INGEZONDEN BRIEF: Houtkachel is geen allesbrander

In Sliedrecht is er een plan om de vervuiler te laten betalen, met name de vervuiler van restafval. De vele nadelen zijn al ruimschoots gepasseerd en daarbij ging het vooral om afvaltoerisme en zwerfafval. Ook dat mensen met kinderen in de luiers onevenredig moeten meebetalen. 
 
Nogmaals alle pogingen om afval te vermijden en te beperken steun ik van harte. Wij hebben een rentmeesterfunctie als het gaat om onze planeet en dus ook als het gaat om het deel dat Sliedrecht heet. Maar je zou natuurlijk ook kunnen stellen DE VERVUILER MOET JE BELONEN. We kennen daar voorbeelden van.
 
Na Kerst en Nieuwjaar wordt jeugd die kerstbomen verzamelt, beloond. Als je afval gaat belonen is de kans echt niet zo groot, dat mensen expres meer afval gaan produceren; tenzij je een te hoge beloning uitlooft. Maar je beloont ze wel om zwerfafval te voorkomen. Soms moet je zaken van een heel andere kant bekijken. Laten we de zaken eens van alle kanten bekijken!
 
En nu mijn nieuwe punt. Als je de vervuiler (men bedoelt degene die afval netjes in de container wil doen) gaat belasten, dan treedt er vermijdingsdrang op. Mensen gaan hun afval ergens anders laten. Er is reeds veel over afvaltoerisme en zwerfafval gesproken. Maar over de houtkachel heb ik nog niets gehoord.
 
Veel mensen denken dat een houtkachel een soort allesbrander is. Dat is pertinent onjuist. Bij belasting van restafval zou er een prikkel kunnen zijn om meer te verbranden in de houtkachels.
 
Houtkachels geven een aangename warmte en ze geven meestal ook een gezellige sfeer. Maar er is veel onkunde. Kachelverkoper Wijbrand Pauw zei eens (7 februari 2020) in De Gelderlander: “Zoals je geen auto mag besturen zonder rijbewijs, zo zouden eigenaren van houtkachels verplicht een stookbrevet moeten hebben. Op deze manier, en met nog wat maatregelen, kunnen stokers en buren in vrede naast elkaar leven.” Ik kan het niet mooier zeggen. 
 
Ik noem hier zelf tien punten waar je rekening mee kunt houden en zo bespaar je op het milieu en hebben je buren minder hinder van de overlast: 
  1. stook in een houtkachel alleen hout en gebruik alleen droog hout
  2. als je een kachel koopt, let dan op de grootte. Een te grote kachel geeft te veel hitte.
  3. stook er ook geen kranten in en gebruik aanmaakhoutjes om de kachel aan te steken
  4. laat minimaal jaarlijks de schoorsteenvegen (roetdeeltjes slaan neer tegen de koudere schoorsteenwand en koeken van lieverlee aan met nog brandbaar materiaal. Vogelnesten zijn helemaal uit den boze!)
  5. temper de kachel zo min mogelijk en zet de pijp juist zo ver mogelijk open. Zachter stoken doe je niet door te temperen, maar door minder hout te gebruiken!
  6. doe de aanmaakhoutjes boven op de stapel brandhout en niet eronder. Dat klinkt paradoxaal, maar zo belast je het milieu minder, omdat er minder rook vrijkomt. Belangrijk is, dat je werkt met droog hout en goede aanmaakhoutjes. 
  7. het kan geen kwaad om eens op te zoeken wat een stookbrevet inhoudt.
  8. voorzie je schoorsteen van een vonkenvanger; zeker met rieten daken of rietendaken in de buurt een must.
  9. neem kennis van de brochure ‘Schoorstenen; veilig stoken met vaste brandstoffen’ van Het Verbond van Verzekeraars.
  10. Loop niet weg bij een open haard, maar ook bij een gesloten houtkachel moet je niet weglopen als het nog hard brandt. Stop dus ook op tijd met het erin doen van hout. 
Laten we goed nadenken over een beter milieu voor Sliedrecht en onthoud: een kachel is geen allesbrander!!
 
Simon Kadijk 

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

4 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Houtkachel is geen allesbrander”

  1. Van mij mogen die stinkkachels verboden worden. Je ruikt bij door een straat fietsen precies waar zo, n kachel brandt.

  2. Gebruik in elk geval ook je gezond verstand!!

    Stookalert van het RIVM is immers ook nog maar in een aanvangsfase. Dat schrijft men zelf en men noemt zelfs de samenwerking met stookwijzer! Let op de woordkeus: ‘uit proberen’, ‘ hoe het werkt’ en ‘verbeteren’.

    Ik citeer:

    RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut proberen dit stookseizoen uit hoe het stookalert in deze vorm werkt. Dat betekent dat we onze berichtgeving via verschillende kanalen verspreiden. Daarbij kijken we ook naar de meer technische aspecten van het stookalert. Op basis van de opgedane ervaringen en tips die we krijgen, kijken we hoe we het stookalert kunnen verbeteren. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de samenhang met andere tools zoals de stookwijzer en het stookalert van de stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche.

  3. En vergeet vooral niet op stookwijzer.nu te kijken voor je gaat stoken of het ook qua weersomstandigheden kan!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld