Gemeenten willen toekomstbestendige samenwerking in regionale Sociale Dienst

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Na een akkoord van alle gemeenteraden blijft de Sociale Dienst regionaal georganiseerd en wordt Dordrecht een servicegemeente voor de overige bedrijfsvoeringstaken. Dat betekent dat de zeven gemeenten, waaronder Sliedrecht, niet meer gezamenlijk eigenaar zullen zijn van alle uitvoeringsorganisaties (zoals het Servicecentrum Drechtsteden, en organisaties als het Ingenieursbureau Drechtsteden en het Onderzoeksbureau Drechtsteden). Die worden ondergebracht bij de gemeente Dordrecht die de taken voor hen en andere klanten gaat uitvoeren.

De zeven Drechtsteden gemeenten willen elkaar meer ruimte geven voor maatwerk in zowel het sociaal domein als bij bedrijfsvoeringstaken. Dat past beter bij de lokale opgaven, financiële situatie en gemeentelijke verantwoordelijkheden. Want met decentralisaties worden steeds meer taken op het bord van gemeenten gelegd, die daarin goed hun rol willen pakken.

De zeven colleges zijn gezamenlijk tot dit principebesluit gekomen. Het besluit dient nu nader uitgewerkt te worden. Na akkoord van de zeven gemeenteraden stelt de gemeente Dordrecht in afstemming met de betrokken partners een plan op om in het voorjaar van 2021 tot een definitief besluit te komen. Naar verwachting kan deze nieuwe vorm van samenwerken begin 2022 een feit zijn. De gemeenten willen het goede van de huidige samenwerking behouden en meer toekomstbestendig maken. 

Ruimte voor lokale ambities
De huidige bestuurlijke samenwerking via de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden biedt naast voordelen zoals effectiviteit en efficiency, ook minder ruimte voor lokaal maatwerk. De zeven gemeenten zijn van mening dat deze samenwerkingsvorm niet meer past bij de huidige (financiële) opgaven van vandaag de dag. Voorzitter van de Drechtsteden en burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff: “Er is veel waardering voor de regionale dienstverlening, maar de gemeenten hebben enerzijds meer behoefte aan maatwerk en anderzijds aan meer efficiëntie en resultaatgerichtheid in de bestuurlijke aansturing. Met de nieuwe manier van samenwerken maken we dit mogelijk. Wij zien enorme kansen in deze nieuwe manier van samenwerken en kijken er naar uit om de kwaliteit van onze dienstverlening voor onze inwoners nog meer te verbeteren. Zo gaan de Drechtsteden gemeenten ook op regelmatige basis bijeenkomsten organiseren waar regionale politiek, kennisinstellingen en bedrijfsleven elkaar ontmoeten en inspireren.”

Plaats een reactie

*=Verplicht veld