Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

INGEZONDEN BRIEF: Participatieplekken Sociale Moestuin

Aan Drechtsteden bestuur,
Leden van de Drechtraad,
Griffie Drechtraad
Cc: Leden gemeenteraad Sliedrecht

Sliedrecht, 21-9-2019

Betreft: Voorstel 2 (F) Participatieplekken stoppen, vergadering van dinsdag 24 september 2019

Geachte Bestuurders,

In het bovengenoemd voorstel wordt redelijk omschreven welke nadelige gevolgen het stoppen van participatieplekken heeft. Bij het lezen begrijp je niet waarom iets met zoveel positieve effecten
stoppen moet. Als leer/werkbedrijf Sociale Moestuin Sliedrecht en vele andere leer/werkbedrijven denken wij dat het nadelige effect op de samenleving en de mensen die participeren in de praktijk veel groter is. Het effect op mensen aan de rand van de samenleving laat zich niet vertalen in een ambtelijk stuk,
namelijk:

• wat in de dagelijkse praktijk een zinvolle dagbesteding doet, op het individu en omgeving;
• de taallessen die gegeven worden zowel als les als on the job;
• de cursussen die onderdeel zijn van het deelnemen aan het project vergroten gevoel van volwaardigheid;
• de hulp die ze krijgen met praktische zaken ook buiten ons leer/werkbedrijf;
• De vriendschappen en het netwerk die eenzame mensen krijgen.

Dit is wat wij horen van mensen en ja zonder lokkertje van de bonus zouden zij er nooit aan begonnen zijn en dus deze ervaring gemist hebben.

Dankzij participatievergoeding kunnen wij kosten maken die direct weer teruggaan naar het welzijn van de participant zoals bijvoorbeeld de genoemde cursussen. Wat in vier jaar is opgebouwd bij ons project wil de Drechtraad in een keer wegbezuinigen! Was het woord “participatie maatschappij” in de vorige troonrede niet een belangrijk (ant)woord? Daar beginnen we mooie stappen mee te maken en is groei zichtbaar. Dat laat je toch niet in een keer wegbezuinigen!

Het stoppen met investeren in participatie zoals bij ons project lijkt een aardige bezuiniging maar zal vanwege de nadelige effecten op de maatschappij tot veel grotere onkosten of vereenzaming leiden. Wat dit met veel mensen zal doen die nu nog participeren is niet in geld uit te drukken. We zullen er in 2020 allemaal iets op vooruit gaan zei premier Rutte toch?

Het stoppen van de participatieplekken betekent voor die groep zeker een achteruitgang. Resumerend: Drechtraad, ga niet akkoord met het stoppen van participatieplekken. (voorstel 2 F).

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van de Sociale Moestuin Sliedrecht,
Mirjam Lankreijer

5 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Participatieplekken Sociale Moestuin”

 1. Beste “moestuiners” en andere betrokkenen/getroffenen,
  Volgens mij zijn er in onze gemeenteraad ook behoorlijk wat bezwaren tegen deze “rare” bezuinigings-maatregelen. Van de PvdA weet ik in elk geval, dat zij tegen bezuinigingen zijn, die specifiek de mensen treffen, die het het hardst nodig hebben, dus die gaan wel tegenstemmen.
  Het lastige is echter, dat veel van dit soort sociale regelingen onderdeel uitmaken van de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden en dus in Dordrecht worden beheerd c.q. uitgevoerd.
  Daarom moet daar centraal in de Drechtraad over worden gestemd en ook daar zal de Drechtsteden PvdA fractie tegenstemmen. Hopelijk gevolgd door diverse andere partijen uit alle Drechtsteden.

  Mocht dat niet lukken, dan moeten we hier in Sliedrecht toch maar eens goed heroverwegen of er niet bepaalde sociale bevoegdheden “terug-gedelegeerd” moeten worden naar onze eigen gemeente.
  Het is toch eigenlijk een schande dat een regering van een land, waar het geld tegen de plinten klotst, de gemeentelijke overheid a.h.w. dwingt tot het bewandelen van rare “geitenpaadjes” om het sociaal domein sociaal te laten zijn.

  Wordt vanavond besproken in de gemeenteraad en daarna ongetwijfeld vervolgd . . . . .

 2. ik werk er daar anders vereenzaam. Zou wat ook in voorstel staat je 19 euro per maand Zelf moet betalen om heen mogen is dom. Maar geld ook voor welke dag besteding ook.

  Mr Kloek op Doen dag komt men niet. Of burgemeester of de wethouder bonen komt plukken zie ik niet snel gebeuren.

 3. Onbegrijpelijk als dit voorstel wordt overgenomen. Dan is dat typisch weer zo’n geval van een verkeerd soort zuinigheid.

 4. Zeker onvoorstelbaar zeg!!!!
  De burger moet alles maar oplossen en initiatieven tonen, dat doen we met ons hart.
  De bestuurders participeren met hun portemonnee.
  De belangrijkste stap is toch echt; luisteren naar de goedwillende burger, die staat er het dichtste bij. Samenwerken met elkaar!
  Zoiets moois mag gewoon niet stoppen. Wat het kost haal je er dubbel weer uit!

 5. Onvoorstelbaar.!!!! Enerzijds roept de overheid op om te komen tot een participatie maatschappij en komen lagere overheden met plannen die daar haaks op staan. Misschien handig dat deze “slimme” ambtenaren eens op werkbezoek moeten gaan en dan niet in nette pak maar gewoon zoals ze thuis zijn. Het voorstel breekt iets af en niet alleen het vertrouwen in de overheid.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld