door Peter Donk
SLIEDRECHT – Zo’n vijftig inwoners voerden zaterdag 19 oktober 2024 in de zaal van het poppodium in gebouw Elektra het eerste dorpsgesprek, dat werd ingeleid door wethouder Cees Paas (SGP-ChristenUnie) van Sociaal Domein. De bijeenkomst, die in de ochtend begon en na het middaguur was afgelopen, werd geleid door een extern bureau met het doel zoveel mogelijk ideeën op te kunnen halen.
Het thema was: ‘De Sliedrechtse aanpak om onze buurten te verbeteren.’ Na een reeks instructies gingen de groepjes bewoners aan de slag. Op het papieren tafelkleed konden ze hun ideeën schrijven. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)
Tekst gaat verder onder foto.
In groepjes gingen de aanwezigen aan de slag. Onder hen waren vertegenwoordigers van plaatselijke organisaties en verenigingen. Onder hen waren ook mensen van Het Bonkelaarhuis, SlimWonen en Tablis Wonen. Maar ook Moestuin Sliedrecht, Synergos en VSO. Zij hadden een uitnodiging voor deelname van de gemeente gehad. Andere inwoners hadden het bijvoorbeeld gelezen op online krant Sliedrecht en zich vervolgens aangemeld. Opvallend was dat de gemiddelde leeftijd rond de veertig jaar was, dat er iets meer mannen dan vrouwen waren en dat er niemand aanwezig was met een niet-westerse achtergrond. Ook waren geen van de politieke partijen vertegenwoordigd, uitgezonderd Slydregt.NU. De politici namen niet deel aan de gesprekken en gingen halverwege weer naar huis.
Tekst gaat verder onder foto.
Werkwijze
De aanwezigen kregen daar instructies over de opzet. Er waren verschillende tafeltjes met vijf stoelen. Het was de bedoeling om iedere twintig minuten na een belletje van plaats te wisselen. Ook werd hen ingeluisterd om vooral mensen te laten praten en niet steeds zelf het woord te gaan voeren. “Probeer op elkaar voort te bouwen en ga niet voor je eigen gelijk”, luidde het advies. De groepjes gingen vervolgens aan de slag op de manier van een World Café. Gewisseld werd op één persoon na, de host. Op de tafels stond een bordje ‘Cafétiquette’. Zodat iedereen het woord kon voeren, zijn ideeën kon delen en anderen aanvulden. Drie rondes volgden. Aanwezigen mochten op het papieren tafelkleed hun ideeën schrijven, schetsen en tekenen. Daarna kon de aanwezigen in ‘droomwolk’ hun beste ideeën deponeren en die werden aan de wand gehangen. Daaruit bleek dat er verschillende vraagstukken spelen en er veel suggesties werden gedaan om zaken te verbeteren, hoe mensen te bereiken en werden ervaringen gedeeld.
Tekst gaat verder onder foto.
De aanwezigen mochten pauzeren en kregen een lunch aangeboden. Paas vertelde dat de focus is geweest op wijken waar je kan spreken van sociale onveiligheid en waar kinderen moeite hebben met onderwijs. “We zien dat het uitmaakt waar je wieg staat in het dorp”, aldus Paas, die ook verbeteringen noemde, zoals de Staatsliedenbuurt. Daar waar wijken zijn aangepakt. Paas: “De Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht heeft ook daarmee te maken. Je ziet dat een aantal mensen geen Nederlands spreekt. Hoe betrek je hen erbij en jongeren?” Paas vertelde ook dat het niet bij dit dorpsgesprek blijft. Het krijgt een vervolg medio december 2024, een datum is nog niet bekend. Gekeken wordt dan naar het tijdstip en de locatie. De mensen die er nu waren, mogen ook dan weer meedoen. “Iedereen uit Sliedrecht mag meepraten. We richten ons uiteindelijk op honderd mensen, maar dat aantal is er nu nog niet”, sprak Paas. Het is nu wachten op een eerste concept-uitkomst.