HVC legt werk stil; geluidsoverlast voor aanleg warmtenet irriteert omwonenden

door Peter Donk
SLIEDRECHT – HVC zegt dat de aannemer vrijdagmorgen 12 juli 2024 voorlopig is gestopt met de ‘boring onder de Merwede’ voor warmtenet. Aanleiding zijn klachten over geluidsoverlast door onder meer bewoners uit de nieuwbouwwijk Baanhoek-West. Omwonenden hebben vrijdagochtend een brief gehad van HVC, waarin staat dat excuses wordt gemaakt voor de geluidsoverlast en ongemak dat wordt veroorzaakt.

HVC zegt dat de geluidsnorm bij het damwand trillen op bepaalde momenten wordt overschreden. (Foto HVC)

Tekst gaat verder onder afbeelding brief.

Niet alleen in Baanhoek-West, maar ook in de Oostpolder in Papendrecht en in de Werenbuurt in Sliedrecht worden de werkzaamheden gehoord. In de brief legt HVC de maatregel uit die wordt genomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. “We plaatsen een mobiel geluidsscherm, het scherm heeft een afmeting van 10 x 10 meter. Daarmee zorgen we ervoor dat het geluid wordt dempt en de overlast wordt beperkt. We hervatten de werkzaamheden pas als het geluidsscherm staat”, schrijft projectleider Nico Glorie van HVC.

Metingen
Op dit moment is de aannemer bezig met het plaatsen van stalen damwanden aan beide kanten van de boring. Glorie: “Dat is noodzakelijk voor een stabiele boortunnel. De damwanden trillen we met een hijskraan in de grond. In de omgeving van de werkzaamheden zijn op diverse plekken trillings- en geluidsmeters geplaatst die continue (24/7) worden gemonitord. Uit de metingen is gebleken dat er op sommige momenten overschrijdingen zijn van de geluidsnormen. We zijn tijdelijk gestopt met het trillen van de damwanden.”

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto HVC)

Tot eind juli
Tegen de redactie van online krant Sliedrecht24 zeggen enkele bewoners van het geluid zelfs hoofdpijn te krijgen en erdoor te worden gehinderd in hun werk. De werkzaamheden voor het plaatsen van de damwanden duren, na volgens HVC hervatting van de werkzaamheden, nog drie weken, nog tot en met woensdag 31 juli 2024. De aannemer werkt tussen 07.00 – 17.00 uur. HVC bedankt bewoners voor hun geduld. “We zijn ons ervan bewust dat we overlast veroorzaken. We doen er alles aan om de boring zo snel mogelijk af te ronden”, bericht Glorie in de brief.

Reactie gemeente
Het is de redactie bekend dat wethouder Ton Spek (CDA) van Duurzaamheid donderdagmorgen 11 juli 2024 een half uur belde met HVC over de geluidsoverlast en stelde vragen. “We zien dat HVC luistert naar de bewoners en wij zijn blij dat de klachten serieus worden genomen. Aan de andere kant willen we natuurlijk dat wordt doorgepakt. We hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden”, aldus Spek vrijdagmorgen. 

14 gedachten over “HVC legt werk stil; geluidsoverlast voor aanleg warmtenet irriteert omwonenden”

  1. En ze zijn veel te duur na de overstap vorig jaar van Eneco naar HVC zijn wij flink meer gaan betalen.

  2. Het warmtenet treft huurders in hun portemonnee, hun huurwoning die niet in het voordeel wordt gerenoveerd, het kost ruimte in huis en zo zijn er wel meer nadelen op te noemen.
    Er is ook nog zoiets als huurrecht.
    Wat ook beschadigd is, dat is vertrouwen. Mensen geven steeds de nadelen, de kosten en de enorme overlast aan. Sliedrecht en Tablis Wonen hebben er maling aan en gaan gewoon door.
    Voor de huurders is het een hoofdpijndossier.
    Bovendien is het een puinhoop op de wegen en trottoirs in Sliedrecht.
    Het aangezicht is een aanfluiting. Zo was Sliedrecht niet.
    Zo waren de huurwoningen niet.
    Zo waren de kosten niet.

  3. @G Lemmens; Verkeerde info? In artikel “Ook Flevoland en Gelderland grijpen terug op gas vanwege krap stroomnet” op nos.nl wordt toch echt tot tweemaal toe gesproken over warmtenetten als één van de oplossingen om energienet te ontlasten. Mooi dus dat ook gemeente Sliedrecht hier z’n bijdrage in levert, ondanks dat er voor aanleg van ons warmtenet de nodige obstakels te overwinnen zijn.

  4. @ Kees Visser
    In het hele artikel in div. media wordt geen woord gerept over warmte netten. Men gaat gas aangedreven aggregaten op kritieke punten plaatsen. En nog andere maatregelen nemen. Verkeerde info.

  5. @Kees vd Hel; Provincies Gelderland en Flevoland willen juist o.a. inzetten op warmte netten i.p.v. elektrische warmtepompen, om zo het overvolle elektranet te ontzien.

  6. Nadat ik vorige week al schreef dat Vattenfall stopt met warmtenet nu de volgende aanvulling.
    “Vrijdag maakte Vattenfall bekend voorlopig te stoppen met het aansluiten van bestaande woningen op het warmtenet. Eneco laat ook weten geen nieuwe projecten te starten om bestaande woningen aan te sluiten. ,,Het is voor ons onverantwoord om besluiten te nemen over investeringen van miljarden, als onduidelijk is hoe we dat terug kunnen verdienen”, zegt een woordvoerder van Eneco ”

    Het lijkt me genoeg om ook deze stap voor Sliedrecht te gaan zetten . Onhaalbaar en onbetaalbaar zo is de tendens ….

  7. Ik citeer: “Uit de metingen is gebleken dat er op sommige momenten overschrijdingen zijn van de geluidsnormen.” Dan hadden ze de werkzaamheden niet wederom stilgelegd! Dan waren ze gewoon door gegaan!
    Deze geldverslindende operatie wordt ingehaald door de werkelijkheid. In alle wijsheid hebben Eneco en Vattenfall besloten te stoppen met de aanleg van warmtenetten in de bestaande bouw. Wie volgt?

    Biomassa was ook ooit een goed idee volgens “de geleerden”! Inmiddels weet zelfs Frans Timmermans dat dit geen duurzame energiebron is. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  8. @Kees van der Hel
    Die informatie lijkt mij belangrijk. Misschien een brief aan college enraad schrijven met die informatie en de zorg erover!

  9. Misschien moet HVC toch is bij Gebr. De Koning uit Papendrecht informeren voor het inzetten van hun elektrische Silent Piler. Deze machine minimaliseert geluids- en milieuoverlast, terwijl de damwanden toch stevig en veilig worden geïnstalleerd. Voor de geïnteresseerden onder ons; op site van Gebr. De Koning staat onder kopje innovaties meer info over deze techniek.

  10. Ik lees zojuist “Vattenfall stopt voorlopig met de aanleg van warmtenetten voor vele tienduizenden bestaande huizen in Rotterdam !Volgens het energiebedrijf zijn de kosten zo sterk gestegen dat de bedrijfsvoering onder druk staat. Het besluit is een zware tegenvaller in de pogingen om vooral grote steden aardgasvrij te krijgen.

    Is gemeente Sliedrecht in staat om kennis hiervan te nemen en ons te informeren wat zij hiervan vinden ? Of zijn we OPNIEUW horende doof en ziende blind ?

  11. Zo en weer een probleem er bij nogmaals stop met dit zinloze doorgedraaide project. Nu weer nieuwe geluidsschermen maken wat zal het volgende weer zijn. De kosten reizen de pan uit en je weet wel wie dit uiteindelijk gaat betalen. Het hele systeem zal nog zeker 20 jaar met veel gas warm gestookt moeten worden, hoezo duurzaam. Stop dit project elke dag langer is meer geld verspilling. Ik hoop dat de burgers in Sliedrecht beseffen dat het CDA en de SGP hier voor verantwoordelijk zijn. Deze 2 partijen gaan ons vreselijk veel geld kosten en ellende brengen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld