INGEZONDEN BRIEF: Kleine kinderen zonder papa of mama naar zwemles

Beste Ouders van zwemmende peuters en kleuters,
 
Tot mijn grote verbazing ben ik vrijdag 16 oktober 2020 per e-mail geïnformeerd hoe bronbad De Lockhorst zich heeft ‘aangepast’ aan de coronamaatregelen. Laat ik buiten beschouwing houden dat mijn vrouw twee verschillende e-mails heeft ontvangen, direct na elkaar over hetzelfde onderwerp. Maar andere formaliteiten.
 
Nu las ik tot mijn stomste verbazing dat er van een ouder of voogd wordt verwacht om zijn of haar kind af te zetten bij het zwembad en drie kwartier later terug te keren, zonder zelf maar enige voet te zetten binnen de muren van De lockhorst. Ik kan er best inkomen dat dit voor een wat ouder kind geen enkel probleem moet of kan zijn. Maar als ik kijk naar onze eigen dochter van net zes jaar, die nog steeds bezig is voor haar A-diploma is dat anders. Ze doet haar best om haar zwemangst te overwinnen. Een stevige houvast is de aanwezigheid van papa of mama. Die altijd in de buurt zijn om haar te begeleiden, te helpen bij het aan- en uitkleden of haar te supporten.
 
Eigenlijk vanaf deze week zouden we weer naar het bad gaan. Met een andere zwemleraar, kinderen en omgeving is dit voor ons iets waar wij ons niet in kunnen vinden. Wordt er nu van ons als ouders of voogd verwacht, je totale verantwoordelijkheidsgevoel jegens onze kinderen maar overlaat aan een ander? Een klein kind voor een zwembad afzetten in zijn of haar badjas of onesie, met daar onder badkleding is in mijn ogen niet normaal. Zeker niet als we richting de wintermaanden gaan.
 
Van een ouder of voogd vragen om er blind op te kunnen vertrouwen. Dat er in het zwembad buiten de lessen om niks kan voorvallen. Is in mijn ogen niet normaal. Een peuter of kleuter hun zekerheid wegnemen en vanuit hunzelf moeten kunnen reageren en/of anticiperen op situaties is in mijn ogen niet normaal.
 
Maar schijnbaar kan noch het zwembad noch de gemeente Sliedrecht deze mening niet delen. Desondanks hoop ik dat iedereen gezond blijft en zijn verantwoording neemt, ook naar onze  kinderen.

Met vriendelijke groet, 
Dhr. Spratt

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

 

4 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Kleine kinderen zonder papa of mama naar zwemles”

 1. Beste Martin,

  In deze casus gaat het er mij om. Stel dat we alleen al spreken van reguleer zwemmen.
  Geen enkel kind van 4,5 a 6 met diploma of geen diploma, kan alleen een bad betreden zonder ouder of voogd.
  De schrijnende verhalen die we nu al lezen op het web. Dat ouder of voogd zelf maar is moet gaan zoeken waar hun jonge kroos is gebleven, is in mijn ogen niet correct. En breekt zelfs mijn hart.
  Ik zou nooit zeggen dat een zwemleraar niet goed is in wat ze doen. Maar ze zijn daar om les te geven in zwemvaardigheid. Niet om alle verantwoordelijkheden te tillen en te dragen, in een omgeving wat voor veel kleintjes onbekend en zelfs gevaarlijk kan zijn.

  Niemand kan mij hier een belofte doen, en het welzijn van mijn dan wel niet een ander kind garanderen. Nog maal spreek hier over de peuter/kleuter categorie. Pubers die voor hun C gaan zullen zich wel redden.
  Dus inderdaad, zwemles was leuk. Tot een virus de controle over de edele kunst van ons denk vermogen overnam.

  Fijne Dinsdag

 2. Beste Dirk,

  We praten hier over peuters en/of kleuters.
  Ik heb hier niet over een kind in de categorie ”bepaal zelf maar wat goed of fout is en/of red jezelf maar”.
  Daar naast hoef je het er niet mee eens te zijn. En mag elk ouder zelf beslissen wat in hun ogen het juiste is. Dat is ook het mooie, elk kind is uniek op zijn of haar eigen manier.
  fijne dinsdag

 3. We leven steeds meer in een wereld waarin kinderen beschermd moeten worden zodat hen niets overkomt. Stel toch eens dat ze hun voet stoten. Kinderen worden niet volwassen als ze tegen alles en iedereen worden beschermd. Kinderen worden groot door zelf dingen te doen. Natuurlijk is dat eng, maar gaat u later ook mee als ze moeten gaan solliciteren om maar iets te noemen. Het zwembad personeel zal hier ongetwijfeld over nagedacht hebben. En daarbij zijn het professionals die dagelijks met kinderen werken. Ik juich deze stap toe; en de ouders worden er ook groot van.

 4. ik heb bij kinder vakantie activiteiten in 80 jaren mee geholpen. De kinderen werden ons toe vertrouwd okay. Maar hoofd verantwoordelijk bleef iemand met verstand van kinderen van 5 tot met 12. Ik begrijp het probleem als iets gebeurde belde iemand gelijk de ouder.

  Ik snap deze persoon,s angst als mijn dochter was had twee keuzes. Haar van zwem les houden tot situatie anders wordt.Of het risico nemen mijn kind iets over komt !

Plaats een reactie

*=Verplicht veld