(Stockfoto)
De giftige houding van Chemours en de lakse houding van de verschillende overheden.
Het onderzoek in de volkstuinen naar PFAS heeft tot het advies geleid dat het niet verstandig is om altijd maar uit je volkstuin te eten. Verstandig is om dit af te wisselen met eten uit de supermarkt. Dit is voor iemand met een volkstuin vaak verschrikkelijk. Men eet uit de volkstuin omdat men er van uitgaat dat dit gezonder is als eten uit de supermarkt.
Dit voorjaar heb ik mijn landbouwgrond in Sliedrecht laten onderzoeken op PFAS. En ook gronden in Zeeland. De gronden in Zeeland waren schoon, maar de grond in Sliedrecht was zwaar vervuild met PFOA. Eieren in Zeeland zijn schoon, maar eieren, zelfs in Ottoland, zijn zwaar vervuild.
Chemours wilde zelf onderzoek doen naar mijn grond.
De eerst conclusie uit het rapport is dat er teveel PFOA in de grond zit, teveel PFOA om op te wonen, maar zelfs teveel PFOA voor industrie. We wisten al dat er teveel PFOA in de grond zit om van je tuin te eten.
Voorts is de indicatieve risicogrens voor veeteelt overschreden. Ofwel veehouden is uitgesloten. Dat staat in het rapport Tauw in opdracht van Chemours gemaakt.
Ik heb contact gehad met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM en hen gevraagd waarom dat er geen onderzoek gedaan wordt op vee.
De Omgevingsdienst doet helemaal geen flikker, zelfs niet als je belt en zeg dat er een vreemde geur hangt. En de instantie die gaat over voedselveiligheid, de NVWA, zegt dat het de verantwoording van de boer is.
Maar ik wil dat de instanties een koe onderzoeken die voor 100% leeft op gras dat hier groeit en water drinkt hier uit de sloot.
Ik krijg dat niet voor elkaar. Maar zeker is dat de PFOA in de koe komt. Wageningen Universiteit stelt dat het er met de urine weer uitgaat. Maar dat gaat het toch door het bloed van de koe? Vervolgens komt de mest/urine van de koe bij een akkerbouwer terecht en vervolgens in de aardappel bij u op uw bord?
Chemours mag ons niet dwingen PFOA op te nemen in ons lichaam. En dat is wat er nu gebeurt!
Ook kunnen ze mij niet verplichten om vee gras te laten eten met hun rotzooi erin.
En de NVWA die gras onderzoekt op PFOA is vreemd bezig, ik eet geen gras maar vlees en vlees van hier wordt niet gecontroleerd.
En onze regeerders…, die zullen de normen wel verhogen, zodat alles weer binnen de norm valt.
Ik ben niet van de complottheorieën, maar een overheid die een vergunning geeft aan Chemours om uit te stoten, diezelfde overheid gaat Chemours niet aanpakken, want die is zelf net zo fout. Eerst met vergunningverlening en nu met de aanpak van het ontstane probleem.
Mijn oproep is: ga meten in het bloed en vlees van de koeien, want dat eten wij. En zorg dat de rotzooi uit het land komt, want als de grond stuift adem ik het ook nog in.
En Chemours, zorg dat de plek waar we wonen weer schoon wordt.
Piet Smits
agrarisch ondernemer
Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.
Redactie Sliedrecht24
Piet Smits, heeft het RIVM gereageerd op uw vraag waarom ze geen pfas onderzoek doen bij uw koeien?
Het is een heel goede vraag m.i. . In de faceboek groep Stoppfas Dordrecht is ook al div keren gevraagd hoe het zit met melk, kaas, vlees (dus vee) uit de Alblasserwaard. Dit nog los van alle andere ellende die de vervuiling met zich meebrengt.
Luister naar de agrarisch ondernemer! Hij weet heus wel waarover hij praat. Er wordt over de boeren beslist en hun werk steeds verder belemmerd. Het is geen sprookje dat de bevolking in Nederland niet gevoed kan worden door de eigen veehouders en land en tuinbouwers. Maak de boer maar kapot en we zullen gauw honger lijden
Ik denk dat dhr Smits zich onterecht ongerust maakt. Sinds 2012 is PFOA verboden.
De concentratie is dus dalend. Tot op heden geen bekende ziekteeffect in de omgeving.
Ik snap wel waarom ze het vlees van de koeien van Smits liever niet onderzoeken. Het risico dat er te veel inzit is groot. Dan gaat de beerput nog weer verder open. Dupont / Chemours zou verplicht moeten worden om Smits uit te kopen zodat hij schoon ergens anders verder kan