Column: Net kinderen!

Poeh…. dat was me de raadsvergadering wel dinsdagavond 24 oktober 2017 bij de gemeente Sliedrecht. We krijgen storm! Maar er is meer aan de hand, want de raadsleden moeten hoognodig op cursus of worden vervangen (in maart 2018). 

Dat je met elkaar het debat aangaat in de gemeenteraad is de normaalste zaak van de wereld. Daarvoor zit je als raadslid in een politieke partij en deel je vaak niet de standpunten van die ander. 
Dinsdagavond was er – zoals de PvdA het omschreef – ‘chagrijn bij PRO Sliedrecht’ en dat was sfeerbepalend. 

(Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Wat mij opvalt is dat de BOB niet goed wordt toegepast in de raadzaal en eigenlijk alle raadsleden eens een cursus moeten volgen. Bij een Beeldvormende (de eerst ‘B’) vergadering zouden de raadsleden meer hun oor te luister moeten leggen. Iets minder babbelen en vooral wat wordt gezegd in zich op moeten nemen of opschrijven. Bij de Oordeelsvormende ( de ‘O’) hoor je je standpunt te kennen en daarover met elkaar in debat te gaan. Dat moet uiteindelijk je oordeel vormen voor de Besluitvormende (de laatste ‘B’) vergadering. In zo’n besluitvormende vergadering kan je dan je oordeel nog eens kort toelichten en dus kan een besluitvormende vergadering snel gaan.

In Sliedrecht maken ze er een puinhoop van, hebben de raadsleden het idee dat elke vergadering oordeelsvormend is en hebben ze na de hele BOB nog geen besluit genomen. Dat gebeurde dinsdagavond tijdens de Besluitvormende vergadering, waar de keuze voor een tijdelijke locatie voor de raadsvergaderingen werd besproken. 

Naar mate de avond op z’n eind liep, leek het hoog bedtijd voor een aantal raadsleden. Je kent dat wel. Als het later wordt, dan kan je kind of in slaap vallen of strontvervelend worden. Met name bij PRO Sliedrecht was de fractie uit het humeur. Die sfeer sloeg over naar de andere fracties en zelfs de voorzitter, burgemeester Bram van Hemmen, kon op bepaalde momenten geen goed doen. Wie de raadsvergadering terugluistert, hoort zelfs nog een fittie tussen collegeleden, Bram van Hemmen en wethouder Hans Tanis.

Wat was er aan de hand? Was het in dit geval het herstweer? Of emotie, waar de heren (want de dames raadsleden waren op Jennifer Lanser (PvdA) na de hele avond muisstil-red.) wat van slag om te moeten besluiten over geld (ruim € 250.000,– – red.) dat ze eigenlijk niet wilden besteden, maar er mogelijk geen andere weg was voor een tijdelijke raadzaal. Ze kwamen er na veel sneren, verwijten maken en bekvechten niet uit. Er werd niet over de locatie besloten, waar anderhalf uur discussie aan vooraf was gegaan.

Wat ging er mis? De voorbereiding bij het college. Het plan voor een andere locatie van de raadzaal of op de huidige locatie is veel te laat op gang gekomen. Nu kwam er een collegeplan voor een tijdelijke raadzaal. Op de huidige locatie 2 stoelen aanschuiven, naar het Griendencollege tijdelijk of naar de hal van het gemeentekantoor. De raad kwam er na al het gebakelei niet uit en nu rust de zware taak bij de commissie raadzaal. 

Op de terugweg speelde door mijn hoofd de gemeenteraadsverkiezingen woensdag 21 maart 2018. Ik ben benieuwd naar de kieslijsten van de politieke partijen. Een aantal raadsleden vervangen door frisse gezichten zou de beste keuze zijn. Wat was dit een vervelende raadsvergadering! Je zal maar voor het eerst kennis hebben gemaakt met de politiek, dan ben je nu voorgoed afgehaakt. 

Peter Donk
Redactie Sliedrecht24

Let op! Een column bevat altijd een mening. Dit artikel staat dan ook op de pagina Opinie. Elke lezer mag een column aandragen (let op de column is echt een column en geen ingezonden brief).

2 gedachten over “Column: Net kinderen!

  1. Volkomen met Peter Donk eens. Ben eenmaal bij een vergadering geweest over de Tiendweg. Alsof er niet werd geluisterd werden over en weer door raadsleden dingen geroepen die irrelevant waren m.b.t. het onderwerp op de agenda. Hier zakt je broek van af. Bij een aantal raadsleden mag je ernstige vraagtekens zetten bij hun functioneren in de gemeenteraad. Wat ze toevoegen vraag je je af. Ik houd mijn hart vast: je zou met zo iemand constructief moeten samenwerken. Een kinderspeeltuin, waarmee je kleine kinderen tekort doet want die zijn tenminste eerlijke en open.

  2. Een goede weergave van de gang van zaken op die avond!
    Ik woon niet zo lang in Sliedrecht en ik was ook aanwezig op de tribune, maar ik verbaas me ten zeerste over de deskundigheid en de inhoud van de discussies. Het wordt best wel lastig om volgend jaar maart op een partij te stemmen, die bezig is voor de belangen van burgers van Sliedrecht.

Een reactie plaatsen

*=Verplicht veld