Gemeente onderzoekt ‘zelfbewoningsplicht’ bij aankoop van woning

SLIEDRECHT – Zeker 130 Nederlandse gemeenten waaronder ook de gemeente Sliedrecht overwegen ‘zelfbewoningsplicht’ bij de aankoop van een huis. Dat moet het opkopen van woningen door beleggers voorkomen. Wethouder Ton Spek (CDA) van Wonen zegt vrijdag 19 november 2021: “Dat zijn we aan het voorbereiden op verzoek van de gemeenteraad. In eerste kwartaal 2022 komt er een pakket maatregelen. We weten nog niet precies wat haalbaar en mogelijk is, maar we onderzoeken alle opties.”

Beleggers drukken vaak gewone kopers van de markt en drijven de prijzen op. Grote steden kennen het al en verwacht wordt dat beleggers gaan uitwijken naar andere (kleinere) gemeenten. (© Luchtfoto Nicky Cleuren / Sliedrecht24)

Het merendeel van de gemeenten die een zelfbewoningsplicht hanteren, houdt die maatregel aan voor huizen tot een bepaalde koopsom, bijvoorbeeld voor sociale koop (tot € 200.000,–) of de maximale Nationale Hypotheek Garantie van € 325.000,–. Veel gemeenten combineren de zelfbewoningsplicht met een antispeculatiebeding. Dan mag een huis gedurende een bepaalde periode niet worden doorverkocht. 

1 gedachte over “Gemeente onderzoekt ‘zelfbewoningsplicht’ bij aankoop van woning”

  1. Daar hoef je volgens mij niet over na te denken of te laten onderzoeken. De woningnood is bizar en er zijn altijd mensen of beleggers die hier financieel voordeel uit willen halen.
    Gewoon per direct zelfbewoningsplicht.(Punt uit).

Plaats een reactie

*=Verplicht veld