INGEZONDEN BRIEF: Sociale huurwoning

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Gister kreeg SliM Wonen 5 minuten spreektijd tijdens de oordeelsvormende vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Sliedrecht over het project Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS).

Wij van SliM Wonen vinden het belangrijk om u te informeren over wat er gezegd is, vandaar dat u hieronder de volledige tekst terug kunt lezen. Tevens kunt u ook de opname nakijken die gemaakt is tijdens de vergadering van gister avond, deze vindt u op de website van de gemeente.

SliM Wonen is de huurdersstichting voor huurders in Sliedrecht en Molenlanden die een woning huren bij Tablis Wonen. Wij zijn geen onderdeel van Tablis, wij zijn juist een partij die regelmatig met hun de discussies aangaat over huurbeleid, huurverhogingen en verduurzamingsprojecten. Wettelijk gezien is Tablis verplicht om ons bij deze zaken te betrekken en wij geven hun dan ook gevraagde en ongevraagde adviezen. Voor BHS worden wij o.a. betrokken bij het sociaalplan.

Op 5 mei vierden we met z’n allen de vrijheid, en in Elektra werd een vrijheidscollege gegeven. Er werd gevraagd wie voor vrijheid voor zichzelf was en voor vrijheid van anderen, en op beide vragen was iedereen 100% voor en daar zal u het vast ook allemaal mee eens zijn. Ook kwamen de 4 vrijheden van Roosevelt ter sprake. Op 6 januari 1941 sprak president Roosevelt in Washington de State of the Union uit, de jaarlijkse ‘troonrede’ in de Verenigde Staten. Zijn rede ging de geschiedenis in als de vier vrijheden-rede. Roosevelt formuleerde vier vrijheden die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst vrijheid van gebrek en vrijwaring van vrees. En juist die derde is iets waar men in kader van het BHS misschien iets meer bij stil moet staan.

Vrijheid van gebrek, maar wat betekent dat?

Dat betekent dat je genoeg eten, schoon drinkwater en een dak boven je hoofd hebt om te leven, leren of werken. Deze vrijheid gaat over al uw basisbehoeften. Met name de vrijheid van gebrek van een dak boven je hoofd is waar wij ons zorgen over maken.

Op dit moment is de wachttijd voor een sociale huurwoning bijna 9 jaar in de gemeente Sliedrecht, dit is onaanvaardbaar en hier moet iets aangedaan worden.

Volgens de landelijke afspraken en ook in de afspraken tussen de gemeente, Tablis en Slim Wonen, ja, wij zijn hierin een erkende gelijkwaardige partij, mag het percentage huurwoningen binnen de gemeente niet onder de 30% komen. Op dit moment zitten we daar net iets boven, maar met alle toekomstige plannen in gedachten komt de ondergrens wel erg dichtbij.

Ons belang in het BHS project is dan ook dat er gebouwd gaat worden, want als er minder gebouwd zal gaan worden dan wat er in de oorspronkelijke plannen staat dan lopen de wachttijden alleen maar meer op.

Op eerdere vergaderingen hebben we gehoord dat verschillende partijen vinden dat de nieuw te bouwen woningen aan de Paulus Potter en op de locatie van van der Vlies maar gebruikt moesten worden zodat er minder gebouwd kon worden aan de Maaslaan en helemaal niet aan de Middeldiepstraat. Wij zijn hier op tegen, aangezien het netto aantal sociale huurwoningen hierdoor zal afnemen en de wachttijden alleen maar meer oplopen. Verder zou het problemen geven voor het eerder gepresenteerd idee van eerst bouwen en dan slopen.

Waar moeten de Sliedrechters heen die al jaren aan de Thorbeckelaan en in de andere vijf hoog flats wonen? Heeft u enig idee wat voor een impact dit project reeds op hun leven heeft? Voor hun staan zelfs 2 van de vrijheden onder druk. Vrijheid van gebrek en vrijwaring van vrees. Vrijheid van gebrek aangezien hun woning gesloopt zal gaan worden, maar er geen passende woonruimte binnen Sliedrecht beschikbaar zal zijn omdat dorpsgenoten bomen en parkeerplaatsen belangrijker vinden dan deze mensen hun vrijheid. Vrees hebben ze ook, ze weten niet waar ze aan toe zijn. Hun toekomst is onzeker. Waar moeten ze de laatste jaren van hun leven doorbrengen? Worden zij uit hun

vertrouwde omgeving verjaagd omdat men liever bomen knuffelt tot aan de Raad van State? Of omdat men op zondag nog een parkeerplaats moet hebben aan de Middeldiepstraat om dat ze daar kerken? Of voor een toren waarvan men eerst op google moet zoeken hoe die er eigenlijk uit ziet.

De parkeernorm is trouwens volgens de parkeernota op de website van de gemeente Sliedrecht 1,1 per woonunit en voor sociale huur ligt dit zelfs nog lager, namelijk 0,5. Men zou misschien om die reden wellicht moeten overwegen om sociale huurwoningen i.p.v. marktwoningen te bouwen op die plekken.

Ik denk dat ons verhaal wel duidelijk is. Er moet gebouwd worden en u zou u mede Sliedrechtenaar niet in de kou en onzekerheid moeten laten staan.

Wij vertegenwoordigen een groot deel van de inwoners van Sliedrecht die een sociale huurwoning bewonen en die dat in de toekomst zullen gaan doen. Steeds meer mensen worden afhankelijk van het aanbod sociale huur. Zoals eerder gezegd het gaat om ten minste 30% van de huidige woningen in Sliedrecht en daar zitten de woningzoekenden die op dit moment vast zitten bij hun ouders op zolder, of mensen zonder de juiste financiële middelen ( zelfs een met een modaal inkomen kan men hier niet meer kopen), of mensen die door woning gebrek niet uit relaties weg kunnen, nog niet eens bij. Al met al zijn dit bij elkaar een groot deel van de mensen die stemgerechtigd zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.

Ellen Koster
algemeen bestuurslid SliM Wonen

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.
 
Redactie Sliedrecht24

8 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Sociale huurwoning”

  1. Vrijheid van gebrek aangezien hun woning gesloopt zal gaan worden, maar er geen passende woonruimte binnen Sliedrecht beschikbaar zal zijn omdat dorpsgenoten bomen en parkeerplaatsen belangrijker vinden dan deze mensen hun vrijheid.
    Worden zij uit hun
    vertrouwde omgeving verjaagd omdat men liever bomen knuffelt tot aan de Raad van State?

    Hier worden een paar feiten verdraaid.

    Geen passende woonruimte omdat er dorpsgenoten bomen en parkeren belangrijker vinden.

    Wie veroorzaakt dat deze mensen uit hun woning moeten?
    Wie verjaagt ze uit hun vertrouwde omgeving?

  2. Het gaat ons niet om bomen knuffelen, het gaat ons om de woningbouw die door de strot geduwd wordt, er liggen terreinen braak waar al lang gebouwd had kunnen worden, het is niet nodig om een hoge flat in een park te plaatsen. Er ligt terrein braak. Ook mijn kinderen willen over een paar jaar een eigen stekkie. Ben ook absoluut niet tegen woningbouw, maar wel in het normale. Plus met de huidige (hogere) temperatuur die we in de zomer hebben, is een park noodzakelijk kwaad.

    De parkeernorm voor sociale huur kan dan wel vastgesteld zijn, mijn ervaring is dat er ook bij sociale huur bijna bij iedere woning een auto voor de deur staat.

    Waarom worden de flats, onder andere aan de Thorbeckelaan, geen groot onderhoud gedaan? De flats zijn rond de 50 jaar oud. Mijn huis is ouder, door onderhoud te plegen kan ik hier nog jaren wonen zonder het te slopen.

  3. Het wordt hoog tijd dat de inspraakrechten van bestaande bewoners in koop en huurhuizen wordt ingeperkt. Mooi uitzicht., ruimte voor meer dan 1 auto moet streng gereguleerd worden. Op die manier komen projecten van de grond om nieuwe betaalbare huurwoningen te bouwen voor mensen die al jarenlang op de wachtlijst staan. De gemeente Sliedrecht kan ook wel meer peper in hun achterste gebruiken in hun taak om te sturen. De hoofdprijs vangen voor bouwgrond is niet van belang, woonruimte wel. De geplande bouw van appartementen ter vervanging van de verrotte winkels moet bovenaan de agenda. Dus gemeente niet kissebissen met de projectleiding, maar zaken doen
    Alleen op die manier kan er snel worden gebouwd.

  4. Ik ken genoeg mensen die in een groot huurhuis zitten maar niet willen verhuizen ivm de veel hogere huur die ze dan moeten gaan betalen voor een kleiner appartement, dat is natuurlijk ook heel erg krom en begrijpelijk. Zodoende stroomt het ook niet goed door.

  5. Laat de statushouders niet altijd voor gaan! De 10 hoog flats worden ermee volgestouwd en de overige bewoners hebben er last van.
    Er is niets mis met de de 5 hoog flats. Waar mijn ouders woonde dan (Rembrandtlaan) de stress werd te hoog en de onzekerheid. Dus ik heb ervoor gezorgd dat ze op woningen gingen reageren en inmiddels zijn ze gelukkig verhuisd.

    Wij hebben zelf geen last van de warmtenet maar wel hoe de flats zijn geïsoleerd. In de zomer wordt het 33 graden binnen. En zelfs met airco niet koud te houden! En in de winter lijkt het alsof er geen ramen in de flat zitten. Tablis luistert niet naar de mensen helaas.

  6. Ik ben momenteel woonachtig in de Paulus Potterstraat, maar wij moeten er op 7 juni uit. Ondanks dat ik al meer dan zes jaar ingeschreven sta, lukt het mij niet om een huurwoning in Sliedrecht te krijgen. Het enige wat ik constant voorbij zie komen, zijn 55+ woningen. Dit is erg frustrerend, zeker gezien de huidige wooncrisis.

    Bovendien wordt er veel gesloopt, maar weinig teruggebouwd. Kijk bijvoorbeeld naar het Winklerplein: daar is nog steeds niets mee gedaan. Ik maak me zorgen over hoe lang het gaat duren voordat er op de plek van de Paulus Potterstraat überhaupt weer iets nieuws gebouwd wordt.

  7. Sliedrecht moet eens wat extra huur huizen gaan regelen, ik sta al jaren ingeschreven maar ouderen krijgen voorrang in dit dorp. Het enige wat ik zie zijn 50+ woningen, maar jongeren worden achterwege gelaten.. goed beleid hier.

  8. Beste Ellen Koster van Slim Wonen, natuurlijk is er veel onrust onder de huurders van complexen die op de slooplijst staan.
    Maar…..kunnen we deze complexen ook behouden?

    Huurders vangen heel veel veranderingen op. Denk aan de verduurzaming/ warmtenet waar geen inspraak van huurders was.
    Denk aan overlastgevende huurders wat wij op moeten vangen. Het recht van asiel gaat boven het recht van jonge mensen die een huis nodig hebben.
    Dan te bedenken dat nieuwbouw een stuk duurder zal zijn bovenop de huur die al te duur is.
    Dat zijn allemaal grote zorgen en grote ontevredenheid onder de huurders.
    Het maakt ook bij nieuwe plannen dat wij in de weg zitten bij de kopers. Leuk is dit niet.
    Waar stopt het voor ons?
    We hebben al zoveel achter ons en het stopt niet.

    Deze ingezonden brief is overigens wel een vooruitgang vanuit Slim Wonen.
    Maar nu de dialoog nog tussen ons huurders.
    Want de gemeente vind de plannen allemaal prachtig…..maar de meeste zijn zelf geen huurders.
    Ze laten ons in de steek, dan hoeven we alleen het warmtenet maar te noemen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld