Gevaarlijke Bereklauw op verschillende plaatsen

SLIEDRECHT – In Sliedrecht groeit op verschillende plaatsen Bereklauw. De plant is onder meer gezien ter hoogte van de Craijenstein nabij ASVZ De Merwebolder aan de waterkant (westzijde), langs de Parallelweg aan de slootkant (kant Nijverwaard) en ter hoogte van de brede school aan de Deltalaan. In aanraking komen met de plant kan leiden tot flinke huidirritatie, tot derde graads verbranding.

Dinsdagmiddag 7 juli berichtte Ria de Mul uit Sliedrecht op twitter: “In Deltalaan bij Brede School groeit . Weet hoe gevaarlijk dit is?” De gemeente Sliedrecht reageerde vrij snel op twitter: “Bedankt voor het doorgeven, we gaan polshoogte nemen!”

De gemeente Sliedrecht stelt het op prijs op de hoogte te worden gesteld als u Bereklauw ziet staan.

Russische plant
Schapen zijn dol op de plant en kauwen de bereklauw met hun hoge haardos graag op. Voor mensen is het echter oppassen geblazen. Vooral de stengen en de bladsteelharen moet je mijden. Als de zon schijnt en je komt ermee in aanraking, dan loop je brandwonden op. Je houdt er zeker een brandblaar aan over met als verder gevolg een zwerende wond en een lange period van herstel. De mensenhuid is overgevoelig voor cumarinen en furocumarinen. Dat zit in de plant. Komt sap in de ogen terecht, dan kan het leiden tot blindheid. Ook honden kunnen enorme brandblaren oplopen. De van oorsprong Russische plant kan drie tot vier meter hoog worden. 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld