Japans restaurant Oishi Fusion

Het Kompas Sliedrecht op omvallen en medewerkers slaken noodkreet

SLIEDRECHT – Lokale krant Het Kompas Sliedrecht is in gevaar, bericht uitgever BDU donderdag 26 maart 2020 uitgebreid in hun krant. Medewerkers van Het Kompas Sliedrecht slaken in dezelfde editie een noodkreet en ze vragen de lezers, net als eerder de directeur van de BDU, om geld te doneren zodat de krant kan worden gered. Lezers moeten de krant nu redden nu advertentie-inkomsten wegvallen, maar of dat gaat lukken in een tijd waar iedereen de hand op de knip houdt. 

De dunne editie van Het Kompas Sliedrecht. Volgens de krant zijn er zoveel adverteerders weggevallen, dat dit de krant de kop kan kosten. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

De BDU zegt door de coronacrisis in de problemen te zijn gekomen. Misschien is het de druppel geweest. Problemen waren er al in het najaar van 2019. Eerder liet uitgever BDU weten dat het minder goed gaat met de huis-aan-huis bladen en het Barneveldse bedrijf ging daarom reorganiseren. Edities werden zelfs verkocht. Het Kompas Sliedrecht en De Merwestreek gingen samen per 1 januari 2020. De Merwestreek werd van De Pers Groep overgenomen.

Nieuws kost geld
Het Kompas Sliedrecht – medewerkers Marjanne Dijkstra, Erik van Dijk, Alex Monster, Louis van Oort, en Agnes Corbeij-Krijnen doen een beroep op hun lezers. “We leven in vreemde tijden. Er is de afgelopen week veel gebeurd. Ook bij ons. Het lokale nieuws over het coronavirus wordt gewaardeerd. Onze bezoekcijfers van de website verdubbelden, maar helaas halveerden onze advertentie-inkomsten. Die dalende lijn zet door. Daarom richten wij ons tot jou, onze lezer, met een noodoproep om te helpen Het Kompas Sliedrecht.nl te redden.” Ze sommen activiteiten op van de afgelopen weken, waaruit volgens hen blijkt dat ‘Het Kompas Sliedrecht.nl nog altijd springlevend is. ‘Nieuws is niet gratis’ staat vet gedrukt. “Journalistiek is echter niet gratis. Onze verslaggever Marjanne Dijkstra komt niet gratis naar je evenement en onze fotograaf Richard van Hoek doet zijn werk in de gemeente ook niet gratis. Het drukken en bezorgen van de krant? Al deze diensten kosten geld. Door de coronacrisis heeft ook Het Kompas Sliedrecht.nl de grootste moeite om het hoofd boven water te houden. De aangekondigde overheidssteun dreigt voor ons te laat te komen. Met deze noodkreet richten wij ons daarom tot jou. We willen je steun vragen. Door (eenmalig) te doneren.”

10 gedachten over “Het Kompas Sliedrecht op omvallen en medewerkers slaken noodkreet”

 1. Nee-nee en anders in de kattenbak. Kan niets met het krantje.
  De liefhebbers kunnen natuurlijk een vrijwillige bijdrage doneren maar internet staat vol met nieuws.

 2. Een commercieel bedrijf, dat kennelijk als uitgever geen buffer heeft opgebouwd voor minder florissante tijden, vraagt lezers om geld te doneren om de krant te redden. Handiger is dan om abonnement aan te bieden. Dit heet bedelen. En dat voor een onderneming die al sinds 1871 bestaat. Ik zou me schamen. Wat krijg je ervoor? Oud nieuws! Bij ons gaat Het Kompas al vrij snel richting blauwe bak. Nieuws lees ik wel bij Sliedrecht24.

 3. Beste Nena van Voorst, Ik heb het Kompas van gisteren er even bij gepakt en daar staat: Wij willen je steun vragen door (éénmalig) te doneren via bdumedia.nl/kompassliedrecht. Als je dit op internet bij Google intikt zie je staan: Steun Het Kompas Sliedrecht. Als je dit aanklikt kom je op een invulformulier om in te vullen. Succes ermee.

 4. De uitgaven van Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht samenvoegen kan mogelijk een goede optie zijn en verder zouden de gemeenten misschien eens moeten gaan praten met de uitgever. Als deze uitgaven komen te vervallen zullen de Gemeenten iets anders moeten bedenken om hun nieuws onder de aandacht te brengen (wettelijke taak) van de burgers in beide plaatsen.

 5. Waarom voegen ze dan Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam niet samen, net zoals in de zomer? Wij vinden het altijd jammer als de zomer voorbij is, want wat er in de buurgemeente gebeurt is ook leuk om te lezen. Daarbij gaan we eerder richting oost om te winkelen dan dat we richting west gaan.

 6. Helaas voor Het Kompas, dit is 2020. Wij hebben al heel lang een NEE/NEE sticker. Als de krant door de bus komt staan er veel dingen in die je in de dagen ervoor al uitgebreid op Sliedrecht24 hebt gelezen.
  Dus gaat Het Kompas al snel richting blauwe kliko.
  Het nieuws is alleen interessant als dit actueel is.

 7. Lijkt me erg belangrijk om dit breed gewaardeerde medium overeind te houden. Als we dat niet doen, gaan we het straks als het weer gewoon op eigen kracht kan draaien, enorm missen

Plaats een reactie

*=Verplicht veld