INGEZONDEN BRIEF: Hoeveel weiland is nodig voor 1250 woningen?

(Kaart openbare overheidswebsite PDOK)

Burgemeester en wethouders willen 1250 woningen bouwen in het Groene Hart ten noorden van de spoorlijn. Ze maken voor de presentatie van hun plannen gebruik van tekeningen die een beetje kinderlijk en bovenal niet duidelijk zijn.

Je ziet een huisje hier en een plasje water daar, een windmolentje. Ik verbaas me erover dat de raadsleden nog niet hebben gevraagd hoeveel ruimte er nu eigenlijk nodig is voor zo’n aantal.

Maar er wordt ook gewoon verkeerde informatie gegeven. Het CDA heeft het in een column er zelfs over dat er slechts ‘rafelranden grasland ten noorden van het spoor’ nodig zijn. Dat noem ik een sprookje!
 
Ik heb uitgerekend wat de plannen concreet betekenen. Daarbij ga ik uit van het idee van het college om voor het zogenaamde midden en hogere segment te bouwen. Dat zou mijn keus niet zijn, maar daar gaat het nu even niet over. Het gaat om de ruimte.

Dan kom ik uit op de bovenstaande tekening . Dus ongeveer halverwege Wijngaarden.

Via een brief aan wethouder Spek heb ik gevraagd of mijn berekening klopt. De raadsleden hebben een kopie gekregen. Ben benieuwd!

Johan Lavooi

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

4 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Hoeveel weiland is nodig voor 1250 woningen?”

 1. Heel goed Johan, ik ben vorige week nog eens langs het spoor gelopen. Moeten de raadsleden ook eens doen. Dan zie je dat het gewoon niet kan.
  Ik noem enkele dingen:
  1. Betaalbaar betekent compact bouwen. Dus veel woningen op weinig grond. Laat het kinderlijke plaatje maar varen. Tussen de woningen is geen ruimte voor groen en water.
  2. De geluidzone van de Betuwelijn.
  3. De een veiligheidszone van de transportleiding.
  4. De rafelranden daar is ruimte voor hooguit 100 woningen en die liggen dan nog in de bovenstaande zones. Worden hele dure woningen.

 2. IJsbaan, Thorbeckevelden en de volkstuinen verplaatsen naar het noorden van het spoor ten oosten van de provincialeweg Op die locatie bouwen.
  Het bouwplan van Blokland uitvoeren en je bent er.

 3. Kappen met dat hele plan!!!
  Op dit moment is er één ding waar ik denk dat Sliedrechters behoefte aan hebben:

  Compensatie in de vorm van recreatieve natuur. Dus geen nieuwe woonwijken die een grote aantrekkingskracht vormen voor mensen buiten Sliedrecht, maar compensatie omdat Sliedrecht al té vol is gebouwd!

 4. Ik heb het al eerder gezegd en daar blijf ik ook bij: daar zomaar beginnen met een paar woningen kan niets anders betekenen dan direct in het kader van een groter plan !!! Een paar weggestopte huizen achteraf kan niet! Je moet ook voorzien waar tunnels of overbrugging, waar winkels, scholen, enz. Wie wil er in een wijkje ver van de wereld wonen waar je verder niets hebt. En het kan evenmin jaren duren voordat er ooit wel verdere bebouwing komt.
  Direct dus grootschalige planning en niet anders, of anders gezegd “anders niet”. En dat moet ook nog in de provinciale plannen passen. Geen mensen wegstoppen in de verte zonder voorzieningen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld