Japans restaurant Oishi Fusion
Firma De Vries

Gemeente kan geen duurzaamheidsleningen meer verstrekken, omdat geld op is

SLIEDRECHT – Het budget duurzaamheidslening is door de grote vraag op. Tot nu toe is dit jaar door de gemeente Sliedrecht aan 29 inwoners een duurzaamheidslening verstrekt. Daarmee is de regeling volgens de gemeente zo succesvol dat het beschikbare budget niet meer toereikend is om nieuwe aanvragen te kunnen toewijzen. Wie nu dus aanklopt, heeft pech. 

De energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds biedt mogelijk een passend alternatief voor de lokale duurzaamheidslening.

De duurzaamheidslening is bedoeld om inwoners van Sliedrecht te helpen hun woning energiezuinig te maken. Via de regeling is het mogelijk om tegen gunstige voorwaarden een bedrag tussen de € 2.500,– en € 15.000,– te lenen. De regeling is in 2011 in het leven geroepen. Sindsdien heeft de gemeente Sliedrecht in totaal 77 duurzaamheidsleningen verstrekt. In achtenhalf jaar tijd is in totaal een bedrag van € 371.372,– uitgeleend om woningen energiezuiniger te maken. Van die 77 leningen zijn er 29 in de periode 1 januari t/m 31 juli 2019 toegewezen.

Niet voorzien
Niet duidelijk is waarom de gemeente dit niet heeft zien aankomen. Sliedrecht24 legde de vraag aan de gemeente voor. “De aanvragen die binnenkomen worden een voor een beoordeeld en dat kost tijd. Op het moment dat de aanvragen binnenkomen is nog niet duidelijk of de lening ook daadwerkelijk wordt toegekend. Het gebeurt namelijk ook dat verzoeken worden afgewezen. Daarom was dit op voorhand niet te voorzien”, legt woordvoerder Ferdinand Koppejan van de gemeente Sliedrecht uit. 

Najaar
In de eerste zeven maanden van dit jaar is er in totaal voor € 136.550,– aan leningen verstrekt. Het budget voor deze leningen is daarmee volledig gebruikt.  Daarom is het vanaf nu volgens de gemeente Sliedrecht niet meer mogelijk om nieuwe leningen te verstrekken. De gemeente gaat kijken of er nieuw budget beschikbaar kan worden gesteld. Dit najaar komt daarover naar verwachting meer duidelijkheid. 

Alternatief
In afwachting daarvan kan voor het treffen van energiebesparende maatregelen (mogelijk) een vergelijkbare energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds worden aangevraagd. Ook kunnen mensen een beroep doen op de energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Het grootste verschil met de duurzaamheidslening is dat de duurzaamheidslening lokaal wordt ingevuld. De gemeente bepaalt lokaal welke maatregelen worden gefinancierd en welke doelgroepen voor de duurzaamheidslening in aanmerking komen.

Verduurzamen
De energiebespaarlening heeft vaste energiebesparende maatregelen die gefinancierd kunnen worden. Een belangrijk aandachtspunt is dat de energiebespaarlening een maximum van 75% stelt bij het financieren van zonnepanelen. Voor meer informatie over het verduurzamen van je woning verwijst de gemeente Sliedrecht naar het Energieloket Sliedrecht. Daar vind je bijvoorbeeld ook nadere informatie over subsidies om jouw woning te verduurzamen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Deze subsidie van het Rijk geeft je een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels en kan gecombineerd worden met andere regelingen. 

2 gedachten over “Gemeente kan geen duurzaamheidsleningen meer verstrekken, omdat geld op is”

  1. Voor een college dat duurzaamheid tot motto heeft gekozen, is dit onbegrijpelijk.
    Je had dit aan moeten zien komen, simpel krediet aanvragen aan de raad.
    Voor D66 Sliedrecht is het onacceptabel dat er geen geld meer ter beschikking is, duurzaamheid is niet alleen met de mond propageren, maar ook de knip trekken.
    Als er mensen gedupeerd zijn, mogen ze contact opnemen met : rene.d66sliedrecht@gmail.com

Plaats een reactie

*=Verplicht veld