Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Insprekers voelen zich overvallen door cultuurnotitie gemeente Sliedrecht

SLIEDRECHT – De Cultuurnotitie heeft veel losgemaakt. Nog meer het kennelijk niet spreken met mensen en organisaties in Sliedrecht. Dat leidde tot protestbrieven en insprekers. Ook dinsdagavond 8 oktober 2019, de avond waarop de raad een klap zou moeten geven op de cultuurnotitie. Kort na de insprekers werd raadsbreed besloten om de Cultuurnotitie van de agenda te halen. 

Rien Mudde is aan het woord in de gemeenteraad. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Brieven kwamen bij de gemeente binnen van volksdansvereniging Talima, toneelgroep Onder Ons en Hervormd Kerkkoor Sliedrecht. De organisaties voelen zich beperkt door de bezuinigingen. Het niet ontvangen van subsidie kan het voortbestaan volgens hen in gevaar brengen of beperken in uitingen. 

Niet geïnformeerd
Voorzitter Rien Mudde van de Stichting Sliedrecht & Cultuur was één van de insprekers over de ‘Samen Sliedrecht cultuurnotitie 2019-2022’ vertelde dat het onnodige onrust heeft veroorzaakt o.a. bij de werkgroepen. “Sportverenigingen voorziet u van grond en zangverenigingen krijgen niets”, sprak Mudde. Stichting Sliedrecht & Cultuur heeft eigenlijk een subsidie nodig van € 28.000,–. “Doet er € 20.000,– bij. Wij zijn in vertrouwen over de cultuurnotitie in kennis gesteld en hadden op punten bezwaar. Dit voorstel heb ik niet gehad. We zijn niet in kennis gesteld wat er hier nu ligt. Dat hebben we later op moeten vissen”, sprak Mudde op vragen van fractievoorzitter René de Munck (D66). 

Plotseling erachter
Pennningmeester Anneke Lubbers van COV Soli Deo Gloria somde de activiteiten van het 100-jarige koor op. Zaterdag 12 oktober 2019 staat een jubileumconcert in de Grote Kerk gepland. Ook taken die niet in hun jaarplan staan, zoals het ophalen van ouderen. “Het koor kwam er plotseling achter, zonder te zijn gehoord, zonder dat we zijn geïnformeerd dat onze subsidie van € 1.100,– komt te vervallen”, sprak Lubbers, die de culturele doelstelling samen wil behalen. Lubbers: “Wij vragen de raad nog eens kritisch te kijken naar het voorstel. We gaan graag met u in gesprek.” Ze maakte nog even ruim reclame voor het concert van zaterdag.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld