Gemeenten en Chemours starten pilot herstel moestuinen

DORDRECHT / SLIEDRECHT – De Colleges van B & W van Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht en Chemours hebben ingestemd met de start van pilotprojecten gericht op het herstel van moestuinen die in het verleden verontreinigd zijn geraakt door bepaalde PFAS-stoffen. Voor aangrenzende sloten geldt dat op die plaatsen waar slootwater niet geschikt is voor bewatering een alternatief wordt geboden.

Het doel is om de moestuinen weer geschikt te maken voor consumptief gebruik, wat betekent dat mensen veilig en zonder beperkingen zelf geteelde groenten en fruit uit hun moestuin kunnen eten. (Stockfoto)

De pilot begint met geselecteerde moestuinen op drie locaties en met aanvullend bodemonderzoek. De eigenaren, gebruikers of besturen van de geselecteerde pilotlocaties zijn reeds geïnformeerd door de projectleider. Waar nodig consulteren de besturen de leden van hun vereniging. Over de aanpak van de overige moestuinen komt naar verwachting begin 2025 meer informatie beschikbaar.

Eerste stap
De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden vinden het belangrijk dat de leefomgeving voor hun inwoners gezond en veilig is. “De inwoners mogen rekenen op de inzet van hun gemeente. Daarom zijn de gemeenten blij dat de pilot van start kan; een eerste stap in het opruimen van de verontreiniging die is ontstaan door de uitstoot van PFOA en GenX in het verleden”, schrijven de gemeenten dinsdag 2 juli 2024.

Projectteam
De pilot richt zich op drie moestuinlocaties, maar het blijft vaag. De locaties worden niet genoemd. “Met de leerpunten uit de pilot en de informatie uit het aanvullend bodemonderzoek in de vier gemeenten bepaalt het onafhankelijk projectteam de vervolgaanpak voor de overige verontreinigde moestuinen. Het gaat dan om honderden moestuinen, in verenigingsverband en bij particulieren, waarvoor het RIVM-advies geldt om niet of beperkt uit eigen tuin te eten.

Kosten
Het plan van aanpak voor de pilot is opgesteld in samenwerking met de gemeenten en Chemours, onder begeleiding van onafhankelijke externe deskundigen op het gebied van bodemverontreiniging en sanering. Chemours betaalt de kosten van alle werkzaamheden zoals beschreven in het plan van aanpak, zolang het doel van de pilotfase en het plan van aanpak gewaarborgd blijft. Belangstellenden kunnen vanaf maandag 15 juli 2024 hier online de voortgang van de pilot volgen. Hier online lees je meer over het plan van aanpak.

5 gedachten over “Gemeenten en Chemours starten pilot herstel moestuinen”

  1. Ja Chemour ffe de goedzak uithangen! En ze hebben net een vergunning aangevraagd om nog meer zooi uit te stoten! NEE! Geen vergunningen meer afgeven! Ze moeten zowiezo alle vervuilde grond gaan saneren op kosten van Chemour! Dus dat.

  2. 3 locaties een pilot is wel erg traag en dan komen er weer veel uitvoeringskosten bij. Alle gemeenten zouden elk huishouden in hun gemeente een belastingteruggave moeten geven (korting op de afvalstoffenheffing die elk huishouden jaarlijks betaalt) zodat elke burger tuingrond kan kopen als schone grond. Dit is een efficiënte manier waardoor snel elk huishouden wordt gecompenseerd voor de gezondheidsschade.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld