Expositie in verpleeghuis Waerthove ‘De foto’s hebben we al’

SLIEDRECHT – De Sliedrechtse kunstenaar Harm Kampen stelt tot maandag 8 januari 2024 werk tentoon in verpleeghuis Waerthove. Het gaat om schilderijen waarbij het motto voor de expositie luidt ‘De foto’s hebben we al’. Waerthove is, zoals bekend, dagelijks toegankelijk.

De tentoonstelling in Waerthove. Vaak zijn dat eigen foto’s of schetsen, maar daarnaast grasduint hij in kranten en tijdschriften en soms gebruikt hij ook wel een filmstill. (Foto Harm Kampen)

Vanuit eigen fantasie of denkwereld een onderwerp bepalen voor een schilderij doet hij zelden of nooit. Aanleidingen zijn er voor hem voldoende in de vorm van het vele beeldmateriaal dat ons omringt. “Het beeldmateriaal hoeft niet perfect te zijn. Juist als het korrelig en zwart-wit is, is het prima te gebruiken, want om het naschilderen gaat het niet: de foto’s hebben we al. Het schilderen staat centraal. Op het doek met verf, kwast en paletmes moet het nieuwe beeld ontstaan”, zegt Kampen.

Tekst gaat verder onder foto.

Breder trekken
Natuurlijk moet hij kiezen uit die overvloed aan beschikbaar materiaal. Kampen: “Onderwerp zijn met name landschappen en portretten, maar dan wel in de brede zin van het woord. Portretten combineert hij graag tot drie- of meer luiken.” Daarmee wil hij het beeldverhaal breder trekken dan alleen de afbeelding van de geportretteerde. Voor belangstellenden die zich aangetrokken voelen tot zijn stijl van werken kan hij ook in opdracht een portret schilderen.

Te koop
Landschappen moeten voor hem vooral sferisch zijn. “Kleurgebruik en gelaagdheid moeten leiden tot een resultaat dat vaak nog maar zeer beperkt te herleiden is tot het beeld dat het uitgangspunt was. Herkenbaarheid is dus lang niet altijd aan de orde. Vaak zijn de landschappen nogal leeg en spelen menselijke activiteiten een kleine of geen rol. Als er al sprake is van menselijke aanwezigheid dan blijft het raden wat ze er doen”, aldus Kampen. Het geëxposeerde werk is te koop. Belangstellenden kunnen contact met hem opnemen.

Plaats een reactie

*=Verplicht veld