Informatieavond over prostaatkanker in ASz

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen en staat woensdag 6 april 2016 centraal tijdens een informatieavond in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Het programma duurt van 19.15 tot 21.45 uur.

Spreker op de avond is onder meer uroloog René Raaijmakers. (Foto via Albert Schweitzer ziekenhuis)

De afdeling Urologie houdt een dergelijke avond elke anderhalf jaar en deze is altijd druk bezocht. Alle mannen met prostaatkanker en hun naasten zijn welkom, maar ook mannen bij wie prostaatkanker in de familie voorkomt en die zich goed willen informeren.

Klachten
Prostaatkanker is een opmerkelijke ziekte, want een ruime meerderheid van mannen vanaf 80 jaar blijkt het te hebben. Ze overlijden er uiteindelijk mee, maar niet eráán. “Meestal heeft prostaatkanker een mild beloop”, vertelt uroloog René Raaijmakers. “De ziekte hoeft niet altijd klachten te geven en ook niet altijd behandeld te worden. Soms treden plasklachten op, maar die hoeven weer niet per se te duiden op prostaatkanker.”
 
Behandeling
De urologen vinden het belangrijk dat er aandacht is voor prostaatkanker, maar zij willen ook relativeren: er is geen paniek nodig. Raaijmakers: “We kunnen prostaatkanker opsporen met onder meer een zogeheten PSA-bepaling in het bloed, maar daar zijn we wat terughoudend mee. Als we prostaatkanker aantreffen, is de neiging namelijk groot om het te gaan behandelen. Maar daarbij is er tevens kans op complicaties van de chemotherapie, chirurgie of bestraling. Terwijl de patiënt wellicht nooit zou overlijden aan de kanker, als we hem niet zouden behandelen.”

Testen
Er is echter ook een groep patiënten die de urologen er juist wél tijdig uit willen pikken: mannen met een agressieve vorm van prostaatkanker, die vaak al op jonge leeftijd tot uiting komt en erfelijk is. Wie een familielid met prostaatkanker heeft, doet er mogelijk goed aan zich te laten testen; de huisarts kan hierover adviseren. “Wij vinden het belangrijk dat er bewustzijn ontstaat en dat prostaatkanker uit de taboesfeer wordt gehaald”, zegt Raaijmakers. De informatieavond past in dat streven.

Sprekers en informatie
Raaijmakers zelf is een van de sprekers en geeft een lezing over de ins en outs van de ziekte. Zijn collega Toine Zeegers vertelt over de robotgeassisteerde prostaatverwijdering. Andere sprekers zijn bestralingsarts Ilse de Pree, oncoloog Joan van den Bosch en bekkenfysiotherapeut Liesbeth de Nekker. Ook de patiëntenbelangenvereniging PKS en het Regionaal Bekkenbodemcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn aanwezig met een kraam. Er is buiten de lezingen om gelegenheid tot vragen stellen aan de sprekers.

Aanmelden
Opgeven voor de avond is noodzakelijk, vanwege de belangstelling. Hier kunt u zich aanmelden. 
 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld