Esther Veerman-Renkema (55) overleden

SLIEDRECHT – In haar woonplaats Sliedrecht is maandag 13 mei 2024 Jacqueline Esther Veerman-Renkema (55) overleden. Emeritus predikant in de Protestantse Kerk Nederland, kunstenaar en oprichter van de stichting Kunst uit geweld. Moeder en echtgenote van predikant Alexander Veerman van de Gereformeerde Kerk aan de Middeldiepstraat / hoek Oranjestraat. Esther Veerman was al enige tijd ziek.

Zoals de meeste kinderen dat doen probeerde Esther Veerman door te leven en heeft haar school en studie weten af te maken. Ze stopte de gevolgen van het geweld zo diep mogelijk weg. Alleen lukte dat nooit helemaal. Ook zij heeft de trauma’s op enig moment moeten zien te verwerken. Dat ging met vallen en opstaan. (Archieffoto Richard van Hoek / Sliedrecht24)

In 2011 deed Esther Veerman mee aan een Internationale tentoonstelling in New York. Daarna is ze zelf tentoonstellingen gaan organiseren in Nederland en van daaruit heeft zij stichting Kunst uit geweld opgericht. Jaren organiseerde ze overal in het land met lotgenoten exposities. Op de website van de stichting kunnen kunstenaars ook hun kunst laten zien. Op die manier wilde Esther Veerman graag een podium bieden aan mensen om hun verhalen van geweld met elkaar en de wereld te delen. Esther was als kind slachtoffer van seksueel misbruik en sprak daar over. Ze heeft onafgebroken gestreden voor het stoppen van geweld. Dat deed ze dus – zoals geschreven – door het organiseren van tentoonstellingen samen met lotgenoten door middel van kunst. Esther Veerman ontdekte dat tekenen over haar eigen ervaringen haar hielp bij de verwerking van haar geweldservaringen. 

Zelf slachtoffer
Samen met haar echtgenoot Alexander verzorgde ze o.a. in oktober 2019 zes ‘Lotgenoten-thema-avonden’ in bibliotheek AanZet voor mensen die te maken hebben gehaald met huiselijk geweld en seksueel misbruik. “Rond beide thema’s heerst veelal een cultuur van ‘zwijgen’. Zwijgen uit schuldgevoel en schaamte bij slachtoffers en angst dat het bekend wordt bij daders, om een paar voorbeelden te noemen.” Ze exposeerde onder meer in bibliotheek AanZet met de tentoonstelling ‘Kracht uit Geweld’. Ze schreef haar levensverhaal ook in een boek. “Niets is zo moeilijk dan erover praten”, vond Veerman, “Zeker niet in de jaren ’80 en ’90, waar mensen de verhalen van huiselijk geweld maar nauwelijks geloofden.”

Tekst gaat verder onder podcast.

In deze podcast vertelde Esther Veerman in maart 2024 samen met haar man Alexander over ongewenste grensoverschrijdingen en huiselijk geweld. Journalist Peter Donk sprak met hen. 

Kunstwerk onthuld
Begin maart 2024, op Internationale Vrouwendag, kwam Veerman met als thema ‘Een Wereld, Duizend Vrouwen”. Bibliotheek AanZet organiseerde samen met stichting Kunst uit geweld een programma, waar onder meer wethouder Cees Paas (SGP-ChistenUnie) van Cultuur en Sociaal Domein sprak en een kunstwerk van Esther Veerman onthulde. De middag begon met een Bewegathon vanaf de muziektent aan het Dr. Langeveldplein naar de bibliotheek. Het was één van de laatste publieke activiteiten in Sliedrecht.

Begrafenis in besloten kring
Er is uitsluitend gelegenheid tot persoonlijk condoleren op vrijdag 17 mei 2024 van 19.00 – 20.00 uur in de Gereformeerde Kerk aan Middeldiepstraat 6. De dankdienst voor het leven van Esther is zaterdag 18 mei 2024 om 10.00 uur in de eerder vermelde Gereformeerde Kerk. Aansluitend is de begrafenis in besloten kring op de begraafplaats in Sliedrecht.

8 gedachten over “Esther Veerman-Renkema (55) overleden”

 1. Alexander, van harte gecondoleerd met het heengaan van je Esther.
  Gods nabijheid toegebeden voor jou en jullie kinderen!

 2. Veel sterkte gewenst, we zullen voor je bidden.
  Hartelijke groet Bouke en Ina Nobach t`Harde.

 3. Alexander en kinderen, van harte gecondoleerd met het het verlies van je lieve vrouw Esther en jullie moeder.
  Héél véél kracht en sterkte gewenst, ook namens Arend!

 4. Alexander , van harte gecondoleerd met het verlies van je vrouw en de kinderen met hun (schoon)moeder Heel veel sterkte

 5. Alexander gecondenleerd met het verlies van je vrouw en heel veel sterkte en Gods zegen wens ik je .

Plaats een reactie

*=Verplicht veld