INGEZONDEN BRIEF: SOJS en Elektra poppodium/beeldvormende vergadering

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Online krant Sliedrecht24 was helaas niet aanwezig (vanwege griep redacteur – red.) en ook geen livestream, heel erg jammer omdat veel mensen thuis wilden kijken.

Dirk Leyen van de Hospitality Group kwam uitleggen waarom het een goed plan zou zijn om het pand Elektra te laten beheren en exploiteren. Dit in opdracht van de gemeente Sliedrecht wethouder dhr. Bijderwieden.

Het komt er in het kort op neer dat er een soort extra betaalde laag tussen de gemeente en de gebruiker van het pand komt. SOJS krijgt wel subsidie maar moet van dit geld de huur van het pand gaan betalen. Er komt een externe beheer groep voor de bar.

Als Elektra Poppodium een gezellig avondje met een bandje wil moet dit aangevraagd worden bij de gemeente.
Er werden veel vragen gesteld maar die werden uiteraard niet allemaal duidelijk beantwoord. De meneer praatte vooral veel over geld, belasting, contructies, bv/nv.

De gemeente heeft ook al 7 partijen benaderd die een ruimte willen huren, de onderhandelingen zijn al gaande.
Bij deze doe ik een vriendelijke verzoek aan alle bedrijven, stichtingen, verenigingen die een aanbod van de gemeente hebben gekregen om een ruimte te huren in Elektra aan de Stationsweg, om dit aanbod terug te geven aan de gemeente. Laat je rechtvaardigheidsgevoel spreken.

SOJS en Elektra poppodium zijn al 50 jaar hoofdhuurder, na de verbouwing zouden ze er onder dezelfde voorwaarde weer in kunnen. Het pand werd 50 jaar goed beheerd en nu moet er opeens een contructie bedacht worden die bakken met geld kost en waarvoor?

De volgende vergadering is een oordeelsvormende, even de krant in de gaten houden en allemaal komen hoor.
Nog meer opkomst zou nog beter zijn, met nog meer vragen.

Annemiek de Koning

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

12 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: SOJS en Elektra poppodium/beeldvormende vergadering”

 1. @Joost Visser.

  Ik vraag mij af of jij/u voor de verbouwing weleens in Elektra ben binnen geweest.
  Je weet namelijk totaal niet waar je het over heb!

  Verder is het jammer, maar na de Bonkelaar is dit het volgende wat de gemeente kapot maakt.

 2. Deze bijeenkomst vooral met een neutrale insteek bijgewoond
  De voorop gestelde nieuwe structuur van beleid geeft te denken, voor een aantal zaken is wat te zeggen maar op deze wijze is er m.i. sprake van veel mensen schaakmat zetten
  Mis vooral het samen vorm geven, gedeeld bestuurd,gedeelde regie,gedeelde verantwoordelijkheden
  Dat het gehele gebeuren emoties oproept is te verklaren, en daar werd weinig op in gegaan, wat reste is een zakelijk antwoord, volgende vraag……
  Laten we vooral voor een moment even de zaak bezinken, heroverwegen en tot een besluit komen wat naar ieders tevredenheid is.
  En voor al die vrijwilligers een diep respect

 3. Beste Joost visser,
  Ik heb toen ik bij Stichting waardeburgh locatie overslydrecht werkte ook gebruik mogen maken van de ruimtes in elektra om bv een teamdag te doen of een vergadering. Dit was nooit een probleem en kon altijd…dus de ruimte werden niet alleen gebruikt voor drummen en band repetitie maar er werd wel degelijk de verbinding met elkaar gelegd. Maar dan zonder winstoogmerk…wat de gemeente nu wel wilt gaan doen….

 4. Wat een eenzijdige visie van u Joost.
  Duidelijk geen weten van hoeveel dit centrum door de jaren heen heeft betekend
  voor enorm veel mensen. Jongeren die er opbloeiden, vertrouwen kregen en zelf vrijwilligerswerk
  gingen doen. Al die jaren die vroeger werden besteed om een oogje in het zeil te houden,
  hangjongeren aan te spreken op straat, de drugsproblematiek in kaart brengen, proberen ze uit slechte kringen weg te houden. Met ze praten, hulp bieden, een leuke bezigheid. En dan de muziek, bandjes, theater, workshops noem maar op. Dat is juist heel waardevol voor de maatschappij.

  Wat een armoede leeft er in uw hoofd als u denkt dat Elektra niets heeft bijgedragen.
  Ik durf te wedden dat ik ook ergens belasting voor betaal waar u wel gebruik van maakt maar ik zelf niets mee heb.
  Dat het pand verwaarloosd was komt omdat de gemeente het tientallen jaren zelf
  heeft laten verwaarlozen, hetgeen ze ook bij de Bonkelaar hebben gedaan en de watertoren.
  Er is in al die jaren met juist weinig geld en een enorme hoeveelheid vrijwilligers het maximale
  uit een minimaal budget gehaald.
  De plannen zijn mij duidelijk. Eerst laten verwaarlozen, dan wordt de verbouwing uiteindelijk zo duur
  dat de gemeente enkel onder strenge voorwaarden wil opknappen. En wel voorwaarden die er
  voor zorgen dat met name de SGP en de CU krijgen wat ze al die jaren al hebben gewild,
  weg met Elektra net zoals de Bonkelaar. Want dat past immers niet in hun overtuiging.
  Dat bewijst zich ook in het feit dat deze partijen het centrum vroeger al in van alles probeerden
  tegen te werken. Doordat de verbouwing zo enorm traag verloopt(bewust?) hebben ze in ieder geval dit jaar al voor elkaar gekregen dat het Tuinfeest niet kon doorgaan en de Bluesnacht ook niet.
  Daar klaagden ze altijd al over.
  Dat gaat een saaie bedoening worden in dit dorp.

 5. @Joost Visser
  Wat jammer dat u niet begrijpt wat de maatschappelijke & culturele functie van de Stichting is. U refereert aan goedkoop drummen in een hok, ik neem aan dat u de muziekworkshops bedoeld die laagdrempelig zijn en betaalbaar om muziek te leren kennen voor oud en jong.
  Menig jongere/vrijwilliger heeft een hoop geleerd in Elektra door deelname aan werkgroepen en het jongerenbestuur. Je leerde hierdoor een vergadering te leiden, te notuleren, subsidies aanvragen etc. Je leerde om verantwoordelijk te zijn voor een evenement als je dit wilde organiseren. Zo kan ik nog even door gaan. De vrijwilligers oud & jong ongeacht welk geloof of welke achtergrond hielpen elkaar en werden zich bewust van de maatschappelijke problemen en de culturele ontwikkelingen.
  Ten aanzien van de subsidies, ja daar betalen we met z’n allen voor, net zoals een ieder betaalt voor de zorgverzekering. Er worden ook bepaalde andere subsidies in Sliedrecht aan doelen besteed waar niet iedereen gebruik van maakt. Elkaar wat wat gunnen elkaar respecteren, voor elkaar klaarstaan en samenhorigheid normen en waarden die Elektra aan elke vrijwilliger en jongere mee gaf.

 6. In oktober 2020 schreef ik al deze reactie op t nieuws van de toen nog voorgenomen verbouwing van Elektra…..

  ————‐–‐-‐-‐——–

  Een jongerencentrum combineren met andersoortig maatschappelijk werk, zodat een centrum voor alle Sliedrechtenaren ontstaat…. ? Water en vuur !
  Welke mafketel heeft dit verzonnen?
  Duidelijk niet één die eerst eens om zich heen gekeken heeft : Een jongerencentrum láát zich niet combineren, dit is door de jaren heen op vele plaatsen geprobeerd en overal ook jammerlijk mislukt. Tenzij het natuurlijk de bedoeling is Elektra op deze manier om zeep te helpen? In dat geval is het een geniaal plan om 1.6 miljoen in het oplappen van vermoedelijk wel het oudste jongerencentrum van Nederland te steken.i.p.v elders gewoon een nieuw pandje op te trekken voor het overige maatschappelijk werk.
  Gemeente Sliedrecht: Gróót in het doen van domme dingen !
  -‐‐———————–‐———-

  En het blijkt: Elektra wordt vakkundig om zeep geholpen !
  In de nieuwe bedachte ‘beheerstructuur’ is er geen jongerenzelfbestuur meer, geen vernieuwend poppodium , geen ruimte voor inbreng en sturing door vrijwilligers, geen mogelijkheid meer om te leren van je eigen fouten…….
  want alles zal goedgekeurd moeten worden door een ‘beheerder’
  Als er iets is wat een jongerencentrum niet kan gebruiken is het wel een betuttelend vingertje van iemand die uit kan maken wat je als jongere in een jongerencentrum al dan niet mag doen en laten….

  R.I.P. Elektra…wanneer is de begrafenis ?

 7. Hallo allen,
  Gisterenavond was ik ook bij de vergadering aanwezig. Was toch verrast door de wijze waarop de gemeente het pand wil laten beheren. Door een derde partij in te zetten kunnen we er op rekenen dat de kosten zullen stijgen. In het gepresenteerde voorstel wordt er vanuit gegaan dat dit plan alleen kan slagen met de hulp van vrijwilligers. Een vrijwilliger is iemand die zich belangeloos inzetten voor de ander. De vele vrijwilligers die zich de afgelopen 50 jaar voor Sojs/Elektra hebben ingezet waren en zijn veelal mensen die hier in hun jeugd en ver daarna een warm welkom vonden. Soms zelfs van generatie op generatie. De verbouwing van ruim een jaar is inmiddels al een poosje afgerond,men zegt nog 7 maanden nodig te hebben voor het definitieve besluit??? Mijn vrees is dat er te weinig vrijwilligers over zijn om dit plan te laten slagen. Dan hebben we een duur pand met een dichte deur. Daar heeft geen enkele inwoner van deze gemeente wat aan. En zeker de jongeren niet die zoekende zijn in deze moeilijke tijd.

 8. Annemiek,
  Dank je voor je uitleg van deze avond. Ik had gehoopt deze live via mijn laptop te kunnen volgen thuis, maar helaas……

 9. Hallo Joost Visser,
  Heel erg bedankt voor je compliment.
  Even voor de duidelijkheid, de stichting huurt het van de gemeente dus dit is de verhuurder.
  De verhuurder is verantwoordelijk voor de onderhoud van het pand en niet de stichting.
  En als er andere partijen graag een ruimte willen huren dan is het gemeentekantoor aan de industrieweg daar een perfecte plek voor. Daar wordt nog niet eens de helft van gebruikt.
  En aan de rest van je tekst te lezen weet je totaal niet waar het over gaat.
  Waar je ogen niet waren, moet je mond niet praten

 10. Het gemeentebestuur had jaren geleden ook de verantwoording voor de Bonkelaar….We weten allemaal hoe het daar mee afgelopen is….

 11. Het was te verwachten…de vrijwilligers die zich al zo lang inzetten voor Elektra zijn hun pand en zeggenschap gewoon kwijt….Vertrouw nooit een ambtenaar of wethouder die beloftes doet….

Plaats een reactie

*=Verplicht veld