Hendriksen & Reitsema-/Boogaard-orgel CGK Beth-El officieel in gebruik

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – In de Christelijke Gereformeerde Kerk Beth-El aan de Kerkbuurt is vrijdagavond 17 november 2023 het opnieuw geïntoneerde Hendriksen & Reitsema-/Boogaard-orgel officieel in gebruik genomen. In een speciaal voor dit doel georganiseerde dienst speelde Dick den Engelsman een aantal klassieke orgelwerken. Enkele honderden bezoekers/gemeenteleden genoten van de rijke klank(kleur)en.

Organist Dick den Engelsman – tevens adviseur van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten – speelde een aantal klassieke werken over bekende melodieën. Per muziekstuk gaf hij vanaf de speeltafel een toelichting over de gekozen registers. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Tekst gaat verder onder foto.

De avond werd geopend door Dick van Meeuwen, voorzitter van de orgelcommissie. Hij is ouderling én een van de vaste organisten van de kerk. Deze orgelavond was voor ouderling Den Besten tevens aanleiding om even stil te staan bij het feit dat Van Meeuwen de samenzang inmiddels 40 jaar als organist begeleidt. Ad Spruyt – een andere organist van de kerk – was ook jubilaris met 25 jaar. Pastoraal werker Voorthuijzen verzorgde een meditatie over Psalm 100.

Proces ‘uit- en inhuizen’
Ide Boogaard van Orgelmakerij Boogaard gaf een toelichting over het proces van demonteren van het orgel in de oude kerk en het groot onderhoud en opnieuw plaatsen van het orgel in de nieuwe kerk. Dick den Engelsman speelde tijdens de avond onder andere: ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ (Johann Nicolaus Hanff), ‘Passacaglia’, Koraal en Fuga over: ‘Wie maar de Goede God laat zorgen’ (Cornelis de Wolf) en Psalm 87.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld