Huidige kruising Thorbeckelaan – Vogelenzang kan geen rotonde worden

SLIEDRECHT – Een rotonde ruimtelijk gemaakt op de huidige kruising Thorbeckelaan-Vogelzang is niet inpasbaar, zonder gebruik te maken van privé-gronden. Met name de flat en de horecagelegenheid liggen te dicht op het kruispunt. Daarmee is een rotonde, zoals besloten in april 2017 bij de vaststelling van het Verkeers- en Mobiliteitsplan 2017-2040 van de baan. In de oordeelsvormende vergadering van dinsdag 24 november 2020 van de gemeenteraad wordt over de aanpassing gesproken en brengt het college een kredietaanvraag in. 

Omdat een rotonde niet mogelijk bleek, is gezocht naar alternatieve varianten. Hieruit is het LARGAS-kruispunt (LAngzaam Rijden GAat Sneller) als het meest kansrijk gekomen. Een Largas kruispunt is een combinatie tussen een rotonde en een voorrangskruispunt. (Schets via gemeente Sliedrecht)

Plan is nu de aanleg van een LARGAS-kruispunt. Kosten: € 315.000,–. (Het restant krediet van € 159.000 van de geluid saneringen woningen rotonde Thorbeckelaan en subsidie van de Provincie Zuid Holland ter hoogte van € 156.000,– – red.).

Snelheid
Het belangrijkste verschil ten opzichte van een rotonde is dat het verkeer op de Thorbeckelaan in de voorrang blijft en dat dit verkeer minder ver hoeft uit te buigen. “De grootste verbetering ten opzicht van de bestaande situatie is dat het verkeer vanuit de zijwegen beter van elkaar gescheiden wordt en er meer opstelruimte is. Ook wordt de snelheid van het verkeer op de Thorbeckelaan afgeremd. Daardoor wordt het veiliger en eenvoudiger om de Thorbeckelaan te kruisen met de auto, fiets of te voet. In het Verkeers- en Mobiliteitsplan is als doel opgenomen om de verkeersafwikkeling op het kruispunt Thorbeckelaan-Vogelenzang te verbeteren. Ook het voorgestelde Largas-kruispunt geeft invulling aan deze wens. Daarnaast draagt ook deze oplossing (net zoals een rotonde) bij aan het verhogen van de verkeersveiligheid”, staat in een College Informatiebrief.

1 gedachte over “Huidige kruising Thorbeckelaan – Vogelenzang kan geen rotonde worden”

  1. De tekening is wat onduidelijk, maar kan als je toch langwerpig doet, het dan niet gelijk een ovonde worden?? Toen ik al langer geleden bij Gemeente (Hr. Van Wijgerden) opmerkte dat er diverse witte strepen van de oversteekplaatsen na het “schilderwerk” ontbraken, kwam al de opmerking dat het kruispunt toch een rotonde zou gaan worden (de strepen zijn nog steeds niet correct, in bijzonder de delen van de fietspaden, bij bushalte noordzijde helemaal niet meer te zien). Ik heb toen ook al gelijk opgemerkt dat een rotonde nooit zou kunnen…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld