Protestmars en manifestatie tegen chemiebedrijf Chemours

DORDRECHT / SLIEDRECHT – Boze en bezorgde burgers uit heel Nederland komen zaterdag 15 juni 2024 bij elkaar voor een protestmars. “Daarmee staan we op tegen een van de grootste chemische vervuilers van Nederland: de Chemours fabriek in Dordrecht”, berichten de organisatoren, een groot aantal actiegroepen. Het begint om 12.00 uur in het Oranjepark.

Chemiebedrijf Chemours heeft bodem, water en lucht vervuild met grote hoeveelheden PFAS. “Die lozingen gaan tot op de dag van vandaag door! Het bedrijf doet er alles aan om zo veel mogelijk geld te verdienen ten koste van alles”, aldus de organisatie van de protestmars en manifestatie. (Archieffoto Hans van der Aa / Sliedrecht24)

Van daaruit loopt de route naar de hoofdingang van Chemours, aan de Baanhoekweg. Een podiumprogramma met inspirerende sprekers is in het park in de woonwijk tegenover Chemours. Komende weken worden de sprekers bekendgemaakt. De STOP PFAS Chemoursmars wordt georganiseerd door groepen uit de regio Drechtsteden, waaronder: Platform Duurzaam Dordrecht; Klimaatcoalitie Dordrecht; FNV Drechtsteden, Gezondheid voor alles; Stop PFAS Stop Chemours en Extinction Rebellion Drechtsteden. Zij worden gesteund door landelijke organisaties, waaronder STOP ECOCIDE; Gezondheid op 1; Urgenda; Greenpeace; Milieudefensie; Extinction Rebellion Nederland en NRJ.

Eisen
Ze eisen van Chemours:
– stop DIRECT met ALLE emissies! Nul uit de pijp is nul uit de pijp
– ruim alle vervuiling op. PFAS blijft anders een bedreiging voor alle levende organismen
– betaal alle kosten voor gezondheidsonderzoek en voor reinigingsinstallaties van ons drinkwater
– en compenseer tot in lengte van jaren alle schade door lozingen, zoals waardedaling van huizen

Troep
PFAS is een verzameling giftige stoffen die bijna niet afbreken. Ze hopen zich op in alle levende wezens, van klein tot groot en veroorzaken ernstige schade aan de gezondheid. “PFAS speelt een rol bij leverfalen, nierfalen en bepaalde vormen van kanker. Ook tasten deze stoffen het immuunsysteem aan. Baby’s die in de baarmoeder PFAS binnen krijgen, beginnen met een slechtere start aan hun leven. Door alle PFAS in de grond is het in de regio niet meer raadzaam om groente uit eigen tuin te eten, of eieren van hobbykippen. Ook onze drinkwaterbedrijven hebben steeds meer moeite om alle troep uit het water te krijgen. Dat kost steeds meer geld en die rekening komt bij de burger, terwijl de vervuilers er alles aan doen om onder hun verantwoordelijkheid uit te komen!”, aldus de de actiegroepen. 

2 gedachten over “Protestmars en manifestatie tegen chemiebedrijf Chemours”

  1. Ter aanvulling op bovenstaand artikel ” Op verzoek van de organisatoren van die Mars – sluiten ook de Stichting Stop PFAS Stop Chemours en de Aktiegroep Gezondheid voor Alles zich aan bij de protestmars op 15 juni 2024.
    Niet als organisatoren, maar als “duwers” c.q. “sympathisanten” en kunnen de namen van deze twee organisaties ook opgenomen in het door jou genoemde rijtje met deelnemers””

    Wij zijn dus voor alle helderheid als Actiegroep Gezondheid vóór Alles en als Stichting StopPfasStopChemours GEEN medeorganisatoren …

Plaats een reactie

*=Verplicht veld