Het Bonkelaarhuis zet tientallen mantelzorgers in schijnwerpers

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Het is de ‘Dag van de Mantelzorg’ en daarom zijn vrijdagmiddag 10 november 2023 in partycentrum De Lockhorst aan de Sportlaan tientallen mantelzorgers ‘in de spotlights’ gezet. De bijeenkomst was georganiseerd door het Mantelzorgpunt van Het Bonkelaarhuis. Jolanda Janmaat en Suzanne Lankhorst traden daarbij op als gastvrouwen.

Mantelzorgers zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Deze hulpbehoevendheid kent vele vormen. Geen eenvoudige taak, maar zij doen het met liefde en overtuiging. Tijdens deze regenachtige Dag van de Mantelzorg werden zij even in het zonnetje gezet. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

Wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Sociaal Domein was namens gemeente Sliedrecht aanwezig. Hij loofde de aanwezige mantelzorgers voor hun onmisbare rol in het leven van een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Hij sprak: “Mantelzorg is onbetaald en langdurig van aard. Het is vaak een uitdaging om dit te combineren met werk en het eigen privéleven. Het kan ook een mentale last op u leggen als mantelzorger, zeker bij veranderend gedrag zoals bij dementie.”

Impact
Over de impact op het dagelijks leven vulde Paas aan: “In hoeverre zet je je eigen leven stil om voor je naaste met bijvoorbeeld dementie te zorgen? En krijg je daar lof of begrip voor van je omgeving? Eén op de vijf kinderen is tegenwoordig jonge mantelzorger. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun opvoeding. Ze krijgen vaak weinig aandacht voor hun eigen behoeften en problemen. Lichamelijke en emotionele klachten kunnen hun schoolprestaties beïnvloeden.”

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Erkenning
Paas vindt dat er meer aandacht en erkenning moet komen voor de zware taak van mantelzorgers. “Vandaag daarom extra waardering voor jullie die vrijwillig en vrijwel dagelijks jullie tijd en energie wijden aan het zorgen voor anderen. Jullie zijn steunpilaren voor onze samenleving!” De aanwezige mantelzorgers – die bij binnenkomst al een goodiebag kregen – konden even ontspannen tijdens een gezellig samenzijn met een drankje en lekkere hapjes van Arie van den Nieuwendijk en zijn personeel. Op de achtergrond zorgde het akoestische trio The Groovy Gents voor muziek en brachten daarbij swingende covers van toen.

2 gedachten over “Het Bonkelaarhuis zet tientallen mantelzorgers in schijnwerpers”

  1. Het was een fijne middag zo samen met de mantelzorgers. Heerlijke hapjes met een drankje.
    En dat voor de mantelzorgers die wat voor een ander over hebben. Heel fijn dat wij eens zo’n traktatie kregen.
    Alleen het was geen achtergrond trio, want we konden elkaar nagenoeg niet verstaan.
    Maar wel leuk dat ze een muziekje wilden geven.
    Hartelijk bedankt voor zo’n samen zijn.

  2. Goed initiatief om de Mantelzorgers in de schrijnwerpers te zetten. Mooie woorden en zeer goed georganiseerd door Het Bonkelaarhuis i.c. het Mantelzorgpunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht en Partycentrum De Lockhorst. Hartelijk dank.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld