Zeventig jaar geleden bracht koninklijk paar bezoek aan Sliedrecht

SLIEDRECHT – Het is zeventig jaar geleden dat toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard een bezoek brachten aan Sliedrecht. Vrijdag 27 en zaterdag 28 juli 1951 kwam het koninklijk paar voor een tweedaags bezoek naar de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De laatste dag werd een bezoek aan Sliedrecht gebracht.

Hier bezoeken de toenmalige vorstin Juliana en haar man prins Bernhard het bejaardenhuis (ook bekend als het Hervormd Rusthuis – red.) aan de Stationsweg (nu Elektra – red.). Bij dat bezoek waren verder onder meer aanwezig A. G. de Waard, regent van het rusthuis en burgemeester J.H. Winkler en regent J. D. van der Leun. (Foto Historisch Archief Sliedrecht)

Het paar kwam aan met het koninklijk jacht Piet Hein en bezocht onder andere Ameide, Schoonrewoerd en Gorinchem. In Sliedrecht namen toenmalig koningin Juliana en prins Bernhard afscheid en werd de Piet Hein door een enthousiaste menigte uitgezwaaid. Dat alles is op beelden te zien.

Herinneringen
Gerrit Hukema weet zich de dag nog goed te herinneren. Hij schrijft op de Sliedrecht24 Facebookpagina: “Mijn zus trouwde toen. Dat was al afgesproken voordat het bekend was dat het koninklijke paar kwam. Toen moesten ze in het politiebureau trouwen. En ze gingen bij de rijksweg kijken toen ze daar voorbij kwamen. En dat werd op de radio gezegd. Leuke herinnering!”

“Jazeker, dat kan ik me nog heel goed herinneren”, schrijft Bep van Helvoort aan de redactie, “Wij woonden in Baanhoek aan de rivier en hadden de bovenramen wagenwijd open om met deze vlaggen te zwaaien naar het schip van het koninklijk huis( waarschijnlijk de Piet Hein) dat daar over de Merwede voorbij voer. Ook kan ik me nog herinneren dat we op de Stationsweg bij een kennis in de voortuin mochten zwaaien naar het koninklijk paar dat daar in een open auto voorbij reed. Het commentaar was dat de prinses en prins er keurig uitzagen en vriendelijk waren, maar dat de lippen van Juliana wel erg rood gestift waren.”

Oproep
Was je er ook bij? Wat kan jij je nog herinneren aan het bezoek? Reageer onder dit artikel.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld