INGEZONDEN BRIEF: Respect verloren

Zojuist ben ik het laatste beetje respect voor de Nederlandse Politie verloren.

De hele dag loop ik buiten rond en het is haast bukken voor al het rondvliegende vuurwerk. Genoeg huilende bange kinderen, maar ook bange volwassenen lopen over straat. Groepjes met puberende straatjochies kunnen hun lol niet op, en de linnen tassen zijn niet aan te slepen: ieder is voorzien van zijn eigen pretpakket.

Wat me vandaag al opviel, was dat er nergens iets van controle of toezicht te bekennen viel. Lachend maakte ik nog de grap ‘ach, die zijn er zeker ook bang voor’. Toch ergerde ik me eraan, want ik zag hoeveel mensen er echt last van hadden. Ver weg had ik de hoop dat ze op een andere plaats toezicht hielden, waar het nog harder nodig was.

Dat bleek toen ik rond 17.00 uur even naar de supermarkt moest onterechte hoop. In no time reed er een auto achter me met het bekende “stop politie” bordje. Doen we, zouden ze denken dat mijn kofferbak vol lawinepijlen ligt, dacht ik nog?

Maar nee, een slungelig oom agentje stapte uit, met de woorden “Mijnheer, wij zetten u even aan de kant, want uw mistverlichting brand aan de voorzijde. Daar krijgt u natuurlijk een bekeuring voor”. Ik was me van geen kwaad bewust, maar hij had gelijk: het stond inderdaad nog aan. Prima, terecht.

Toch even vragen of ze met al dat vuurwerk niets beters te doen hebben, maar hij verklaarde het volgende: “Nee, daar kunnen we echt niet meer tegenop. Vroeger deden we er nog wel wat aan, maar hier hebben we gewoon niet voldoende capaciteit voor dus we laten het zijn gang maar gaan”.

Goed… even peilen of ik dat goed verstaan heb, want zo moeilijk is het toch niet? Maar nee “we kunnen er toch niets tegen doen, want voordat wij er zijn, zijn ze al lang weg”. Ongelooflijk.

Ik was haast te verbaasd nog wat uit te brengen. En nu is die boete terecht, ze stonden aan en dat hoort niet. En dat geld kan ik best missen. Maar wat zou het een fijn gevoel zijn als dat werd besteed aan een politie die wel in staat is voor veiligheid op straat te zorgen, achter het vuurwerktuig aan te gaan, en de burger te beschermen in plaats van iemand te pakken die in een seniorenauto rijdt met zijn per ongeluk nog een mistlicht aan.

Naam bij redactie bekend. 

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

23 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Respect verloren

 1. Tja mistlampen zijn misschien irritant, maar doorlopend geknal zorgt voor irritante overlast. Fietsen is ook gevaarlijk. Zonder licht? Niet zo slim. Een aanrijding zit in een klein hoekje en wanneer je dan nog donkere kleding aan hebt helemaal. Vuurwerk afsteken op zich is denk ik niet zozeer het probleem. Wel het tijdstip, de plaats en de manier waarop je daarmee omgaat. Dat staat net als respect voor politie en overige hulpverleners voorop.

 2. Je hebt toch een dashboard met lanpjes en meters. Dan zie je toch dat je mistlichten aanstaan.
  Oom agent doet het goed en zou eigenlijk je rijbewijs af moeten nemen.
  Als je niet alert genoeg bent om op te merken dat je mistlichten aanstaan als het niet hoort, dan ben je waarschijnlijk ook niet alert genoeg om bijvoorbeeld voetgangers bij een zebrapad voor te laten.
  Al met al ben jij mogelijk gevaarlijker dan een tiener die vuurwerk afsteekt.

  Dus een tip voor jou; verkoop die auto en ga lekker fietsen. (Liever geen electrische fiets want dan ben je wederom weer een gevaar omdat je met 30 km/u overal op afsuist)

 3. Je moest eens weten hoe snel een politie auto kan draaien.
  Levensgevaarlijk natuurlijk als je mistlampen aan hebt.

 4. Volgens mij is dit geen echt bericht hoor, politie rijdt achter mij en zag dat ik mijn mistlampen aan de voorkant aanhad?

 5. Begrijp de briefschrijver en de reactie van de politie. Al heb ik wel de indruk dat de briefschrijver een beetje overdrijft m.b.t. vuurwerkoverlast. Politie had het misschien met een waarschuwing kunnen doen maar mogelijke werkte de verlichting verblindend. In mijn pubertijd 50 jaar geleden werd er ook vuurwerk afgestoken lang voor oud en nieuw maar zeurden de mensen minder en niet te vergeten als je ouders er achter kwamen kreeg je straf. Hoe zit dat nu? Denk dat er meer respect moet komen voor de politie en hulpverleners (brandweer / ambulance personeel), want het is toch niet normaal dat er mensen zijn die bij een calamiteit deze mensen het werken bijna onmogelijk maken.

 6. Het verhaal komt me bekent voor overlast van scooters rondom het Burgemeester Winklerplein overlast in de weekenden van dronken jeugd.
  Kom ik een keer thuis is de straat compleet versperd i.v.m. werkzaamheden.
  Dan maar omkeren en ja hoor 140 euro armer.
  Politie heeft echt een fijne neus voor dit soort dingen.
  Zelf bellend achter het stuur zitten, te hard rijden zonder reden en noem maar op.
  Ik ben tenslotte politieman en mag dat toch.

 7. Met reactie op de schrijver, heb ik de invloed van het zichtbaar zijn van politie wel gezien als positief effect op het veel overlast geven van vuurwerk en andere geluidsoverlast.
  Het was de twee keer dat ze langsreden bij “in de Weer”, lekker rustig, politie ga zo door.

 8. De politie is er om de orde te handhaven op straat. Toch denk ik niet direct aan Den Haag voor de oplossing voor overlast van “puberende” kinderen. Zouden de ouders in deze niet wat meer kunnen betekenen? Deze minderjarige pubers halen toch met papa of mama het vuurwerk op omdat ze dat zelf nog niet mogen. En dan?…..

 9. Echt bizar!
  Hoezo ze hebben geen tijd voor al dat vuurwerk,maar wel voor dit.
  Belachelijk! Hier thuis super bange kids, die door al dat geknal moeilijk in slaap vallen.
  Het lijkt wel oorlog in plaats van bijna oud en nieuw.
  Sorry maar dit kan echt niet!
  Daardoor komen er steeds meer die willen dat het verboden wordt om vuurwerk af te steken.
  Logisch toch? Ik ben er ook één.
  Wil dat het liever stopt.
  Kids zijn doodbang en slapen slecht.
  Mensen houden totaal geen rekening hier mee kids met autisme en hebben het nu zwaar.
  Ook hun ouders!
  Volgend jaar ga ik weg naar waar geen vuurwerk is in belang van mijn kinderen.

 10. Jammergenoeg moeten politieagenten ook gewoon de werkinstructie van hun leidinggevende volgen, net zoals elke werknemer dat moet doen. En of wij dat nou leuk vinden. Tja…, dat is denk ik niet heel interessant voor die leidinggevenden. De straatagenten zijn namelijk de pispalen als het ons niet zint.
  Laten we hopen dat dit soort managementbesluiten ervoor zorgt dat er gewoon een totaal vuurwerkverbod volgt.
  Dan kunnen alle mensen en dieren volgend jaar allemaal genieten van een jaarwisselingsweek zonder angst en irritatie.
  Beste wensen allemaal!

 11. Een rotje dat knalt. Het zijn bommen van Bram en geen knalletjes. Een rotje is het probleem niet. Politie rijdt wel rond in een auto maar hoort en ziet niets en komt de auto niet uit wanneer het regent. Het is makkelijker een automobilist of fietser of jongetjes van 6 jaar met licht vuurwerk aan te houden. Bram van Hemmen: goed bezig met je eigen prioriteiten. Jouw doel is toch promotie maken? Je steekt je nek nergens voor uit en voorkomt dat je ergens je vingers aan zal branden. Dit is echt te triest voor woorden en tekent je betrokkenheid (niet) bij de overlast en groeiende irritatie bij de burgers in Sliedrecht.

 12. Gaan we weer!
  Liever een aantal dagen overlast van vuurwerk dan 364 dagen overlast van honden stront,omdat een baasje het verrot om opteruimen.Zullen we morge ook weer gaan klagen??Ja ja dan is het zondag!Man man!De politie heeft denk wel wat beters tedoen.

  Een inbreker,dief of vandaal is toch wel belangrijker denk ik dan een rotje wat knalt.
  Dus mensen stop eens met dat geklaag en neem afscheid van dat azijn gezicht.

  Leven en laten leven!
  Wat zal het dan toch makkelijk voor ons allen zijn!
  Fijne jaarwisssling!

 13. Belachelijk!!!
  Maar inderdaad moeten we in den Haag zijn…

  Wat de achterlicht controle betreft…. lijkt mij volkomen terecht.!
  Zie ze graag van een afstand fietsen ipv laatste moment

 14. We kunnen nu wel allemaal op de politie afgeven, maar als dit de ware reden is (te weinig mankracht), moeten we in Den Haag zijn!!

  Overigens vind ik dat de briefschrijver bijzonder positief heeft gereageerd!

 15. Als dit verhaal klopt is dat ronduit ergerlijk. Natuurlijk kun je verbaliseren, gewoon in burgerkleding en op de fiets. Zodra de mare rondgaat dat agenten in burger je kunnen “pakken” voor te vroeg afsteken heeft dat al een preventief effect. Zouden ze wat mij betreft het hele jaar mogen doen. Hoe moeilijk kan het zijn? Levert inderdaad minder geld op, maar wel stukken meer waardering en rust.

 16. Een gestolen fiets, ingegooide ruit, vuistslag op je kin, schade aan de auto, vuurwerkvandalisme. Allemaal zaken waar de politie geen prioriteit aan hecht.
  Na 2 dagen heeft je aangifte de status afgehandeld.
  Waarschijnlijk zijn ze nog steeds het gestolen politiebord uit hun eigen voortuin aan het zoeken.

  Wel tijd om scholieren om 07.15 uur te bekeuren voor een defect achterlicht.

  Politie Sliedrecht, chapeau!

 17. Het is wel een eerlijke reactie van de politie meneer. Wat moet ie anders zeggen?
  Iemand pakken in een auto of op de (motor)fiets is toch stukken gemakkelijker, want je wordt er niet moe van en het levert veel meer op dan honend gelach.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld