GGD: ‘Coronavaccins ‘die over zijn’ voor iedereen beschikbaar’

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Het streven van de GGD Zuid-Holland Zuid is om iedere dag evenveel prikafspraken als coronavaccins te hebben. Toch blijven er aan het eind van de dag op de meeste locaties weleens vaccins over, het zogenaamde surplus.

‘Opgetrokken spuiten’ noemen de GGD-vaccinatiemedewerkers ze, die overblijven, mogen vanaf nu aan iedereen worden verstrekt. GGD Zuid-Holland Zuid vindt het jammer overgebleven vaccins te moeten weggooien. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

“Aangezien ook wij weggooien zonde vinden, wordt daar al vanaf het begin van de vaccinatiecampagne een nuttige bestemming voor gezocht. Eerst waren dit de speciale doelgroepen. Nu, met het vorderen van de campagne, komt iedereen die een uitnodigingsbrief voor een vaccinatie heeft ontvangen – en dat is iedereen van 12 jaar en ouder – in aanmerking voor zo’n surplusvaccin. Het surplus wordt een kwartier voor sluitingstijd op volgorde van binnenkomst verdeeld”, bericht de GGD Zuid-Holland Zuid woensdag 28 juli 2021. 

Vaccin
Dagelijks kan men zich een kwartier voor sluitingstijd voor een surplusvaccin aanmelden bij een van de vaccinatielocaties van GGD ZHZ. Dit kan voor een eerste of tweedevaccinatie zijn. Ook als er al een afspraak op een later tijdstip ingepland staat. Bij een eerste prik met BioNTech/Pfizer of Moderna wordt direct een afspraak voor de tweede gemaakt. Bij het Janssen-vaccin is het niet nodig een tweede afspraak te maken. Er kan niet vooraf voor een vaccin gekozen worden, want dat is afhankelijk van de beschikbaarheid op dat moment. Uiteraard blijft het vrijwillig en kan de ontvanger er ook voor kiezen het beschikbare vaccin niet te nemen.

Procedure
Vanaf een kwartier voor sluiting van de vaccinatielocatie – eerder is niet toegestaan – kan men zich aanmelden. Dan wordt een vastgesteld aantal personen op volgorde van aankomst binnengelaten. Hoeveel dit er zijn is gebaseerd op het maximumaantal vaccins dat over zou kunnen zijn die dag. Het kunnen ook minder vaccins zijn, aangezien vooraf niet exact bepaald kan worden wat dit aantal is, maar het zijn er nooit meer. Het kan dus zijn dat niet iedereen uit deze groep een vaccin krijgt. Zodra bekend is hoeveel vaccin er over is, wordt dit op volgorde van binnenkomst verdeeld. Wie die dag geen vaccin geprikt krijgt, is uiteraard de volgende dag weer welkom, maar krijgt geen voorrang of een afspraak voor de volgende dag. De procedure is iedere dag hetzelfde. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld