Gezondheid inwoners Sliedrecht in gevaar?

SLIEDRECHT / REGIO – Chemiefabriek DuPont in Dordrecht heeft de afgelopen jaren mogelijk de gezondheid van de inwoners van Sliedrecht in gevaar gebracht. DuPont zou jarenlang de giftigheid hebben verzwegen van een bestanddeel in Teflon, dat zij produceerden. Dat meldt journalist Arne van der Wal, in een artikel, dat is gepubliceerd op de website van Follow the Money (FTM).

De kwestie gaat om de stof perfluoroctaanzuur, ook wel bekend als PFOA, die DuPont tot 2012 gebruikte bij de productie van teflon. De stof wordt o.a. verwerkt in de anti-aanbaklaag van pannen gemaakt door o.a. DuPont Nederland in Dordrecht. (Foto Sliedrecht 24)

Tweede kamerlid Eric Smaling van de SP stelde maandag 14 september 2015 naar aanleiding van het artikel kamervragen aan staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hij wil weten of Mansveld nader onderzoek gaat doen en hoe het toezicht is geregeld. Teflon is schadelijk voor mens en milieu.

Gezondheidsrisico’s
De stof PFOA zou in de Verenigde Staten bekend staan als één van de meest giftige chemische stoffen, die wordt geassocieerd met ernstige gezondheidsproblemen, zoals verschillende vormen van kanker, vruchtbaarheidsproblemen, en een verhoogd cholesterolgehalte. 

Claims
In de Verenigde Staten zouden zo’n 3500 mensen een aanklacht hebben ingediend tegen de vestiging van DuPont in Parkersburg in Amerika, die de stof ook jaren gebruikte. De claims die eruit zouden volgen, zouden voor rekening komen van Chemours, die de chemische activiteiten van DuPont recent heeft overgenomen, ook in Dordrecht. 

Milieuschandaal
Als blijkt dat Sliedrecht jarenlang te maken heeft gehad met ernstige milieuvervuiling en de gezondheid van de inwoners weer in gevaar is, zou dit na de open asbeststort op de afvalberging Derde Merwedehaven een nieuw milieuschandaal zijn, waar ‘het baggerdorp’ mee te maken krijgt.

Niet aangetoond
DuPont Nederland vestigde zich in Dordrecht 1959 aan de Baanhoekweg. Jaren is er teflon geproduceerd. Dat gebeurt nog steeds, maar sinds 2012 niet meer met de stof perfluoroctaanzuur. Het deel van DuPont dat teflon maakt is sinds 1 juli 2015 overgenomen door Chemours Nederland. Communicatie-manager is Ger-Jan van den Elsen en hij denkt dat het meevalt met de gezondheidsrisico’s. “Het artikel van Follow the Money is niet helemaal correct, want er is ook andere berichtgeving. Niet zeker is of de stof daadwerkelijk een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het is nog niet aangetoond”, zegt Van den Elsen. Chemours is bereid mee te werken met een onderzoek als de staatssecretaris daarom vraagt.

1 gedachte over “Gezondheid inwoners Sliedrecht in gevaar?”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld