Flat Valkhof wordt grondig gerenoveerd met oog op de toekomst

SLIEDRECHT – Aannemer Constructif is in opdracht van Tablis Wonen in flat Valkhof begonnen met de werkzaamheden in de woningen. Werkzaamheden die de woningen moderner en energiezuiniger maken en voorbereiden op een aardgasvrije toekomst met warmte via het warmtenet van HVC.

Flat Valkhof wordt nu aangepakt. (© Foto RPAS Peter Donk / Dronetv.nl)

Tablis Wonen, Constructif en HVC trakteerden de bewoners de afgelopen dagen op een puntzak friet en een snack, omdat de werkzaamheden van start gingen. 

Tekst gaat verder onder tweet.

“Regelmatig overlegden wij met Tablis Wonen over de plannen voor de flat. We waren soms best kritisch, maar we merkten dat Tablis Wonen en Constructif dat waardeerden. We hebben ook goede contacten met de huismeester van Tablis Wonen en de bewonersconsulent van Constructif. We trekken aan de bel als dat nodig is. Wij zijn er voor de bewoners”, aldus één van de leden. De bewoners van de Valkhof zijn vol lof over de bewonerscommissie. Ze vinden het goed dat de bewonerscommissie vaak iets organiseert, voor jong en oud. De bewonerscommissie zorgde voor koffie, limonade, cake en ijsjes voor de kinderen. ​

Aanpassingen en uitstraling
De bewoners die een frietje kwamen halen, gaven aan dat ze het fijn vinden dat de woningen na de werkzaamheden voldoen aan de eisen van deze tijd en energiezuinig zijn. Eén van de bewoners: “Wij zijn heel blij met ons appartement en we wonen hier met heel veel plezier. We genieten iedere dag weer van het prachtige uitzicht dat we hebben. We realiseren ons dat we hinder zullen ondervinden van de werkzaamheden. Maar daarna hebben we een  comfortabele woning zonder aardgas.”

Werkzaamheden andere flats
Tablis Wonen laat de werkzaamheden aan de vijf 10-hoogflats (De Valkhof, Havik en Sperwer) uitvoeren door Constructif. In totaal gaat het om 400 huurwoningen. Liesbeth Marchesini, directeur-bestuurder van Tablis Wonen: “We vinden het belangrijk dat onze bewoners plezierig wonen in een goed thuis. Daarom maken we de woningen gasloos én energiezuinig, sluiten ze aan op het warmtenet en moderniseren we de uitstraling van de flats. Het is een behoorlijke klus en we beseffen heel goed dat dit impact heeft op de bewoners. Daarom gaat de bewonersconsulent van Constructif persoonlijk in gesprek met alle bewoners. Ze informeert hen goed over welke werkzaamheden we uitvoeren en wat zij kunnen verwachten. Zij sprak al met de bewoners van de Valkhof en nu vinden ook de gesprekken met de bewoners van de Havik plaats. Daarna volgen de bewoners van de Sperwer. Met elkaar doen we ons uiterste best de hinder zoveel mogelijk te beperken. De woonconsulent van Constructif en onze huismeesters zijn daarbij de aanspreekpunten voor de bewoners”.

Warmtenet
Sinds 2018 zetten de gemeente Sliedrecht, Tablis Wonen en HVC de eerste stappen met de aanleg van het warmtenet Sliedrecht. Nederland wordt stap voor stap aardgasvrij. Dat betekent dat we straks op een andere manier ons huis verwarmen en anders koken. Ook Sliedrecht is op weg naar een aardgasvrije gemeente. In de  Staatsliedenbuurt is het warmtenet al klaar en afgelopen jaar is het warmtenet in de Vogelbuurt aangelegd. De komende twee jaar sluiten daar 1.068 appartementen van Tablis Wonen op aan, waaronder de 400 woningen van de Valkhof, Havik en Sperwer.​

4 gedachten over “Flat Valkhof wordt grondig gerenoveerd met oog op de toekomst”

  1. Ik zeg….Tablis, gooi de huur gelijk maar omhoog. Huur van 750,00 euro voor zo een flat is toch veel te laag!!!!!

  2. Ook de Tuinfluiter staat in Sliedrecht Oost en in de steigers. Deze renovatie werkzaamheden worden ook gedaan voor het nieuwe verwarmen van de huizen. Aan de balkonzijde nieuw beter geïsoleerd glas met roosters en een nieuwe balkondeur. Aan de galerijzijde nieuw glas in voordeur en raam. Ook asbestsannering aan beide zijde waar de bewoners tijdens de werkzaamheden hun huis niet uit of in kunnen. Hoe de thuiszorg dit moet regelen op zorgmomenten? Geen idee.
    De werkzaamheden zijn een behoorlijke impact welke gepland staan tot zeker november.
    De zonwering aan de buitenkant zal keurig geregeld en veranderd worden. Maar binnen zullen er ook aanpassingen nodig zijn op menig adressen. Er staat geen vergoeding tegenover. Het antwoord is; ‘de vergoeding zit straks in de lage energiekosten’ aldus Tablis Wonen. Dat is voor hun een feit en voor ons nog niet bewezen.
    Het is prima om iets te doen aan klimaat maar het moet eerlijk in elkaar zitten van wet tot de eindafrekening en in verhouding zijn met de inkomens. Warmtenet is echt niet het beste wat huurders overkomt.

    De gemeente en Tablis Wonen zijn enthousiast over het warmtenet maar het zijn ook zorgen voor de huurders. Wat je als huurder verneemt is dat de gemeente helemaal niet zo soepel is met het verlenen van vergunningen voor de aannemers voor hun matriaal en werkplek. Het is best zwaar werk en om op adressen te komen een eind lopen. Is er nu écht een eenheid en écht samenwerking? Het was vorig jaar een hele impact voor de omgeving hoe HVC z’n bouwplaats en opslagplaats voor de Tuinfluiter gewoon dumpte.

  3. heel mooi allemaal maar men denkt hiermee een bijdrage te leveren aan het milieu laat de aannemer dan ook eens beter opletten op zijn eigen vuil wat vrijkomt van deze renovatie ze zijn nog maar net gestart maar de wijk ligt nu al vol met piepschuim lijkt mij niet echt milieu vriendelijk

  4. Mooie aanleiding voor de bewoners om de bosjes aan de kant van de rijksweg een schoon te maken, vroeger waren die bij de flat aan Sperwerstraat, Havikstraat en Valkhof altijd een vuilnisbelt.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld