Het Kerstdiner in de noodopvang op het Stationspark. (Foto Jan de Vries)
Met Kerst klinkt in veel kerken ‘Vrede op Aarde’ uit het Ere zij God. Na de Sliedrechtse Top 100 start op Eerste Kerstdag ook de Top 2000. Op nummer 1 geen Ere zij God ter ere van Koningskind Jezus maar het ‘koninklijke’ Bohemian Rhapsody van Queen.
Opvallend is, dat zowel de hitlijst van Merweradio als die van Radio 2 wordt gedomineerd door nummers uit de jaren ‘80. Als vijftiger begrijp ik dat wel. Maar blijkbaar is de hang naar nostalgie niet alleen iets voor mijn generatie.
We verlangen niet alleen naar de muziek en sfeer uit de jaren ‘80 maar ook naar de tijd van glasnost en perestrojka. Muren werden afgebroken en de wereldvrede leek dichtbij. Misschien romantiseren we dit decennium maar een groter contrast dan tussen Gorbatsjov en Poetin is niet mogelijk.
Bijna twee jaar geleden brak op het Europese continent een oorlog uit. Afgelopen week mocht ik bij het Kerstdiner in onze vluchtelingenopvang zijn. In gesprek met onze Oekraïense gasten kwamen de verschrikkingen van de oorlog wel heel erg dichtbij. In hun verhalen hoorde ik angst en verdriet.
En als ik de asielzoekers in ons Gemeentekantoor bezoek, besef ik des te meer dat de oorlog in Oekraïne helaas geen uitzondering is. Onze tijd kenmerkt zich door toenemende conflicten, oorlogen en polarisatie.
Tegelijkertijd ben ik onder de indruk van de tekenen van verbondenheid. Die verbondenheid komt tot uitdrukking in al die Sliedrechters die iets voor elkaar en voor onze vluchtelingen betekenen. Die verbondenheid proefde ik ook toen jonge Oekraïense vluchtelingen tijdens het Kerstdiner voor ons enkele liederen zongen. Zij zongen liederen van hoop.
Of het nu in een opvangcentrum, een stadion, een concertzaal of een kerk is; samen zingen verbindt. Samen zingen overbrugt verschillen. Samen zingen opent nieuwe perspectieven. Samen zingen tilt ons boven onszelf uit.
Tijdens deze Kerstdagen zal ik daarom met nog meer nadruk ‘Vrede op aarde’ zingen. Niet vanwege een romantische hang naar het verleden maar omdat ik de overtuiging heb dat we zo samen de wereldvrede een stapje dichterbij brengen.
Vredige Kerstdagen!
Jan de Vries
burgemeester gemeente Sliedrecht
Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.
Redactie Sliedrecht24