INGEZONDEN BRIEF: Noodoproep voor woning

Zoeken naar een woning. Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Eerst even dit…

In een groot deel van Nederland is er een enorm woning tekort, zo ook in Sliedrecht. Huurwoningen via de gecentraliseerde woningbouwverenigingen onder één DAK geven een schrikbarend beeld van beschikbaarheid versus vraag, gezien het aantal reacties op een woning.

Ook heeft een lokale partij onderzoek laten doen naar de invulling van de vrijgekomen woningen in Sliedrecht. Van de 132 vrijgekomen huurwoningen in Sliedrecht is 61% verhuurd aan personen buiten Sliedrecht.

Particuliere verhuurders die er nog over zijn, vragen bijvoorbeeld voor een 2 kamer appartementen €1500,- of meer. De vastgoedmarktbeheerders waaronder bijvoorbeeld die van de Geulstraatappartementen werken middels loting, wat erop neerkomt dat de kans op een huurwoning even groot is als het winnen van de loterij. Vanuit de landelijke overheid is berekend dat Nederland 401.100 woningen te kort heeft in 2024.

Waar is het sociale vangnet en of helpende hand van de overheid gebleven?

Vroeger kon men een beroep doen op bijvoorbeeld urgentie. Dit kan nog steeds, echter is de lijst met uitsluitingsgronden zo groot dat een poging of toewijzing op zich al net zo onbereikbaar is, als dat Noord-Korea ooit democratisch wordt.

Ikzelf heb de afgelopen maanden alles geprobeerd om voor mij en mijn kinderen onderdak te vinden. Door een onverwachte situatie worden we binnenkort echter dakloos

Overal aangemeld bij huurwoning aanbieders, alle websites uitgeplozen, via de socials, het Bonkelaarhuis, urgentie aangevraagd en …afgewezen.

Wie o wie heeft de gouden tip voor een huurwoning in Sliedrecht, want hier willen we blijven wonen?

(Bij hoge uitzondering vanwege de inhoud van de brief, is de naam van de afzender weggehaald. Deze is bij de redactie bekend, waar aanbieders ook mogen reageren: info@sliedrecht24.nl  ^Redactie)

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

21 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Noodoproep voor woning”

  1. Ja ja engel dus als ik het goed begrijp stond je 3 maanden ingeschreven en toen had je al een huis?
    Ik geloof er niks van tenzij je een asielzoeker bent!

  2. Ik begrijp het niet stond 3 maanden ingeschreven via woonkeus en dak en heb overal op gereageerd het maakte mij niet uit of ik Alblasserdam, Sliedrecht of Papendrecht kwam te wonen ben bij elke uitnodiging geweest en kwam gelukkig in aanmerking voor een huis in sliedrecht 👍

  3. Als hardwerkende Nederlander heb je jarenlang bijgedragen aan de sociale voorzieningen. Maar dan gebeurt het ondenkbare: jijzelf of een van je kinderen belandt in een situatie waarvan je dacht dat die jou nooit zou overkomen. Helaas is dit de realiteit voor duizenden mensen per jaar. Ze raken dakloos door een tekort aan woonruimte. De gevolgen zijn ingrijpend: gezondheid, werk, studie en financiën worden allemaal zwaar getroffen, en deze impact kan jarenlang voelbaar blijven.

    Het probleem wordt steeds groter. We kunnen simpelweg niet snel genoeg bouwen om de groeiende instroom van woningzoekenden, vooral migranten, bij te houden. Ondertussen worden Nederlanders, die generaties lang hebben bijgedragen aan ons sociale voorzieningen, achteraan in de rij geplaatst voor een woning. Vluchtelingen krijgen voorrang, en dat is iets waar zij elders in de wereld goed van op de hoogte zijn.

    Als het huidige kabinet serieus werk wil maken van het aanpakken van migratie, moeten zij vandaag nog besluiten dat vluchtelingen, net als iedereen, gewoon achteraan moeten aansluiten voor een woning

  4. Je snapt het niet helemaal Marcel… de afbraak is onder kabinetten Rutte aanzienlijk geweest, en nu de andere kant ‘aan de macht is’ ligt het allemaal aan rechts… tenenkrommende domheid dit. Dhr Groeneveld slaat hier de spijker op de kop. Met links aan de macht komt er nooit geen oplossingen slechts verdere afbraak. Probleem ligt bij mensen als u, die de gehele dag door een roze bril kijken of zo… een andere verklaring heb ik er niet voor. Het gaat nog vele jaren duren voor de puinhopen van Rutte enigszins ongedaan zijn gemaakt mits er juist beleid gevoerd wordt…

  5. Zelf denk ik dat Gerrit Groeneveld het niet snap, jarenlang geregeerd onder Rutte.
    Nu ultra rechts (een grote poppenkast) de ene leugen naar de andere, en de kiezer is zo stom om die grote onzin te geloven. Het is rechts die ons mooie land naar de afgrond brengt. Kijk om je heen alles is onbetaalbaar geworden onder rechts, zorg, wonen, energie, overheid die inwoners belazeren. Gas en zorg wat geprivatiseerd is en nog meer afbreuk allemaal ideeën van rechts. Daarom zitten wij met de problemen.

  6. We hebben een fantastisch bedrijf in Sliedrecht namelijk Maat Chalets. Ze maken chalets en tiny houses. Een tiny house kost tussen de 66000 en 145000. Als de gemeente nou voor wat grond zorgt kunnen we heel leuk buurtschapje maken met betaalbare woningen voor Sliedrechtse jongeren.

  7. Ook hier in de Prof, Lorentzlaan staan al maanden 2 flats leeg. Onvoorstelbaar als je dan leest dat iemand geen woning toegewezen krijgt…

  8. De woningnood in Sliedrecht is hoog en de prijzen van koopwoningen rijzen de pan uit en daardoor onbereikbaar voor starters.
    In 2021 nam de gemeenteraad in grote meerderheid de nota aan voor de Koers naar 2030.
    Met als hoofdpunten:
    1.Woningbouw ten noorden van de spoorlijn, richtgetal 1200-1600 woningen;
    2.Een noord-zuid verbinding ter hoogte van sportpark/lijsterweg
    3.Binnenstedelijke herontwikkeling en bouwen van woningen, zoals nu in uitvoering bij de
    Maaslaan, Brandweerkazerne en de Havikstraat.

    Dit besluit werd genomen nog bij de vorige gemeenteraad en opnieuw bekrachtigd in meerderheid door de huidige gemeenteraad. Het college (wethouder Spek als portefeuillehouder) heeft de opdracht dit uit te voeren en uit te werken en daarna ter goedkeuring aan de raad aan te bieden.
    De uitwerkingen daarvan worden nu zichtbaar in schetsen na een aantal inspreekrondes waarbij ook de nodige verschillen van inzicht.
    Ondanks dat zal er toch een besluit genomen moeten worden want er MOET gebouwd.
    Een zware en moeilijke taak voor deze wethouder want niet iedereen kan tevreden gesteld worden.

    In Sliedrecht wonen ongeveer 7500 jongeren beneden de 25 jaar en zeker een groot deel daarvan zal ook graag in Sliedrecht willen blijven wonen door een betaalbaar huis te kopen of te huren.
    (Overigens 70 procent van de jongeren koopt liefst een woning). Daarom moet woningbouw- en vernieuwing van oude sociale woningen hoog op de Sliedrechtse agenda blijven staan.

    Van begin tot eind duurt een heel woningbouwproject zeker 10 jaar want er zijn veel vertragers zoals:
    1. toestemming van de provincie, soms om moedeloos van te worden;
    2. overeenstemming met projectontwikkelaars en bouwers zij gaan niet bouwen met verlies;
    3. natuurbescherming, een vleermuis of beschermde kikker kan b.v. al de bouw stilleggen;
    4. bezwaarschriften;
    5. beroep bij de Raad van State (gemiddelde duur 1 jaar)
    en dan zijn er nog tientallen voorschriften en regelingen die belemmerend kunnen zijn voor de uitvoering, denk daarbij aan een wegenplan, afwatering en energievoorziening.

    Ik ben van mening dat Sliedrecht de huidige koers moet doorzetten waardoor het huidige woningtekort wordt teruggedrongen en Sliedrecht er in 2040 heel anders zal uitzien, maar wel is meegegaan met de woningbehoefte die er altijd zal zijn. (Daarvoor zijn o.a. ook de wijken De Grienden, De Werenwijk, en Baanhoek-West gebouwd)

    Dat neemt niet weg dat ik noodkreten van inzenders onderschrijf en daarom moeten zoveel mogelijk hinderpalen weggenomen worden, dat geldt ook bij Tablis voor huurders waarbij ook de samenwerking in Woonkeus ook op punten van urgentie mogelijk verbeterd kan worden.

    Ten slotte nog iets over de statushouders: het zijn medeburgers geworden in Nederland die hier permanent mogen blijven en die ook al jarenlang wachten op een woning in een asielzoekerscentrum. Iedere gemeente heeft de wettelijke verplichting een voorgeschreven aantal woningen beschikbaar te stellen gemiddeld is dit op 6 woningen op 100.

    Ja en dan zijn er nog beleggers die bestaande particuliere woningen opkopen voor huisvesting voor arbeidsmigranten en die dan tegen zeer hoge huurprijzen aan hen verhuren.

    Daarom zal de woningnood in al zijn facetten voortdurend aandacht moeten hebben en staan voortdurende protesten en regeltjes het recht op een woning voor een ander in de weg.

  9. Wij stonden 10!!!jaar ingeschreven bij alles van Leiden t/m Drechtsteden. Onze bruiloft een keer verzet en even particulier gehuurd in het buitengebied in de buurt bij Utrecht. Nu sinds afgelopen augustus een plek in Papendrecht. Je kunt in de huidige markt niet echt kritisch zijn over waar of hoe je wilt wonen. Ben je het op 1 van die 2 punten wel, duurt het zomaar 5 jaar langer voor je wel aan de beurt bent. Nu stonden we eigenlijk nog niet bovenaan, maar inderdaad er zijn mensen die wel bovenaan komen en dan niet op komen dagen of een rijtjeswoning met tuin toch niet goed genoeg vinden. Wij zouden anders ook dakloos worden een maand voor de 2e poging om te trouwen. Toen dus toch naar een ander gebied uitgeweken, omdat het letterlijk de enige optie was die we hadden. Nu blij dat we hier er tussen zijn gekomen.

  10. Ja, zelf heb ik twee kinderen van 25 en 27 jaar. Geen huis te krijgen, als ze reageren staan ze op de 200e plaats.
    Dus ze zitten nog wel 15 jaar bij mij, hoe moet ik gaan genieten van mijn oude dag?

  11. Ik sta zelf 6 jaar ingeschreven en heb 3 bezichtigingen gehad voor Papendrecht. Wat mijn advies is reageer ook op Papendrecht Dordrecht Alblasserdam als je daar aan de beurt bent dan heb je een woning. Als je gelijk weer inschrijft behoud je je inschrijving en kun je rustig verder kijken tot wel wat passend komt in Sliedrecht.

  12. Zolang er nog zoveel links gestemd wordt en er gehoor wordt gegeven aan een minderheid van groene niks nutten zullen onze kinderen niet op zich zelf kunnen gaan wonen. We worden belazerd waar we bij staan. Er moet gewoon grootschalig gebouwd gaan worden. De snelste oplossing is bouwen met prefab woningen en alle bezwaren van de gemeentes en milieu activisten aan de kant schuiven.

  13. Hier nog 1, mijn zoon slaapt in de kast op de grond, terwijl er voldoende woning van Tablis leeg staan.
    Of woning alleen voor ouderen met drie slaapkamers? Hier kan een heel gezin in. Ook hier zou is aangedaan moeten worden. Veel mogelijkheden, waarom gebeurd er niets.

  14. Ben ook helaas moeten uitwijken naar andere plaats.. kinderen zitten nu uur op de fiets om in sliedrecht naar school te gaan.. sta al jaren ingeschreven.. zie mar eens iets te vinden in sliedrecht.. echt triest..urgentie.. wat is dat.. ongelooflijk

  15. Mensen zijn ook teveel eisend.. Ik heb net mijn woning achtergelaten in papendrecht en er zijn 29 bezichtigingen geweest.. Als er dan nood is in de woningmarkt zet ik hier mijn?? Bij waarom mensen dan weigeren… Met gevolg dat de woning alsnog naar een statushouder gaat omdat het na al het cancelen zoveel tijd heeft gekost en het dus te lang leegstaat… Mensen reageren op een bovenwoning en verwachten dat er dan een tuin bij zit of mensen die uit Dordrecht komen en dan beseffen dat ze de afstand toch te ver vinden.. Ik vind dat als je reageert je er ook voor moet gaan en als je canceled punten of plaatsen verliest. Zo maakt iedereen kans

  16. Helaas maar al te bekent dit probleem, zoon van 29 jaar oud met zeer goede baan kan niets kopen of huren. Zelfs als je €80.000,- overbied heb je het nog niet!!! Wanneer nemen we het op voor onze eigen jeugd??

  17. Mijn zoons van 23 en 26 wonen ook noodgedwongen nog thuis. Ik, mijn man en zoons werken fulltime maar koop noch huur niet te doen voor hen. Statushouders krijgen voorrang en vaak worden de huizen van hen nog ingericht ook!

  18. Ik woon in de Horst en zie ook dat woningen soms maanden leeg staan. Vindt dat jammer en is niet nodig. Heb zelf ook vele jaren ingeschreven gestaan terwijl ik anderen mij voor gingen vanuit andere gemeenten.

  19. Ik vind het heel triest dat de afzender van de brief met kinderen dakloos dreigen te raken.
    Het huursysteem volgens Woonkeus klopt gewoon echt niet voor de Sliedrechters.
    Dat merken wij Sliedrechtse huurders steeds weer.
    Ook met bouwen voor meer woningen….gaat het nog steeds niet kloppen voor de Sliedrechters.
    Het percentage dat gaat naar de mensen buiten Sliedrecht is echt veel te hoog.
    Waarom geen urgentie in dit geval?
    Het is niet uit te leggen naar wie de woningen soms wel moeiteloos gaan inclusief gratis vloerbedekking, meubels, wasmachine enz.
    Waarom is dit geval ervan uitgesloten?
    Er zijn ook mensen die al jaren ingeschreven staan bij Woonkeus en in een koophuis wonen.
    Dan moet er af en toe gereageerd worden op een woning. Als ze nummer 1 staan dan is het gebeurd dat ze nog geen eens komen kijken. Ze zijn niet plan om te verhuizen.
    Ook arbeidsmigranten wonen in een huurwoning. Het gebeurt.
    Het wordt hoog tijd dat het systeem op de schop gaat!

  20. Ja alles uit Dordrecht komt hier wonen, en natuurlijk asielzoekers die krijgen gelijk een huis!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld