Janssen wil haast maken met doen van steekproef

DEN HAAG / REGIO – Zo snel mogelijk zal het RIVM beginnen een steekproef. Dat maakte de provincie Zuid-Holland woensdag 20 april 2016 bekend. Gedeputeerde Rik Janssen (SP) van Milieu en Handhaving zegt dat Gedeputeerde Staten spoedig opdracht geeft aan het RIVM. “De doorlooptijd wordt van aanvankelijk 2 jaar teruggebracht naar 9 maanden”, aldus Janssen, “zonder naar de kosten te kijken.” De betaling wordt desnoods betaald uit de eerder opgelegde dwangsommen. Aanleiding tot de reactie was een interpellatieverzoek van de PvdA Zuid-Holland.

Rik Janssen woensdagmiddag 20 april 2016 aan het woord in provinciale staten. (Foto videocamera Provincie Zuid-Holland)

Janssen vertelde woensdagmiddag in Provinciale Staten dat hij bij het RIVM erop heeft aangedrongen om zo snel mogelijk met de steekproef te beginnen. Janssen: “2 Jaar vonden wij te lang. Wilden sneller met behoud van kwaliteit en dat kon het RIVM garanderen. Wij zijn opdrachtgever, willen nu niet neuzelen over wie de rekening moet betalen. Belangrijk is dat de proef nu snel begin, al moet een medisch ethische commissie zich er nog over buigen. Ik hoop net voor de zomer of net daarna, uiterlijk in het voorjaar.”

Vrijwilligers
De provincie Zuid-Holland heeft het RIVM voorgesteld om de vrijwilligers voor de steekproef zoveel mogelijk te gebruiken. “Vele vrijwilligers willen meewerken aan een steekproef. Het is uiteraard aan het RIVM of dit ook de juiste personen vinden en het is dus niet de garantie dat alle vrijwilligers die zich hebben aangemeld (bij PvdA Sliedrecht-red.) binnen die groep vallen. We hebben het RIVM – nogmaals – uitdrukkelijk gevraagd naar de aanmeldingen te kijken”, aldus Janssen, die verder benadrukte dat de overheid verre van het onderzoek wil blijven. “Een gezondheidsonderzoek is nu nog niet aan de orde. We kijken eerst naar de uitkomsten van de steekproef en bezien dan of dat aanleiding geeft voor breder onderzoek.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld