Expositie grote schilderijen van tempera op linnen laat baggeractiviteiten zien

door Peter Donk
SLIEDRECHT – In hét Nationaal Baggermuseum aan Molendijk 2024is tot eind augustus 2024 een tentoonstelling van werk van beeldend kunstenaar Sietske Alblas Koopman. Zaterdagmorgen 6 juli 2024 kwam ze vanuit Goes naar Sliedrecht om de tentoonstelling ‘Expositie Bagger’ aan de Molendijk te openen.

Sietske Alblas Koopman bij enkele werken. Ze maakte haar kunststukken in 2018 gedurende drie dagen aan boord van een baggerschip, waar haar man Frank op werkt. Het schip lag destijds in het Botlekgebied bij Rotterdam.
Haar ervaringen vertaalde ze naar een aantal grote schilderijen van tempera op linnen. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)

Alblas Koopman vestigde zich na haar studie aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle als autonoom kunstenaar gevestigd in Goes. Naast schilderen met tempera op linnen heeft Sietske zich verder gespecialiseerd in grafiek. 

Tekst gaat verder onder foto.

Eén van de tentoongestelde kunstwerken schonk Sietske Alblas Koopman zaterdagochtend aan het Nationaal Baggermuseum. Voorzitter Joep Athmer van hét Nationaal Baggermuseum nam dit kunstwerk in ontvangst. (Foto Peter Donk / Sliedrecht24)


Complimenten waren er zaterdagmorgen van Joep Athmer voor het werk van Alblas Koopman. “Je bent een vrouw van een baggeraard en toont je betrokkenheid bij zijn vak. Toen ik je brief voor een mogelijke expositie kreeg, zei ik ‘doen’. We moeten jonge mensen enthousiast maken voor dit vak”, aldus Athmer, die de belangstellenden voorstelde aan Remco van der Ven voor een rondleiding wat later door het museum. Alblas Koopman heeft de baggerindustrie gevat in kunst. Naast de kunstwerken hangen ook de vraagprijzen. Alle kunstwerken op één na zijn te koop en één is geschonken aan het museum. 

Tekst gaat verder onder X-bericht.

Eigen verf maken
Sietske Alblas Koopman vertelde te hebben uitgekeken naar deze dag. Ze vertelde hoe ze te werk was gegaan, dat haar man haar verschillende keren had gewezen om eens werken te maken rond het vak baggeren. “Toen de mogelijkheid zich in de Botlek voordeed en dat ik echt eens moest komen kijken, ben ik aan boord gegaan. Dat was op 9 juni 2018. Met een klein bootje voer ik naar de Coastway. Een moment van nu of nooit. Ik ben trots op het eindresultaat. Een baggeraar en een kunstenaar passen goed bij elkaar. Met tempara schilderen, een oude techniek, is fantastisch. Je maakt je eigen verf en gebruikt daarvoor onder andere ei-geel. Het schildert fijn en het geeft een mooie kleur”, vertelde Alblas Koopman, “Mijn baggerschilderijen passen hier gewoon!” 

Plaats een reactie

*=Verplicht veld