Harskamp: ‘Gemeente meet met twee maten’

SLIEDRECHT – Het meten met twee maten, het leges berekenen en de hoogte van de legesfactuur stoorden Gijs Harskamp uit Sliedrecht zo, dat hij besloot bezwaar te maken bij het college van B & W van de gemeente Sliedrecht. De brief ligt klaar.

De familie Harskamp ontving op 10 december 2015 deze aanslag bouwlege van € 197,10, die hij veertien dagen later moest hebben betaald. De heer en mevrouw Harskamp weigeren dat. (Foto Sliedrecht24)

Harskamp (79) woont met zijn vrouw (77) in een woning van een apartementencomplex aan de Karekietstraat en wil een wegschuifbare transparate balkonbeglazing bij het balkon van de woning laten aanbrengen. 

Geen contact
Het doel is het verbeteren van het veiligheidsgevoel. Harskamp schrijft in de brief aan het college: “Wij behoren tot de kwetsbare ouderen groep.” Hij refereert aan een recent ongeluk met ouderen in Kerkrade bij een balkon. Twee mensen raakten toen zwaargewond. Het stoort Gijs Harskamp dat er nog geen enkele keer een medewerker van de gemeente interesse heeft getoond in de bouwplannen. “Er is tot op de dag van vandaag nog nooit een medewerker komen kijken of dat er namens de gemeente contact met ons is opgenomen.” 

Willekeur
Wel kregen de Harskamps de aanslag bouwleges (zaaknr. 1516637) in de bus en de familie maakt bezwaar. “Gemeenten kunnen wel de rekening sturen, maar geen betaling afdwingen zeker als het gaat  om bestemmingsplannen van tien jaar en ouder”, schrijft Harskamp de gemeente Sliedrecht. Hij zegt dat het bezwaar mede is gebaseerd op een gevoel van willekeur. Harskamp: “In hetzelfde complex wordt met twee maten gemeten. Wij moeten betalen en de ander niet.” De familie Harskamp verwacht dat de gemeente met een aanpassing komt en wacht deze reactie af. 

‘Spookleges’
Volgens de Wet Ruimtelijke Ordening mogen gemeenten geen leges in rekening brengen bij vergunningaanvragen als het bestemmingsplan ouder is dan tien jaar en niet is geactualiseerd. Volgens hoogleraar bestuursrecht Kars de Graaf kan je betaling niet afdwingen. De factuur wordt volgens hem gestuurd, omdat gemeentejuristen de wet letterlijk nemen. Ze kunnen volgens De Graaf geen betaling afdwingen, maar wel een rekening sturen en afwachten of er wordt betaald. Gemeenten verdienen flink aan ‘spookleges’. Of ook hier sprake is een ‘spookleges’ is een zaak tussen de familie Harskamp en de gemeente Sliedrecht. Zeker is wel dat het heffen van leges volgens De Graaf verboden is, ofwel dat het volgens hem in strijd is met fair play en rechtszekerheidbeginsel. De gemeente Sliedrecht is om een reactie gevraagd.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld