Ingezonden brief: Raadzaal

Ik wil namens onze fractie volstrekt duidelijk zijn: wat ons betreft keert de raadzaal weer terug in dit pand!

Ton Spek aan het woord tijdens het uitspreken van deze tekst. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Over het voorstel Tijdelijke locatie Raadzaal is al heel wat te doen in ons dorp. Je wordt er op straat op aangesproken, op verjaardagen is het onderwerp van gesprek, op Facebook verzamelen gelijkgezinden zich … kortom: het leeft.

Dat heeft te maken met dit gebouw, de trouwzaal, het bordes en zelfs misschien met deze Raadzaal. Alsof er vanavond een knoop doorgehakt wordt over dit historisch beeldbepalend gebouw. Wat het CDA betreft is dat beslist niet het geval. We besluiten vanavond niet over de verkoop van dit gebouw. Eerder is besloten dat er een onderzoek zal plaatsvinden naar de mogelijkheden van dit gebouw, in samenhang met het gemeentekantoor en de Reling.

Vanavond moeten we een knoop doorhakken over een oplossing van de raadzaal. Deze zaal voldoet wat onze fractie betreft niet aan de eisen van deze tijd. Zeker niet om met een 21-koppige raad straks avond-aan-avond aan de slag te zijn. De toegankelijkheid voor mindervaliden is beneden alle niveau. Er zijn te weinig zitplaatsen voor publiek. De plek waar het college zit is merkwaardig (onze fractie heeft geregeld last van ze). De klimaatbeheersing is belabberd (regelmatig staat de blower op standje ‘invriezen’). De raadsleden hebben op geïmproviseerde manier stroom voor hun tablet (vraag maar aan mevrouw Lanser). De pers klaagt over slechte wifi. De live-radio-verbinding hapert nogal eens. Een live-streaming met beeld is niet goed mogelijk. De toiletten zijn gedateerd. En ga zo maar door.

Kortom, er moet wat gebeuren.

En dan is voor ons de meest logische volgorde: eerst zorgen voor een goede raadzaal vanaf maart 2018, dan het onderzoek afwachten (de verkiezingen zitten er ook nog eens tussen) en tenslotte een definitief besluit nemen.

Ik wil namens onze fractie volstrekt duidelijk zijn: wat ons betreft keert de raadzaal weer terug in dit pand! Maar dan goed geoutilleerd, zodat we weer jaren vooruit kunnen. Misschien zelfs wat meer in de oude glorie van ooit. Ik ken het niet beter dan hoe het nu is, maar naar verluid ligt er onder deze foeilelijke oranje vloerbedekking een hele mooie originele vloer. Hoe dan ook, wat ons betreft wordt deze zaal zo praktisch bruikbaar gemaakt, dat die wellicht overdag ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Echter dít moet uit het aangekondigde onderzoek blijken, of het haalbaar is qua verbouwingskosten en jaarlijkse exploitatie. Op basis daarvan zal onze fractie dan een besluit nemen.

Onze fractie is er voor om gedurende de periode van het onderzoek, de daarop volgende besluitvorming en daarna nog eens de periode van verbouwing, een tijdelijke locatie te kiezen om de gemeenteraadsvergaderingen te houden. En afgaand op het gemopper van andere partijen dat alles zo lang duurt, mogen we wat ons betreft rekenen op een best wat langere periode voordat alles in kannen en kruiken is.

We komen best vaak bij elkaar. We hebben beeldvormende besprekingen, oordeelsvormende vergaderingen, bijpraatsessies en informatieavonden. Ook de kinderraad vergadert hier. Soms beginnen we al ’s middags. Het zou best eens kunnen dat we een ‘spoed-vergadering’ hebben. Het is gewoon best druk, alles bij elkaar. Het lijkt ons ondoenlijk om voor elke bijeenkomst de boel op- en af te bouwen. Dat wordt geraamd op met 2 personen 1,5 uur opbouwen en 1,5 uur afbouwen.

Daarom kiest onze fractie voor optie 2, de permanente opstelling in het auditorium van het Griendencollege. Dat is niet de duurste oplossing, maar ook niet de goedkoopste. Wel haalbaar. Niet luxe, wel keurig. Zo uitgevoerd dat spullen van daar meegenomen kunnen worden naar een definitieve locatie. Wat onze fractie betreft moet het gewoon goed zijn, prettig om te werken. Om daar in die zaal, in alle rust, met publiek op de tribune en wifi wat het doet, een weloverwogen besluit te nemen voor de definitieve locatie van de raadzaal.

Ik dank u.

Ton Spek
fractievoorzitter CDA Sliedrecht

P.S . De tekst werd uitgesproken in de besluitvormende raadsvergadering van dinsdag 24 oktober 2017.

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op onze website is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

1 gedachte over “Ingezonden brief: Raadzaal

  1. Wel ja, nog meer parkeeroverlast voor de bewoners rondom het Griendencollege.
    Door de weeks de leerkrachten van de school en de beautysalon, zondags een kerkgenootschap en dan nu weer ambtenaren.
    Wordt er nog aan de bewoners gedacht?

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld