval aanwezig zijn”, aldus de regiegroep. Ook wordt de zang in de ochtenddiensten beperkt. “Aan de voorgangers wordt gevraagd beperkt samenzang liederen of coupletten op te geven, tot we een naderadvies hebben van de PKN.”

Clubwerk afgelast
Alle activiteiten na 17.00 uur kunnen niet plaats vinden als de groep groter is dan vier. “Dat heeft groot effect op het clubwerk. Aan hen wordt aangeboden om in het weekend eventueel gebruik te maken van De Voorhof. Met alle maatregelen die daarbij horen. We wachten het advies van de PKN af dat komende week zal volgen”, aldus de regiegroep. Mogelijk wijzigen dan de maatregelen.

7 gedachten over “Kerk komt met online diensten en schaalt activiteiten na coronamaatregelen af”

 1. Op zondag zijn de kerken open en de winkels toch gesloten.
  Ik bedank idd voor kerkelijk voedsel en wil ook helemaal niks met de kerk te maken hebben.
  Maar hier gaat het niet om.
  Het gaat over het nemen van je verantwoordelijkheid.
  Gelovig of niet.
  En ik heb gewoon gezien dat niet alle kerken zich niet altijd aan de maatregelen houden.
  Zolang dat opa,oma en t hele gezin uit 1auto komen en zonder mondkapje totaal geen afstand houden van andere mede kerk genoten klopt er iets niet.

 2. Kerken nemen over het algemeen hun verantwoordelijkheid. Zie artikel. Wanneer essentiële winkels open mogen zijn tot 2000uur dan geldt dat voor een kerk evenzeer. Dit is lastig voor te stellen voor iemand die niet regelmatig een kerkdienst bijwoont, maar voor een christen is – als het goed is – kerkbezoek geen (goede) gewoonte maar essentieel voor het geloofsleven. Het gaat om het gevoed worden zoals dat heet met “ geestelijk voedsel”. Sterker nog, de oproep om naar de kerk te gaan is voluit Bijbels. Daarnaast is de overheid gehoorzaam zijn ook voluit Bijbels. In dat spanningsveld maken kerken verschillende afwegingen, maar zeker niet lichtzinnig. Ook zij weten dat welke beslissing er ook wordt genomen ze altijd kritiek kunnen verwachten.

 3. Geweldig daar gaaaaan we weer.
  Tegenwoordig mag je je mening niet meer geven en gaat iedereen weer in de aanval of verdediging.
  Koffie drinken doen we thuis .
  En ja idd hebben sommige kerken ik citeer sommige kerken echt lak aan de corona maatregelen.
  Dus kappen nou en neem je verantwoordelijkheid.

 4. De beide Aarts zijn het weer helemaal met elkaar eens over hun antipathie t.o.v. wat meer behoudende kerkelijke gemeenten. Ik zou eens samen koffie drinken zodat je elkaar nog eens kunt bevestigen. Fijn zo doorgaan.

 5. Niet echt prettig de toonzetting in deze reacties. Vervang “kerken” door een ander gebedshuis en je krijgt een shitload aan kritiek over je heen. Maar christenen kun je ongestraft de les lezen, iets met andere wang toekeren.

 6. Aart, ik ben het helemaal met je eens. Ik weet niet welke Aart van Wijngaarden je bent, maar als je getrouwd met Gerry Lemmen dan weet ik wel wie je bent.

 7. Keurig geregeld door deze kerken. Je mede mens daar dien je oprecht rekening mee te houden.
  De Eben Haezer kerk Hardinxveld-Giessendam heeft maling aan de maatregelen. Schandalig!!!! Nu begrijp ik waarom zoveel mensen de kerken de rug toekeren. Je zou zelfs haat dragend kunnen worden naar dergelijke mensen. Veel zullen vermoedelijk niet gevaccineerd zijn. Er wordt niet aan de medemens gedacht door dergelijke kerken zoals in Hardinxveld-Giessendam. Ik dacht dat er in de bijbel stond “Heb u naaste lief gelijk u zelve”. Kennelijk zijn ze dit vergeten en dragen ze bij aan een nog grotere pandemie. Schandalig.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld