Bij aanlegfase Wilhelminastraat 75 zeer geringe toename stikstofdepositie

SLIEDRECHT – Door de ligging van de gemeente Sliedrecht op korte afstand van een Natura 2000‐gebied (Nationaal Park De Biesbosch – red.) zijn, in het kader van uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan voor de ontwikkeling Wilhelminastraat 75 (voormalige ziekenhuislocatie – red.) voor stikstofberekeningen uitgevoerd voor zowel de sloop-en aanlegfase als de gebruiksfase. “Nieuwe berekeningen laten in de aanlegfase een zeer geringe toename zien van de stikstofdepositie in het nabijgelegen Natura 2000-gebied (Biesbosch)”, stelt het College van B & W van de gemeente Sliedrecht in een memo. Het plan komt dinsdag 17 november 2020 aan de orde in een oordeelsvormende vergadering. Dan wordt gesproken over de vaststelling bestemmingsplan Wilhelminastraat 75.

Voor de bouw moet een aantal nu nog zichtbare bomen verdwijnen. Gezonde bomen, die de buurt graag had zien blijven staan. Daarvoor in de plaats komt jong groen. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Deze berekeningen worden gemaakt met gebruikmaking van een specifiek rekenprogramma, te weten de AERIUS-calculator. Deze AERIUS-calculator wordt ieder jaar geactualiseerd om nieuwe wetenschappelijke en ecologische inzichten te verwerken. De nieuwe AERIUS-berekeningen laten zien dat de gebruiksfase van de ontwikkeling niet leidt tot een toename van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden. “De nieuwe AERIUS-berekeningen laten in de aanlegfase wel een zeer geringe toename zien van de stikstofdepositie in het nabijgelegen Natura 2000-gebied (Biesbosch)”, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Extreem kleine depositietoenames
Aan de hand van een ecologische toets is volgens het college beoordeeld of deze tijdelijke depositietoename kan leiden tot significant negatieve effecten op dit Natura 2000-gebied. College: “Uit de toets blijkt dat de tijdelijke extra depositie van 0,02 mol/ha/jr verwaarloosbaar is ten opzichte van de stikstofbehoefte van planten en vegetaties en ten opzichte van de jaarlijkse afvoer van stikstof bij regulier graslandbeheer. Dergelijke extreem kleine depositietoenames kunnen de kwaliteit van habitattypen en leefgebieden niet meetbaar aantasten. De tijdelijke extra stikstofdepositie van 0,02 mol/ha/jr heeft aldus geen gevolgen voor het behalen van de instandhoudingsdoelen in het Natura 2000-gebied Biesbosch.”

Verzoek
Teneinde de voortgang van de procedure niet te vertragen, verzoekt het college de leden van de gemeenteraad om meegestuurde ‘bijlagen bij de memo aangepaste versie van het bestemmingsplan ‘Wilhelminastraat 75′ en de bijbehorende aangepaste Nota van beantwoording zienswijzen (onderdeel b en f. stikstof) ter vervanging van de reeds eerder toegezonden versie onderdeel te maken van uw besluitvorming’.

4 gedachten over “Bij aanlegfase Wilhelminastraat 75 zeer geringe toename stikstofdepositie”

  1. En toch hebben planten en bomen stikstof nodig om zuurstof te maken, alleen neem ze de stikstof niet op via het blad maar via de wortels kijk maar een op een flesje planten voeding wat er in zit Stikstof (N) bevordert de groei van de plant en de fotosynthese.

  2. Bomen en planten ademen koodioxyde en niet stikstof. Ik zou die schoolboeken nog maar eens doorkijken.

  3. Ik snap het niet.
    Ik heb vroeger op school geleerd dat Bomen en andere planten Stikstof nodig hebben om van te leven en om zuurstof van te maken als positieve bijkomstigheid.
    Waarvoor dan een probleem maken van 0,02mol extra stikstof in de lucht of willen ze door het verlagen van de stikstof de groei van de planten tegenhouden zodat er straks door doodgaan van planten en bomen een parkeerplaats van gemaakt kan worden .
    Iets anders kan ook natuurlijk.

  4. Hypocriet is het wel. Als Chemours iets richting het noorden loost is het moord en brand en als Sliedrecht iets richting het zuiden loost dan is er niets aan de hand. Nu kun je zeggen ja maar stoffen van Chemours zijn veel vervuilender. Klopt maar te veel is te veel. Door een aangepaste bouwwijze kan de stikstof uitstoot worden verminderd. Oproep aan de raad. Toon ballen en stem het voorstel weg. Laat de ontwikkelaar het gewoon oplossen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld