Burgemeester maakt kennis met historisch Sliedrecht

door Hans van der Aa
SLIEDRECHT – Burgemeester Jan de Vries (CDA) is al een aantal vrijdagen voortvarend – beter gezegd voortfietsend – bezig om zich in te laten wijden over alle facetten van Sliedrecht. Vrijdagmorgen 11 juni 2021 arriveerde hij met zijn bakfiets bij de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) in het Onderhuys aan de achterzijde van het Sliedrechts Museum, gelegen aan de Van Goghstraat.

Burgemeester Jan de Vries zit in het Onderhuys aan het hoofd van de ovalen tafel en luistert aandachtig naar wat verschillende bestuursleden hem vertellen. Hij had zich goed voorbereid en stelde zelf ook inhoudelijke vragen. Verschillende aansprekende anekdotes werden hierbij uitgewisseld. (Foto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

De Vries, die zich liet vergezellen door Marieke Kuysters van Communicatie, werd welkom geheten door de voorzitter van de HVS Peter Bons. In het Onderhuys volgde een amicaal gesprek over het reilen en zeilen van de vereniging. Naast vertegenwoordiging van de HVS waren ook verschillende bestuursleden aanwezig van de Genealogische Vereniging De Stamboom en het Sliedrechts Museum, onder wie Conny de Groot, Wim van den Heerik, Wout van Rees, Remco van de Ven en Bas Visser.

Geen gebak
Tijdens zijn ‘rijtour’ door Sliedrecht is het gebruikelijk dat De Vries overal waar hij op visite gaat gebakjes bij de koffie meebrengt. De Vries was eerder vandaag al op bezoek geweest bij School Bleyburgh aan de Menuet. Hij kon het daar niet over zijn hart verkrijgen om niet alle kinderen een gebakje te trakteren. Het gevolg was dus dat hij met een lege bakfiets bij de HVS aankwam. De aanwezigen hadden uiteraard alle begrip en De Vries zegde toe tijdens één van de komende HVS-vergaderingen alsnog met gebak ‘op tafel’ te komen.

Rondleiding museum
Een korte rondleiding door het museum stond ook op het programma. Allereerst werd even stilgestaan bij de expositie ‘De gezondheidszorg in Sliedrecht’, die door de coronamaatregelen begrijpelijkerwijs minder bezoek heeft gegenereerd. Het winkeltje van Boer werd gepasseerd en ook de touwslagerij trok de aandacht. De Vries gaf aan zéker nog een keer terug te komen om alles wat beter te kunnen bekijken.

Tekst gaat verder onder tweet.

Niet met lege handen
Zoals zo vaak ging De Vries ook vandaag niet met lege handen naar huis. Uit handen van voorzitter Bons ontving hij onder andere een Sliedrechtse vlag in zwart en geel en een exemplaar van het Sliedrechts Woordenboek. Leuk om te vermelden is dat Wout van Rees de laatste hand heeft gelegd aan het Sliedrechts Stratenboek, dat binnenkort verschijnt. Daarin wordt de herkomst van alle straatnamen nader verklaard. Als burgemeester van Sliedrecht ‘hoor’ je natuurlijk lid te zijn van de Historische Vereniging en dit werd direct in ‘de geschiedenis’ van de vereniging bijgeschreven. Een exemplaar van het laatste verenigingsmagazine ging ook mee in de tas. Huiswerk genoeg, het komende weekend…

Plaats een reactie

*=Verplicht veld