INGEZONDEN BRIEF: Communicatie over lantaarnpalen!?!

Als titel voor deze ingezonden brief kies ik bewust voor Communicatie over lantaarnpalen!?!. Blijkbaar is lantaarnpaal een besmet woord en mag dat richting gewone burgers niet meer worden gebruikt. Daar komt het op neer in de brief die bewoners van de Rivierdijk hebben ontvangen van Spie. De brief is gedateerd 4 augustus en wij hebben die 5 augustus ontvangen. Het woord lantaarnpaal komt daarin niet voor!!
 
De armaturen die al zijn geplaatst aan de Rivierdijk. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)
 
Wat is nu het verschil tussen verlichtingsobjecten waar in het begin van de brief over gesproken wordt en lichtmasten die aan het eind van de brief worden genoemd? En waarom mag het woord lantaarnpaal niet worden gebruikt? 
 
Hoe kan er nu in week 34 worden begonnen met de vervangingswerkzaamheden, in week 35 de aansluitingen worden voorzien en dan (pas) in week 36 de bestaande verlichtingsobjecten worden vervangen en aangepast? Waarom niet gewoon gezegd, dat er eerst begonnen wordt met het plaatsen van nieuwe lantaarnpalen, met het aansluiten daarvan en dat dan later de reeds bestaande lantaarnpalen worden weggehaald? Is dat echt zo moeilijk? En je zou toch ook verwachten dat men in zo’n brief aan de omwonenden duidelijk maakt wat nu de voordelen en de nadelen van deze hele actie zijn? Daarover geen woord in de brief.

Opmerkelijk, dat op de site van de gemeente het woord straatverlichting wordt gebruikt. Wat mij betreft een goed alternatief voor lantaarnpalen. Pluim! Weliswaar staat er ook lichtmasten, maar ik zal niet op alle slakken zout leggen. Ook opmerkelijk, dat op de site geen weeknummer gebruikt wordt, maar gewoon een datum: vanaf 17 augustus. Het kan dus wel, maar hoe kan het nu toch, dat in zo’n brief van Spie ambtelijk, wollig en paradoxaal taalgebruik gehanteerd wordt?

Maar waar het me nu om gaat is het volgende. In de brief van Spie staat, dat in week 34 – dus de week van 17 augustus – alle nieuwe verlichtingsobjecten zullen worden aangebracht. Dus niet een paar, maar alle! Tot mijn verbazing zie ik vanuit mijn woning 6 oude lantaarnpalen en op datzelfde stuk 1 nieuw verlichtingsobject. Ik heb dus maar even gebeld met de schrijver van de brief, de projectcoördinator van Spie. Ik heb zijn 06-nummer, dus ik kon hem ook op zaterdag bereiken. Ja; hij was ervan op de hoogte en het is misgegaan, want men was er niet van op de hoogte, dat er een damwand geslagen was in het stuk van de dijk waar de nieuwe lantaarnpalen moeten komen.

Ik vroeg: hoe kan dat en waarom worden wij wel ingelicht over allerlei onbenulligheden, maar niet over deze vertraging en wie gaat dat betalen? En de oude lantaarnpalen staan er toch ook ondanks damwand etc.? Ja; dat waren goede vragen, maar voordat hij antwoord kon geven, moet er eerst worden overlegd met de gemeente. Ik heb nog naar de kosten gevraagd, of de extra kosten nu voor rekening van Spie kwamen. Ik kreeg een vaag antwoord en ik begrijp, dat de meeste kosten bij de gemeente Sliedrecht neergelegd worden; uiteindelijk bij ons als burgers dus. 

Vraag 1.: heeft dit nu te maken met Drechtsteden en dat steeds meer vanuit Dordrecht wordt geregeld? In de brief van Spie wordt ook verwezen naar een ambtenaar die je kunt bereiken met een 078-telefoonnummer of met een emailadres eindigend op @dordrecht.nl. Je zou toch verwachten dat mensen die betrokken zijn bij de gemeente Sliedrecht dit soort zaken uit hun hoofd weten. Zo heeft Jan Jongeneel op een eerder bericht op Sliedrecht24 gereageerd over deze lantaarnpalen. Hij was als geen ander op de hoogte van de lantaarnpalen in Sliedrecht.

Vraag 2.: waarom moesten deze lantaarnpalen nu vervangen worden? Daarover staat niets in de brief en voor wiens rekening komen de extra kosten door de vertraging en de extra werkzaamheden nu er (opeens?) een damwand blijkt te zitten?

Vraag 3.: waarom laat de gemeente Sliedrecht de communicatie aan de burgers over aan Spie en waarom informeert men zelf de burgers niet in gewone gebruikelijke Nederlandse taal? De wethouder twittert een foto van een paar nieuwe lantaarnpalen en het woord lantaarnpalen gebruikt hij ook in zijn tweet en hij schrijft o.a.: “het begin is er! #wordtmooi”. Ik zou zeggen: schrijf dan ook een mooie brief aan de omwonenden en leg daarin uit wat er aan de hand is. #communicatie.

Met hartelijke groet van een betrokken dijkbewoner,

Simon Kadijk

Brieven worden 1 op 1 overgenomen. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoudelijke juistheid van een ingezonden brief. Plaatsing houdt niet in dat de redactie achter de inhoud van het bericht staat. Een brief wordt uitsluitend geplaatst als de bron bij ons bekend is. De naam van de afzender wordt onder het artikel geplaatst. NAW- en e-mailgegevens worden niet openbaar gemaakt. Een ingezonden brief plaatsen we onverkort, soms ook omdat er geen artikel over het onderwerp op online krant Sliedrecht24 is verschenen.

Redactie Sliedrecht24

8 gedachten over “INGEZONDEN BRIEF: Communicatie over lantaarnpalen!?!”

  1. WAT EEN VERTRAGING!!!

    De gemeente Sliedrecht komt wekelijks met een overzicht van werkzaamheden aan en op de openbare weg. Doel is om inwoners tijdig te informeren. Dit bericht de gemeente Sliedrecht donderdag 3 september 2020.

    Wat gebeurt er de komende dagen?

    9. Werkzaamheden Rivierdijk (t/m vrijdag 10 oktober 2020): in verband met vervangen / plaatsen van nieuwe lichtmasten.

  2. Deze actie kost in elk geval parkeerplaatsen. Dat is een jammerlijke bijkomstigheid, want de gemeente Sliedrecht heeft vorig jaar zelf aangegeven, dat de parkeerdruk aan de Rivierdijk te hoog is! Twee oorzaken:

    In de eerste plaats wordt de afstand tussen de nieuwe lantaarnpalen ongeveer 10% kleiner en dat betekent dus ongeveer 10% meer palen. Dat leidt tot minder parkeerplaatsen.

    In de tweede plaats waren er in de oude situatie af en toe ook lantaarnpalen aan de rivierzijde, zoals direct rechts te zien is op de foto van Sliedrecht24. Die paal staat pal tegen de werf van Schlieker (Rivierdijk 60) en vermindert dus niet het aantal parkeerplaatsen. Iets verder naar het oosten kun je er ook nog een paar zien. Zo zijn er meer voorbeelden van lantaarnpalen die nu buitendijks staan en daar niet leiden tot vermindering van parkeermogelijkheden.

  3. Jammer dat bijna alleen negatieve personen reageren op mededelingen.
    Meestal mensen waar je het toch nooit goed bij doet.

  4. Wat zijn die palen op een idioten plaatsen gezet. Nog minder parkeerplaatsen voor de bewoner aan de dijk. Echt over na gedacht

  5. Spelen een aantal zaken: aanbestedingsregels; Spie krijgt opdracht en onderdeel is communicatie. Gemeente Sliedrecht is een lege doos. Daarom wordt dit op Drechtsteden-niveau geregeld en wil de gemeente er zelf zo weinig mogelijk werk aan hebben (afgezien natuurlijk van bericht op Twitter tot eigen eer en glorie). Waarschijnlijk is aan Spie een tekening gegeven waar de palen moeten komen. Afstand tussen de palen is afhankelijk van type verlichting bron. Voor het maken van de rekening zal gebruik worden gemaakt van tekeningen met daarop de kabels en leidingen. Hierop ontbreekt de damwand. Nog steeds zijn 10% van de kosten in de infra faalkosten door onjuiste communicatie. Voor Spie is dit waarschijnlijk gewoon meerwerk. Drechtsteden heeft fout gemaakt in aanbesteding en Sliedrecht (lees burger mag betalen). En waarom ze vervangen moeten worden? Iets met dijkvisie waaraan zolang is gewerkt dat niemand meer weet wat daarin staat.

  6. Ik snap zo wie zo niet, waarom dat stuk rivierdijk nieuwe lantaarnpalen krijgt?
    Eigenlijk weet ik het antwoord wel. Sliedrecht moet er mooi uitzien en dat mag wat kosten want de burger betaald toch wel.

  7. Dat vroeg ik mij ook af waarom worden de lantarenpalen niet 1 voor 1 verwijderd en op dezelfde plek gelijk de nieuwe geplaatst heb je ook geen last van de damwand

  8. Waarom worden deze lantaarnpalen op veel plaatsen midden in de parkeervakken geplaatst?
    Er is al geen voldoende parkeergelegenheid langs de Rivierdijk.
    Vreemde situatie!

Plaats een reactie

*=Verplicht veld