SLIEDRECHT – De regels voor het afleveren van afval voor inwoners en bedrijven zijn sinds half oktober 2024 scherper op het milieupark aan de Lelystraat. Dat blijft zo. Ook voor de plaatselijke kringloopwinkel. De gemeente noemt het zelf ‘aanscherpen van de naleving van het acceptatiebeleid op het milieupark’.
Volgens de kringloopwinel druist het helemaal in tegen het principe van afvalvermindering en hergebruik waar de kringloop voor staat. “Er is contact met de Kringloopwinkel hierover”, wil de gemeente daar al enige over kwijt. (Archieffoto gemeente Sliedrecht)
Door de nieuwe regelgeving kwam Kringloopwinkel Sliedrecht naar eigen zeggen voor een dilemma te staan. Het zou moeten stoppen met het ophalen van meubels. Vrijdagmiddag 25 oktober 2024 zegt de gemeente Sliedrecht op vragen van online krant Sliedrecht24 dat het contact heeft opgenomen met de plaatselijke kringloopwinkel. Maar de gemeente Sliedrecht blijft vasthoudend. “Om discussies te voorkomen trekken we een duidelijke lijn en laten we nu geen voertuigen met een grijs kenteken toe. Voor de wet gelden dezelfde regels voor stichtingen en verenigingen als voor bedrijven, als het gaat om het sorteren en aanleveren van afval. In alle Nederlandse gemeenten geldt dat ook stichtingen en kringlopen hun afval niet zomaar als huisafval kunnen inleveren”, stelt de gemeente.
Andere kringloopwinkels
Kringloop Sliedrecht vervult volgens de gemeente Sliedrecht een belangrijke maatschappelijke rol. “Ze zorgen ervoor dat bruikbare spullen een tweede leven krijgen, waardoor er minder afval ontstaat en er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Bovendien kunnen zij met hun opbrengsten mooie donaties doen aan maatschappelijke initiatieven. Andere kringloopwinkels in Nederland hebben met dezelfde regels te maken, en blijven voortbestaan. De kringloopwinkel zou kunnen onderzoeken hoe andere kringloopwinkels met dit vraagstuk omgaan”, vindt de gemeente Sliedrecht. Particulieren met een auto met grijs kenteken kunnen volgens de gemeente een afspraak maken om grofafval thuis op te laten halen.
Zo zie je maar wat ik al zovaak zegt. Weg met 3/4″ van de gemeenteraad van Sliedrecht. En de rest van hun nutteloze leven laten invullen met dwangarbeid.
De kringloop is geen bedrijf. Het is geen instelling om winst te maken. Sterker nog zij steunen allerhande goede doelen en verenigingen. Alles wat de kringloop nu niet meer op gaat halen komt bij de gemeente op het bordje waarvoor een auto met chauffeurs op pad moet om op te halen. Lekker goedkoop!!!
De Kringloop doet goed werk met z’n vele donaties en minder naar de afvalberg.
De gemeente weet mensen echt niet in z’n kracht te zetten.
Heel goed dat dit eindelijk word aangepakt. De kringloop maakt hier al jaren misbruik van.
Ja t’is belachelijk, ook ik, particulier met VW bus met dubbele cabine mocht er niet op. Ik ben zo boos ! Ben in staat om het afval voor de slagboom te flikkeren. Dan kan er niemand meer op. Kzal het maar niet doen vanwege er mogelijke boete, maar de gedachte kwam wel in mij op. Ik deed en doe veel diakonaal werk voor eigen kerk (Pand33 / Kerk Op Straat) en de IDC commissie (Interkerlijke Diakonale Commissie) ja, en soms heb ik daar ook wel afval van, En ook ik betaal die ik Milieu/Afvalstoffen heffing aan de gemeente ! Wat een shitbeleid !!
Ik werd van de week ook geweigerd. Ik rij met combo bestel bus en dat is geel kenteken op benzine dus.
Ik kwam voor een as voor de kliko. Ik had nog geen eens afval bij me alleen een kappotte kliko.
Ik werd er echt niet op gelaten. Belachelijk gewoon! Daar kunnen ze nog veel gezeik mee gaan krijgen.
Belachelijk! Ik rij zelf een bus van de zaak als bijtelling en dan zou ik dus omdat het grijs kenteken is en van een bedrijf een auto huren of lenen als ik iets met een aanhanger moet weg gooien.
Onbegrijpelijk.
Zeer onbegrijpelijke reactie van de gemeente.
Is het werkelijk zo moeilijk om één “bedrijf”, dus de Kringloopwinkel hier een vrijstelling of een pasje voor te geven?
Het is zo averechts, nu gaan meerdere mensen, particulieren dus afzonderlijk hun spullen wegbrengen, maar niet nagedacht door de gemeente hoeveel ritten dat zijn?
Dan is het ook nog maar de vraag of de burger dat ook netjes doet, maar ik ben bang voor meer zwerfvuil en rommel naast de containers.
Tevens heeft de Kringloopwinkel een probleem en moet nu in heel korte tijd bepalen wat zij wel of niet innemen, daardoor gaan waarschijnlijk vaak bruikbare spullen ook verloren.
Waar menigeen misschien nog mee geholpen was.
We hadden het toch over een beter en schoner milieu? Sliedrecht gaat daar van afwijken?
Helaas hebben we te maken met een zeer onprofessionele lokale overheid.
Sliedrecht is nodig toe aan een nieuwe management met kennis van zaken.
Overigens mensen op de werf zelf kunnen hier niks aan doen, zij volgen alleen het bevel op.
Mijn tip; ga met passen werken dan maakt een grijs of geel kenteken niks uit, zie Drechtsteden gemeente.
Weigering op kenteken gaat straks zorgen voor meer zwerf vuil bij de container.
Dan moet de gemeente gebeld worden die je prive grofvuil ophaald. Dat kost veel meer geld dan als men het zelf brengt.
Ik ben gewoon een particulier die toevallig een v kenteken heeft voor mijn hobby,heb geen bedrijf,en betaal ook een shitload aan heffingen,het is mijn enige vervoer,en word nu dus officieel geweigerd.!!
Heb de gemeente gemaild,maar ze hebben niet eens het respect om even te antwoorden….
Echt een slechte zaak..
Het is belachelijk.
Je mag zelfs niet privé vuil met een busje komen brengen.
Terwijl je als inwoner gewoon afvalstoffenheffing betaalt.
Zakelijk is er ook geen alternatief. Kijk naar andere gemeentes waar ze met een weegbrug werken.